Fixa många plantor!

9 maj, 2022

Det kan kännas lite kymigt så här på våren när man vill köpa många plantor av till exempel en fin blomsterbasilika som heter ’Magic Mountain’ och man upptäcker att den kostar lite och det är många utgifter för en odlare. Det är väl självklart att växter kostar, särskilt med god kvalitet men det hjälper ju inte till när man vill ha många plantor. 

Trädgårds-hack!

Jag har två växter som jag gillar extremt mycket och vill ha en djungel av dem på sommaren! Både citronverbena och basilika ’Magic Mountain’ doftar helt ljuvligt och jag brukar ha många krukor med just dem, kanske något fler av basilikan… Jag vet inte om man kan få för många plantor av just dessa två?!
Och eftersom jag inte är gjord av pengar har jag nu i många år gjort samma lika och jag tänkte nu dela av mig mitt bästa trädgårds-hack för många plantor! Jag är ruskigt nöjd över att jag får till så många plantor utan att det kostar en förmögenhet och det med minimalt arbete!
Du kan göra detta med många örter och plötsligt har du ett hav av växter till en mindre peng. Du kan även göra det med till exempel dahlior men tänk på att blomningen försenas då med några veckor. Ja men det gör det även på min basilika men när det väl blommar så är det helt underbart!

Här kommer nu steg för steg-beskrivningen:

Köp en eller två plantor, gärna så buskiga som möjligt det vill säga så ”grenig” du hittar. Välj frisk moderplanta att ta sticklingar av så har du bättre chans att lyckas med nya plantor.

Du kan använda olika olika odlingskärl så som kruka, plastlåda, urtvättad mjölkkartong eller pluggbrätten. Fyll ditt odlingskärl med porös jord. Jag använder gärna pluggbrätten för då får man plats med många sticklingar. Vattna igenom!

Klipp sticklingen precis ovan ett bladpar och skala av blad så att du får en ren stjälk. Knipsa gärna av toppen också även om det tar emot. De nya plantorna grenar sig fint om du klipper av toppen och du får buskiga plantor istället för en smal pinne.

Använd något att peta ett hål med i jorden, jag brukar använda en blompinne. Om du använder dig av kruka så gör du hål nära kanten runt om som du sticker ner din stickling i så lyckas du bättre.

Placera sticklingarna under plast, växthus eller i minidrivhus för att minska avdunstning. Hög luftfuktighet kring sticklingarna bidrar till rotbildningen. Även om jag tycker att du ska vattna igenom ordentligt och det behöver vara hög luftfuktighet så betyder det inte att du ska övervattna för då riskerar du att sticklingarna ruttnar. 

I början är det lite svårt att klippa ner en fin planta men jag lovar, det betalar sig tusenfalt! När sticklingarna har rotat sig kan du börja gödselvattna och plantera om dem antingen i egna krukor eller på slutdestinationen. Nu kan du skapa dig en djungel av växter med små medel!
Har du nåt bra trädgårdshack?!

Johnna aka Bondjäntan

*****************************************************************************

Ni hittar mig på sociala medier:

Kolla in min facebooksida där jag skriver om om köksträdgården, hur jag odlar i odlingstunnel året runt och vårt kretsloppshus Glädjehuset med höns och tomater. Apropå tomater så kan du följa min passion om tomater och vilka sorter som odlas.

Även på Instagram lägger jag ut både bilder och förklaringar på vad jag gör. Från att haft fokus på odling och grönsaker är jag inne i ny epok och vill få in blomster både i köksträdgården och i den övriga trädgården. Jag vill gärna fortsätta att odla året runt men också få till medelhavsväxter i köksträdgården och en mångfald i bärodlingen

Facebook Bondjäntan  & Instagram Bondjäntan

*****************************************************************************

Q&A: Tål tomater kyla?
Gödsla med lakvatten från Bokashi