Godaste saffranssillen

9 december, 2018
Hemmagjord saffranssill på burk

Jag är ingen julmänniska men är det något jag ser fram emot på julbordet är det sillen. Jag klarar mig bra på fisksidan och tycker att det är den viktigaste biten utan tvekan. Varför jag inte äter sill vid fler tillfällen än vid högtiderna är en fråga att funderas på. Då och då gör jag ett tappert försök och sedan glömmer jag bort sillen. Kanske är det bra att den glöms så att jag får längta lite mer när det väl är dags!

Jag har några favoriter som alltid kommer tillbaka tillsammans med andra sillar och det är Skärdgårdsillen och Citron och basilika sill. Dessa två har varit återkommande favoriter och jag tröttnar inte på dem. En annan som kryper upp på topp tre listan är Godaste Saffransillen som jag gjort några olika varianter och nu tillslut hittat den enklaste men godaste varianten.

Du behöver sill, saffran, äpple och vitlök samt creme fraiche och majonäs. Du väljer själv om du vill använda 5-minuters sill eller vattna saltad sill, båda ger goda resultat. Jag har oftast väldigt lite tid så jag gillar faktiskt den snabba varianten. En annan sak som jag tycker att du ska välja är svenskt äpple om det är möjligt. Det finns faktiskt svenska äpplen av god kvalitet i större matbutiker eller kanske har du en äppelbonde nära dig? Eller egna vinteräpplen!

Till ett 1 paket inläggningssill med 4 filéer (5 minuters sill) behöver du:

 • 1 paket saffran
 • 1 äpple
 • 1-2 vitlöksklyftor
 • 3 msk majonäs
 • 2,5 dl creme fraiche
 • 1 nypa socker
 • Svart peppar
Gör i ordning smeten till sillen först och sedan blandar du ner sillbitarna.

 

 1. Blanda majonäs, creme fraiche och pressa ner vitlöken och peppra lite lagom.
 2. Mortla saffran med lite socker och rör ner i smeten.
 3. Skölj äpplet och skär den i små små tärningar och blanda ner.
 4. Skär sill filéerna och blanda ihop Godaste Saffrans sillen.
 5. Häll upp i en väl renjord burk.

 

Saffranssill på knäckemacka

Jag var faktiskt tvungen att smaka på sillen innan den hade dragit sig ordentligt och visst smakade den gott även som nygjord. Klart den blir ännu bättre om den får dra i några timmar eller kanske ett dygn till och med.

Här hittar du recept på

Bondjäntans skärgårdssill

Citron och basilikasill

 

Vilka är dina favoritsillar?

Underbara Saffransbiscotti
Månadens tomatvän: Annika Christensen