Månadens tomatvän: Annika Christensen

1 december, 2018

Nu ska ni få träffa årets sista tomatvän, underbara Annika Christensen som är trädgårdsfotograf till vardags. Annika är också en flitigt anlitad föreläsare med sina föreläsningar om Odla i kruka, Så odlar du groddar och Trädgård en lisa för själen

Någon kanske känner igen henne ifrån att hon har under 7 års tid skrivit Annikas Dagbok i tidningen Allt om trädgård? Jag är både stolt och glad över att kunna säga, att nu är hon med på tomatbloggen! Här får du följa med på en resa om Tomatfrossa som har gått i arv i 4 generationer tillsammans med Annika!

Vad är det bästa med att odla tomater?

Smaken blir så mycket bättre när man odlar dem själv. Det är en oslagbar känslan att kunna hämta egna solvarma tomater precis när det passar.

Mellan maj och oktober äter jag egenodlade tomater. Jag har ärvt mitt tomatberoende av min farfar som åt sin första tomat 1912 och han började odlade egna tomater i slutet på 50-talet. Han odlade och sålde sina tomater, vilket inte var så vanligt på den tiden. Min pappa blev tomatberoende, jag blev tomatberonde och så även vår dotter. Vi äter så det knäpper i käkarna.

Tiger F1 Nelson är otroligt god.

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Sungold är en återkommande favorittomat som jag har odlat i 15 år. Den är söt och god. Lite väl busigt växtsätt men den får växa vilt. Det blir många tomater på en planta. Tråkigt nog är det en F1.

Tiger F1 från Nelson Garden är min senaste favorit för att den är fast, har bra storlek och är otroligt smakrik. Alla andra tomater känns nästan mjöliga när man har haft den. Denna kommer jag att odla mycket av i framtiden. Mycket god att torka och i matlagning. Har ett fint växtsätt och den ger många tomater på en planta. Även den är en F1.

Lemonad-planta köpt på Tomatens Hus är en ljusgul körsbärstomat som inte ser god ut för att den är så blek, men oj vad man blir överraskad. Ger många tomater på en planta och är med länge. I höstas var det den tomat som jag rensade ut sist.

Marmande är en bifftomat med mycket smak som passar utmärkt  skivad på vitlöksmackorna. Franskt kulturarv.

Black Cherry är en annan favorit som är saftig, välsmakande och ger många tomater. De mognar även i så lagom takt. Den blir extra god att odla utomhus i skyddat läge.

Vinbärstomat frön Impecta är som godis. Växer vilt och ger otroligt många tomater. Passar utmärkt att lägga hela i en sallad. Men räkna med att dina gäster kommer kommentera storleken på tomaterna. Ser trevligt och inbjudande ut med små hela tomater i en grön sallad.

Sedan provar jag alltid någon ny sort varje år, bara för att det är kul med de olika smakerna.

Rena godistomater är vinbärstomater från Impecta.

Hur odlar du dina tomater? 

På grund av att det ofta blåser i Skåne så odlar jag i första hand i växthus i stora krukor och kärl eller i lådor. Utomhus blir det busktomaten Tiny Tim som ger mycket tomater.

Jag har två växthus. I mitt lilla växthus, som är på 5,3 m2, har jag bara tomater och chili. I mitt stora växthus, som är på drygt 27 m2, har jag oftast ca 20-30 tomatplantor.

Ugnssteka tomater med vinterkyndel är en favoriträtt. Skall jag äta dem som förrätt kör jag dem 15 min i ugnen. 30 min om jag skall frysa in dem. Bra till grytor och soppor.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig av?

Varje år säger jag till mig själv att i år skall jag ta bort alla tjuvar. Det börjar bra men med tiden blir det lite som det blir. Det gör inte så mycket då jag ofta har många plantor som ger mer än vad jag kan ta hand om. Men en sak man vinner mycket på är att binda upp dem bra redan från början.

Ett år fick jag löss på alla mina tomatplantor. Dessa kom i sin tur från chiliplantorna. Då sprayade jag med nässelvatten under en period och de tomatplantorna blev så otroligt tjocka i stammen och mörkgröna i bladen. Jag har aldrig sedan dess haft lika kraftiga plantor. Lössen försvann dessutom.

Jag gödslar med nässelvatten och bokashi-vatten och täcker krukorna med gräsklipp för att de skall hålla fukten bättre. I år blev det inte så för det fanns liksom inget gräs att fylla på med. I år fick de istället stå på fat så de inte skulle torka och med en jämn bevattning underifrån. Jag tillförde även Emmaljungas tomatnäring.

– Får man ohyra är nyttodjur det bästa sättet att bekämpa dem på.

– Jorden i krukorna fylls till hälften med kompost och hälften med nyinköpt kravjord.

– 1 msk aska i varje kruka är ett tips jag fått av Åke Truedsson.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider? Alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Jag har mest vanliga tomater men även några kulturarvsorter. Det har också blivit 2 sorters F1:or för att just dessa är så vansinnigt goda.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Att äta dem precis som de är gillar jag bäst. Det blir flera varje dag. Men ugnsbakade tomater med vinterkyndel är en favorit. Serveras som förrätt eller tillbehör.

Jag torkar tomater i skivor för att det går snabbt. Förvarar i burk och sedan lägger jag dem i olja efter hand. Är det stor skörd mal jag även de torkade i kaffekvarn till tomatpulver.

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Jag torkar mycket tomater som jag sedan mal i min kaffekvarn. Då har jag ett tomatpulver som är lätt att krydda med i grytor, sallader och såser. I bland strör jag på lite andra kryddor som tex oregano innan jag torkar så blir de torkade tomaterna extra goda.  Torkade tomater tar liten plats och jag förvarar dem mörkt och tar fram efter hand och lägger i olja.

En del ugnsbakar jag med vinterkyndel och fryser in i små burkar och har till pastasåser och tomatsoppor.

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater? 

Kul att få dela med sig till alla tomatodlare och för att jag känt dig Johnna länge genom bloggen.

Tack snälla Annika för att du ville vara med som min tomatvän för december! Jag är tacksam att ha dig som vän och det är en stor glädje att få dela med mig av dina tomattips och erfarenheter här på bloggen!

//Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Namn: Annika Christensen

Bor och odlar: Hon bor strax utanför Ängelholm zon 1 med en trädgård på 2000kvm.

Arbetar med: Som föreläsare och trädgårdsfotograf.

Intressant att veta: Annika har under många år haft Annikas Dagbok i tidningen Allt om trädgård. Hon har medverkat i 3 böcker och gjort ett eget frimärke!

Annika har ett populärt instagramkonto som heter Annikasnaturligating och har över 40000 följare! Nuförtiden finns hon även på facebook.

 

Godaste saffranssillen
En hållbar sallad som "alltid är redo".