Citron och basilika sill

30 mars, 2018
Kategori:

 


Jag har en favorit sill bland alla andra och det är den här citron- och basilika sillen. Hemligheten är att slösa på både basilika och citron för att få till denna syrliga och fräscha sill. 

Sillen passar sig att äta vid fler tillfällen än högtidsdagar och kanske borde vi bli bättre på att ta vara på sill? Eller är det så att vi ska längta lite mellan varven? Hur som, rekommenderar jag citron och basilika sill som en utmanare till det mer traditionella. 

Till ett 1 paket inläggningssill med 4 filéer (5 minuters sill) behöver du:

  • 1 dl majonäs
  • 2 dl gräddfil
  • 1 nypa malen vitpeppar
  • 2 krukor färsk basilika eller en låda fryst – odlar du egen basilika så ös på!
  • 2 stora citroner
 
 
 
Skär sillen i bitar som du tycker är lagom stora. Lägg ner dem i en burk eller skål. 
 
Riv citronerna och spara citronerna till något annat. Tänk på att köpa ekologiska citroner om det är möjligt då citrus ofta är starkt besprutade. Vi ska inte använda cirtonjucie för då blir sillen för lös och därför behöver vi mycket cirtonskal. 
 
Hacka basilika smått om den är färsk. Är den fryst vilket går alldeles utmärkt så lägger du den direkt i burken eller skålen tillsammans med citronrafset. Har du gott om basilika så ös gärna på, ju mer desto godare! 
 
Blanda ihop majonäs och gräddfil med nypa vitpeppar och häll över. Blanda väl och ställ in i kylen! Låt den gärna stå ett dygn om det är möjligt, den behöver dra lite för att smakerna ska komma fram ordentligt.  
 
Smaklig spis!
 
 
 
 
 
 
 
Rimmad lax med rödbetor och citron
Bondjäntans skärdgårdssill