Vad betyder orden? Bokashi, fermentering och jordfabrik…

22 april, 2019

Jag får många frågor om vad saker och ting betyder gällande fermentering, bokashi och jordfabriker. Jag ska försöka förklara och göra en ordlista som förhoppningsvis förtydligar och kanske även inspirerar. Bokashi Bokashi är en ”komposteringsmetod” av matafall  eller egentligen, om vi ska vara korrekta så är det jäsning av matfall och betyder ”fermenterat organiskt material” på…

Läs mer

Ta hand om löven – skapa lövmull på olika sätt

21 april, 2019

Jag blir helt förfärad när jag ser att folk ”städar” i sina trädgårdar, räfsar ihop alla löv, precis ALLA löv och samlar dem i säckar. Sedan tar man säckarna och åker till återvinningsstationen och lämnar säckarna med löven där! Helt galet på flera sätt, förutom att jag inte gillar att städa så är det ju…

Läs mer

Nu förkultiverar jag mina dahlior till köksträdgården

19 april, 2019

Sommaren 2018 Förra årets succé var nog min nya kärlek Arabian Night som stod i tre murarhinkar framför Oasen. Långt in på hösten stod de ståtligt och levererade blomma efter blomma, lite näringsvatten och klippa bort gamla blommor visade sig räcka långt. Jo, det är klart att jag en bra jordblandning också, jag gissar på…

Läs mer

Första hjälpen för tomater

13 april, 2019
Kategori:

Husapotek Nu har jag börjat med en serie ”Första hjälpen för tomater” på Bondjäntans tomater! Jag tänker att det kan vara som ett husapotek för att få hjälp med olika ting som kan drabba en tomatodlare. Alla drabbas av olika missöden och då kan första hjälpen vara på plats. Det kan handla om sorgmygg till…

Läs mer

Odla bondbönor!

4 april, 2019

I år hade jag tänkt odla massor av bondbönor. Kanske dock inte så många som jag köpt frön till. Jo nu blir det en syndarnas bekännelse att jag visst inte alltid har koll på vilka frön jag har köpt. Jag gjorde en extra beställning på ett stor pack på sorten Aguadulce eftersom det är en…

Läs mer

Odla bönor – klimatsmart mat!

31 mars, 2019

Fyra goda skäl till att vi borde odla mer bönor är att de är bra för klimatet, bra för hälsan, bra för jorden och bönor är allsidiga och användbara. I olika grad påverkar dessa fyra kategorier min odling om varför jag odlar baljväxter. Det är bra för klimatet Jämfört med animaliska proteinrika livsmedel är baljväxter…

Läs mer

Bokashi, Biokol och Bakterier

30 mars, 2019

Stefans Lilla Svarta Här om dagen var jag med maken på realesefest för Stefan Sundströms nya bok Stefans Lilla Svarta – Bokashi, Biokol och Bakterier på Fotografiska. Jeanette Andersson har fotat bilderna precis som i Stefans tidigare böcker i serien. Och vilka bilder! Jag tycker nog att det är den vackraste boken, bilderna är talande…

Läs mer

Omvandla ditt köksavfall till nyttig jord – med Bokashi!

30 mars, 2019

Fermentera köksavfallet Du kan kompostera ditt matavfall på ett himla fiffigt sätt, inomhus och utan en hemsk lukt. Du kan kompostera med Bokashi-metoden eller som jag brukar säga, Bokasha. Du jäser ditt köksavfall genom att hålla behållaren syrefri och tillsätter effektiva mikroorganismer när du komposterar med Bokashi. Med denna komposteringsmetod binds kolet i komposten upp…

Läs mer

Omvandla fuljord till finjord med bokashi

17 mars, 2019

Fuljord omvandlas till finjord Bokashi-kompostering är riktigt bra. Oftast gräver man ner innehållet i den fyllda hinken, i landet och så omvandlas det till jord med goda effektiva microorganismer. Men man kan också starta jordfabriker där man varvar gammal uttjänt jord och bokashi-kompost om vartannat, låter stå 3-6 veckor och vips så har du ny fin…

Läs mer

Odla din jord – ett sätt att värna om köksträdgården!

16 mars, 2019

Direktkompostering Många ser nog mina växthögar som skräphögar och kanske vill till och med tillrättavisa mig med att det samlas skadedjur och ohyra vid förmultna växter. Själv älskar jag mina växthögar som jag har i mina odlingar. Det är så nära direktkompostering som en kan komma och jorden mår så himla bra av det. Och jag…

Läs mer