Vad betyder orden? Bokashi, fermentering och jordfabrik…

19 februari, 2023

Jag får många frågor om vad saker och ting betyder gällande fermentering, bokashi och jordfabriker. Jag ska försöka förklara och göra en ordlista som förhoppningsvis förtydligar och kanske även inspirerar.

Bokashi

Bokashi är en ”komposteringsmetod” av matafall  eller egentligen, om vi ska vara korrekta så är det jäsning av matfall och betyder ”fermenterat organiskt material” på japanska. Ofta säger vi kanske lite missvisande att du komposterar ditt matafall inomhus med bokashi för att det är det som vi känner igen. Men kompostering betyder nedbrytning med god syretillgång, motsatt till bokashi som handlar om att jäsa utan syre. 

Bokasha

Att bokasha är själva handlingen, görandet – verbet av processen. Vi är några som använder ordet även om det inte är vedertaget ännu och kanske irriterar en och annan. Jag tycker att det är ett toppenord även om det är påhittat. Passar mig och hur jag bokashar… och vilka ord är inte påhittade? sade hon lite finurligt.

Omvandla ditt köksavfall till nyttig jord

Bokashihink

Du kan antingen tillverka egna bokashihinkar eller köpa färdiga som avsedda för ändamålet. Det viktiga med hinken är att den är syrefattig, det vill säga att locket är så tätt som möjligt. Det är toppen också om du kan få bort lakvattnet genom matrestavskiljare och tappkran men inte nödvändigt. Jag har bokashat med två hinkar i varandra och i den ena borrade hål för att lakvattnet skulle rinna ut i den andra, fungerar förvånansvärt bra i all sin enkelhet.

Bokashiströ

Du strör bokashiströ över ditt matavfall mellan varje omgång för att tillsätta effektiva organismer i fermenteringsprocessen. Det är ett av sätten att fermentera sitt köksavfall, att använda bokashiströ. Ströet är ”laddat” med effektiva organismer och består oftast av vetekli. I Stefan Sundströms senaste bok i ämnet läste jag om att det finns de som laddar kaffesump på liknande vis. Intressant tänker jag och blir mer nyfiken.

Bokashi, Biokol och bakterier

Bokashispray

Ett annat sätt att bokashifermentera sin köksavfall är att spraya sitt matafall med mikroorgansimer, sprayflaska med vatten och mikrobkultur. Det verkar superlätt och enkelt med att duscha på lite EM. Tror jag ska göra det och jämföra med strömetoden.

Mikroorganismer eller mikrober

Vi har organismer i vår omgivning som är så små att de går inte se med blotta ögat, det är olika sorters bakterier, mögel, jästsvampar, alger och virus av olika slag. Dessa heter Mikroorganismer eller Mikrober som samlingsnamn.

Effektiva mikroorganismer, bokashikultur eller mikrobkultur

Kärt barn har många namn. Effektiva mikroorganismer (EM), bokashikultur eller mikrobkultur är sammansatta kulturer av naturliga probiotiska jästsvampar, mjölksyrebakterier och fotosyntesbakerier som främjar god jordkvalitet och skapar gynnsamt mikroliv när de kommer i kontakt med jord. Kulturerna är odlade för att skapa positiva effekter och främja friska jordar och grödor. 
Det finns olika stammar av dessa kulturer som odlats fram och marknaden erbjuder. Självklart finns det ett marknads- och vinstintresse i detta men det medför också utveckling av produkterna. För om man är lite som jag så blir man ju mer nyfiken på hur det kan utvecklas och hur kan jag göra själv? Hur kan jag föröka mina effektiva organismer? Superintressant ämne.

Fermentering

Fermentering är en jäsningsprocess där man tar bort syret och förökar bakterier, främst mjölksyrebakterier av olika slag. Processen i sig är samma lika som när man mjölksyrar grönsaker för att äta, man fermenterar grönsaker i slutna kärl så att det blir syrefattigt.
Du kan fermentera det mesta av trädgårdsavfallet med bra resultat, löv, gräsklipp med mera. Hästbajs, hö annat som blir mums filibaba för jorden kan du också fermentera. Det enda du behöver tänka på är hur du ska få det syrefattigt. Bra tillbehör är plastsäckar eller täta plasttunnor.
Omvandla fuljord till finjord

Fuljord

Det är jord som är förbrukad. Det vill säga gamla krukväxter som har dött, förra årets krukodlingar som behöver förnyas, misslyckade odlingar som har dött med mera. Jord som är använd men kan förnyas.

