Gravad lax med ingefära och citron

30 mars, 2018
Kategori:



En av mina favoritlaxar och gravning är med färsk ingefära och citronskal. Den är så fräsch och har en god trevlig smak. Fungerar både som högtidsmat och som sommarmat till en god potatissallad. Ja det är också en underbar ingrediens till en laxcarpaccio!


För en 1/4 dels lax, det vill säga en halv del av en sida lax som är delad längs med. Dubblera om du har en halv laxsida att grava. 

  • 3 msk socker 
  • 3 msk salt 
  • nypa vitpeppar
  • 1 citron
  • 1 lime
  • 1 dl riven färsk ingefära 



Blanda socker, salt och vitpeppar som du gnuggar in laxen med. Se till att saltblandningen täcker hela fisken. 


Riv citron och ingefära som du sedan blandar ihop. För att skala ingefära brukar jag skrapa den ren med en sked eller kniv och sedan riva. Tänk på att köpa ekologisk citron om det är möjligt. 


Lägg ”rivet” på laxen och toppa med skivad lime. 


Plasta in laxen och ställ i kylen minst ett dygn. Du kan använda plastfolie eller plastpåsar bara det blir tätt. Det kan också vara bra ha ett kärl som du lägger din lax i för att den vätskar sig lite grann. 


Vänd laxen några gånger under gravningen. Låt laxen stå minst ett dygn i kylen, gärna två. Sedan skrapar du bort resterna och kan skära fina goda bitar gravad lax. 


Smaklig spis!



Bondjäntans skärdgårdssill
Ett skepp kommer lastat med frön...