Q&A: Tål tomater kyla?

9 maj, 2022

Det är en av de vanligaste frågorna jag får om tomater tål kyla. Mitt svar är ju inte svårare än – det beror på…

Det handlar faktiskt om vad du menar med tomater och kyla och därav svaret.  Det kan finnas flera svar men här kommer mina funderingar och svar och de är baserade på min erfarenhet. Ibland behöver man oja sig lite och ibland behöver man släppa taget, lite som tonåringar!

Menar du att…

Tomater kan sås i kyla?

Ja du kan så tomater utomhus om det är kallt och vänta på att värmen kommer. Har du otur så tar det lite tid eftersom tomatfröet anpassar sig till väderleken. Och andra sidan så är det ju riktigt bra att den gror först när det är dags att gro.

Tomater brukar gro bra med en temperatur i jorden på runt 18° C och upp till 28 grader så det är bra om jorden värms upp av solens strålar eller växthusvärme (för att det blir lite varmare i växthus än ute och snabbare). Du kan ju också så i varmbänk där varmbänken undervärme kommer värma upp för tomatgrodd. Kallbänk är bra och skyddat. Svarta krukor tar upp värme bra. 

Det är ju inte helt ovanligt att kompostjord innehåller tomatfrön som gror av väder och vind på våren. Lite roligt är när stora anläggningar använder sig av kompostjord och plötsligt poppar det upp tomatplantor överallt!

Tomater tål inte kallare än 15°C?

Jo det där är ju typ galet fel. Tomatplantor klarar sig visst i kallare väder än 15° C men de utvecklas i lite långsammare takt om de håller på att växa till sig. Faktiskt så avstannar tomaternas tillväxt om det blir kallt runt dem men de dör inte om vi inte snackar frost.

En annan aspekt kan vara att det faktiskt kan vara bra om det växer långsamt så att de inte blir så rangliga. Stabila tomatplantor klarar eventuella sjukdomar bättre samt tunga frukter. Ibland blir bladen lite lila av kyla och det handlar om att tomtplantorna får något svårt att ta upp fosfor när det är kallt men det fixar de när det blir lite varmare.

Klarar tomater frostnätter i juni?

Min erfarenhet är att tomatplantor är lite känsliga när det gäller frost. Är det en minusgrader och tomatplantan är kraftig kan den visst överleva men det är lite av ett lotteri. Jag tror också att det kan påverka om den är nyvattnad eller inte, det vill säga är den full med vatten och frosten kommer är det osannolikt att den överlever. Är det flera minusgrader under en hel natt då är det tyvärr ajöss om du inte skyddat dina tomatplantor.

Vid utplantering är det bra med måttstock – det är en stadig temperatur på natten som inte går under 8°c. Fiberduk eller gamla lakan runt tomatplantorna rekommenderas varmt om de är utomhus. I odlingstunnel och växthus kan de klara sig lättare. Ibland behöver man ju inte berätta hur kallt det är utan bara prata med dem lite snällt och vira in dem så klarar de sig alldeles utmärkt.

Kan man förvara tomater i kylskåp?

Ja det kan man men jag skulle inte rekommendera det. De håller inte lika bra i kylen samt att de tappar en del av smaken. Dessutom är det ju en av våra klimatsmarta grönsaker eller frukter för att de klarar av att vara utanför kylskåpet och beroende på sorter olika länge så klart.

Kan man frysa tomater?

Ja, man kan frysa tomater på flera sätt. Många gör gärna såser och fryser in, det gör jag med. Jag fryser även in HELA tomater utan någon som helst förberedelse. Jag plockar tomater i samma storlek i fryspåsar och fryser dem som de är. På vintern och våren plockar jag fram så många tomater jag behöver och lägger dem i grytor och liknande. Supernajs liksom!

 

Några frågor som jag glömt som är relaterade till tomater och kyla? Säg så ska vi se om jag kan svara! #sharingiscaring

Johnna a.k.a Bondjäntan

*****************************************************************************

Ni hittar mig på sociala medier:

Kolla in min facebooksida där jag skriver om om köksträdgården, hur jag odlar i odlingstunnel året runt och vårt kretsloppshus Glädjehuset med höns och tomater. Apropå tomater så kan du följa min passion om tomater och vilka sorter som odlas.

Även på Instagram lägger jag ut både bilder och förklaringar på vad jag gör. Från att haft fokus på odling och grönsaker är jag inne i ny epok och vill få in blomster både i köksträdgården och i den övriga trädgården. Jag vill gärna fortsätta att odla året runt men också få till medelhavsväxter i köksträdgården och en mångfald i bärodlingen

Facebook Bondjäntan  & Instagram Bondjäntan

*****************************************************************************

 

Långa rangliga tomater?
Fixa många plantor!