Jordfabrik

Jordfabrik är något jag använder mig mycket av, både till matavfallet och trädgårdsavfall som är fermenterat. Fördelen med jordfabrik är att du kan ha det inomhus och bygger fin jord på kort tid, även under vintern. Du kan också göra det i större omfång och utomhus utan problem, till exempel med murarbalja eller i en pallkrage.

Du använder ett kärl, alltifrån förvaringslådor i plast till pallkrage fungerar alldeles utmärkt. Välj det du blir bekväm med. I botten lägger du jord, gärna fuljord som du återanvänder och sena lägger du i det fermenterade matafallet eller dina löv/tärdgårdsafall som är fermenterat. Fyller på med jord ovanpå och ser till att det fermenterade får kontakt med jorden. Det fermenterade avfallet ser likadant ut under fermenteringsprocessen och det är nu avfallet bryts ner till jord tillsammans med jordbakterierna.

Jordsäng eller bokashisäng

Det här ju det allra enklaste sättet att ta hand om sitt fermenterade avfall så att det blir till näringsrik mylla. Du gräver en grop eller ett dike där du önskar jordförbättra eller plantera alternativt så något. Du häller bokashin i gropen eller diket och fyller med jorden du grävde ur. Låter stå i två veckor och sedan gör du det du ska. Gräv lite så får du se, det är jord nu. Mäktig och fin jord. Näringsrik och lucker.

Lakvatten, bokashivätska, bokashisaft

Jag brukar säga lakvatten men jag har även hört bokashivätska och bokashisaft om vätskan som bildas när du fermenterar med bokashimetoden. Lakvattnet är näringsrikt från matresternas näringsämnen och fylld med effektiva mikro organismer. Du kan spara den tappade vätskan i en petflaska i kylen om du önskar och använda som gödselvatten som du spär ut. Eller så matar du biokolen med lakvattnet.

Tillbehör

Var kan jag handla tillbehör så som; startkit, bokashiströ, EM och hinkar?
Det finns nog flera ställen än vad jag skriver här om, men här har ni några förslag att utgå ifrån. Det lättaste sättet är enligt mig här på nätet men jag har sett att även Bauhaus, Hornbach och Granngården har saker i sitt sortiment.

Greenfoot

ETC varuhuset

Bokashi.se

Mikrojord

Jag ska också bara lägga till att denna artikel är inte sponsrad av företagen som jag nämner ovan. Jag skriver inlägget för att sprida information och min förhoppning är att dela med mig av inspiration och skapa engagemang.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Det finns en härlig bok om Bokashi, allt du behöver veta:
Stora boken om Bokashi, den här boken vänder sig inte bara till den som identifierar sig som trädgårdsmästare eller proffsodlare, utan alla vi som har röriga kök, stökiga trädgårdar och ett allmänt mänskligt liv. 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Jag skriver också om Bokashi och tomater i min tomatbok som heter
TOMATER- Odla för hela året. Bokashi är toppen för tomater och ska absolut lyftas som ett bra odlingsknep. kommer ut nu i vår!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ni hittar mig på sociala medier:

Kolla in min facebooksida där jag skriver om om köksträdgården, hur jag odlar i odlingstunnel året runt och vårt kretsloppshus Glädjehuset med höns och tomater. Apropå tomater så kan du följa min passion om tomater och vilka sorter som odlas. 

Facebook Bondjäntan

Även på instagram lägger jag ut både bilder och förklaringar på vad jag gör. Från att haft fokus på odling och grönsaker är jag inne i ny epok och vill få in blomster både i köksträdgården och i den övriga trädgården. Jag vill gärna fortsätta att odla året runt men också få till medelhavsväxter i köksträdgården och en mångfald i bärodlingen

Instagram Bondjäntan

*****************************************************************************

Dags att så tomater?
Lifehack 1: banankuber