Gödsla med lakvatten från Bokashi

7 maj, 2022
Idag tömmer jag bokashihinkar på både boksahikompost och lakvätska. Först tappar jag hinkarna med kran på lakvätskan som jag kommer vattna tomaterna med. Sedan tömmer jag hinkarna i mina odlingslådor. Om jag skulle odla tomater i stora krukor skulle jag utan tvekan tömma hinkarna i tomatkrukorna under våren som förberedelse för tomatodlingarna!
Kranhinkarna är toppen eftersom jag får lakvätska att använda som gödning att blanda ut med vatten. Jag vattnar mina plantor som jag driver upp på våren men jag brukar också vattna mina odlingslådor med lakvatten för att det gynnar sådder och mikrolivet i jorden.
Jag har både vanliga hinkar med lock och dessa med kran till min bokashi. I de vanliga hinkarna grundar jag med biokol i botten som drar upp lakvattnet och därmed får jag en massa laddad biokol till odlingarna.
Jag använder 1dl vätska i en 10-liters kanna till små tomatplantor och väljer att inte ”skvätta lite extra” eftersom det kan bli för starkt för sköra små tomatplantor. Det blev flera deciliter av bokashivätska eller lakvatten som det också kallas när jag tömde två hinkar idag. Två olika färger beror på att innehållet är olika eller kanske att den ena har stått längre än den andra.
Noterar att jag har börjat gilla lukten av bokashins lakvätska. Konstigt ändå med tanke på hur fränt det kan lukta. Det skulle kunna vara så att jag har ändrat mina sinnen med vad jag förknippar lakvätskan och därmed har det en positiv betydelse? Ja inte vet jag men jag gillar ju lakvästsan eftersom det gynnar både det jag odlar som tomater men också att jag får friskare jordar med ett gynnsamt mikroliv i jorden.
Andra inlägg om bokashi

Med hopp om friska och härliga odlingar!

Johnna aka Bondjäntan

*****************************************************************************

Ni hittar mig på sociala medier:

Kolla in min facebooksida där jag skriver om om köksträdgården, hur jag odlar i odlingstunnel året runt och vårt kretsloppshus Glädjehuset med höns och tomater. Apropå tomater så kan du följa min passion om tomater och vilka sorter som odlas. 

Facebook Bondjäntan

Även på instagram lägger jag ut både bilder och förklaringar på vad jag gör. Från att haft fokus på odling och grönsaker är jag inne i ny epok och vill få in blomster både i köksträdgården och i den övriga trädgården. Jag vill gärna fortsätta att odla året runt men också få till medelhavsväxter i köksträdgården och en mångfald i bärodlingen

Instagram Bondjäntan

*****************************************************************************

Fixa många plantor!
Gödsla med vallört!