Rimmad lax med rödbetor och citron

30 mars, 2018
Kategori:

Jag skulle kunna äta lax på bredden och tvären, särskilt i konserverad form så som rökt, rimmad eller gravad. Så läckert helt enkelt. En av mina favoriter är rimmad lax med rödbetor och citron. Superenkelt att göra och supergott resultat.


Rimmad lax är likt gravad lax men med mer salt. Rimning är en gammal konserveringsmetod som innebär att man saltar fisken eller köttet för att få längre hållbarhet. Socker ger också både konserveringseffekt och smak och därmed och så en bra ingrediens vid rimning även om det inte är ett måste. Jag rimmar laxen med lite socker för att få lite djupare och rundare smak. 


Ett tips om en vill ha flera sorters lax så köp en hel sida och dela laxen längs med. Det går alldeles utmärkt med en smal laxsida, det behöver inte alls vara brett för att få till goda smaker. Simpelt och bra med delad bit till flera sorter. 

Detta recept är för en halv sida, för hel sida dubblerar du mängden. 

3 msk salt
3 tsk socker
1 nypa vitpeppar
1 rödbeta
1 citron

Blanda salt och socker tillsammans med vitpepparn i en skål. 

Riv en rå skalad rödbeta och skalet från en citron. Tänk på att köpa ekologiska citroner om det är möjligt. Just citrus brukar ha galet mycket gifter på sina skal…

Blanda saltblandningen med riven rödbeta och rivet skal från en citron till en gegga. 

Gnugga in blandningen på laxen och plasta in laxen antingen i gladpack eller en plastpåse. Den kommer vätska sig så använda gärna någon form som underlägg. 

Ställ in i kylen minst en dag, gärna två dagar. Vänd på paketet några gånger under tiden i kylen. 

Ta fram laxen och skrapa rent. Den är redo att skivas och smakas på. 
Den rimmade laxen med rödbetor får en förtjusande färg och sticker ut enhel del på påskbordet eller under midsommarfirandet. Det skadar ju inte att mat är vackert även det viktigaste är att det smakar gott. 

Förödande gott! 


Dahliaträsket? Jag? nja... kanske... jo..
Citron och basilika sill