Första hjälpen för tomater

13 april, 2019
Kategori:

Husapotek Nu har jag börjat med en serie ”Första hjälpen för tomater” på Bondjäntans tomater! Jag tänker att det kan vara som ett husapotek för att få hjälp med olika ting som kan drabba en tomatodlare. Alla drabbas av olika missöden och då kan första hjälpen vara på plats. Det kan handla om sorgmygg till…

Läs mer

Odla bondbönor!

4 april, 2019

I år hade jag tänkt odla massor av bondbönor. Kanske dock inte så många som jag köpt frön till. Jo nu blir det en syndarnas bekännelse att jag visst inte alltid har koll på vilka frön jag har köpt. Jag gjorde en extra beställning på ett stor pack på sorten Aguadulce eftersom det är en…

Läs mer

Odla bönor – klimatsmart mat!

31 mars, 2019

Fyra goda skäl till att vi borde odla mer bönor är att de är bra för klimatet, bra för hälsan, bra för jorden och bönor är allsidiga och användbara. I olika grad påverkar dessa fyra kategorier min odling om varför jag odlar baljväxter. Det är bra för klimatet Jämfört med animaliska proteinrika livsmedel är baljväxter…

Läs mer

Bokashi, Biokol och Bakterier

30 mars, 2019

Stefans Lilla Svarta Här om dagen var jag med maken på realesefest för Stefan Sundströms nya bok Stefans Lilla Svarta – Bokashi, Biokol och Bakterier på Fotografiska. Jeanette Andersson har fotat bilderna precis som i Stefans tidigare böcker i serien. Och vilka bilder! Jag tycker nog att det är den vackraste boken, bilderna är talande…

Läs mer

Omvandla ditt köksavfall till nyttig jord – med Bokashi!

30 mars, 2019

Fermentera köksavfallet Du kan kompostera ditt matavfall på ett himla fiffigt sätt, inomhus och utan en hemsk lukt. Du kan kompostera med Bokashi-metoden eller som jag brukar säga, Bokasha. Du jäser ditt köksavfall genom att hålla behållaren syrefri och tillsätter effektiva mikroorganismer när du komposterar med Bokashi. Med denna komposteringsmetod binds kolet i komposten upp…

Läs mer

Omvandla fuljord till finjord med bokashi

17 mars, 2019

Fuljord omvandlas till finjord Bokashi-kompostering är riktigt bra. Oftast gräver man ner innehållet i den fyllda hinken, i landet och så omvandlas det till jord med goda effektiva microorganismer. Men man kan också starta jordfabriker där man varvar gammal uttjänt jord och bokashi-kompost om vartannat, låter stå 3-6 veckor och vips så har du ny fin…

Läs mer

Odla din jord – ett sätt att värna om köksträdgården!

16 mars, 2019

Direktkompostering Många ser nog mina växthögar som skräphögar och kanske vill till och med tillrättavisa mig med att det samlas skadedjur och ohyra vid förmultna växter. Själv älskar jag mina växthögar som jag har i mina odlingar. Det är så nära direktkompostering som en kan komma och jorden mår så himla bra av det. Och jag…

Läs mer

En köksträdgård för många pollinerare!

10 mars, 2019

Blommor i köksträdgården I år ska jag ”go bananas” med sommarblommor i köksträdgården! Förutom att det blir väldigt trevligt med blommor bland grönsakerna så lockar det pollinerar till köksträdgården. Win-win utan tvekan. Med tanke på alla larmrapporter om att bin och insekter dör bör vi verkligen ge goda förutsättningar till återhämtning i insektsfaunan. Kan du…

Läs mer

Odlingskalender 2019: Mars

28 februari, 2019

Jag tänker att mars månad handlar mycket om att förkultivera växter, städa och njuta. Jo jag behöver påminna mig själv om att stanna upp och njuta in våren. Att sitta och dricka en kopp kaffe eller te i vårsolen och lyssna på fåglarna är inte helt fy skam och borde göras ofta. Det är klart…

Läs mer

Att anlägga varmbänk på enkelt sätt

24 februari, 2019

Det finns många sätt att anlägga varmbänk, alltifrån bygga nytt med kompostgaller eller pallkragar till att ta något befintligt och göra om till varmbänk. Det är det senaste jag kommer visa hur jag gör, använda en odlingslåda i odlingstunneln som jag har odlat i och rensat bort gammalt. Jag tömmer den på jord eller nästan…

Läs mer