Långa rangliga tomater?

9 maj, 2022

Nu har jag planterat om en massa tomatplantor och det fanns en och annan som faktiskt hade dragit iväg och fått så kallade spagettiben. Jag kallar dem för spagettiben för det är som kokt spagetti och då snackar vi inte al dente. Jo det händer även mig och det gör faktiskt ingenting eftersom det finns bra lösningar på problemet.

Nya rötter

Fördelen med tomater är att det bildar rötter längs med stammen om du planterar dem djupare än de har stått tidigare. Det betyder att du kan med fördel plantera ner dem så att ”spagettibenen” försvinner. Antingen tar du en djupare kruka eller kanske en gammal mjölkförpackning som blir tillräckligt djup och planterar om din tomatplanta. Nackdelen med det är att det slukar massor av jord om du har många tomatplantor att plantera om.

Tomat-hack!

För att minimera problemet med jordslukare med djupa krukor kan du med fördel göra som du ser på bilden, ringla ner tomatplantan försiktigt och fylla på med jord. Ringla eller skruva ner stjälken, längs med krukkanterna tills den landar i lagom höjd och försiktigt fylla på med jord.

Nu kommer nya rötter att bildas på stjälken under jord och du får en stabil och rubust tomatplanta som förhoppningsvis levererar fina tomater. Det kan vara bra att tänka på att försöka balansera värme och ljus så att tomaten inte drar iväg igen.

Ja det var dagens tips från tomatcoachen. Enkelt och praktiskt.

Omskolning av tomater

Johnna a.k.a Bondjäntan

*****************************************************************************

Ni hittar mig på sociala medier:

Kolla in min facebooksida där jag skriver om om köksträdgården, hur jag odlar i odlingstunnel året runt och vårt kretsloppshus Glädjehuset med höns och tomater. Apropå tomater så kan du följa min passion om tomater och vilka sorter som odlas.

Även på Instagram lägger jag ut både bilder och förklaringar på vad jag gör. Från att haft fokus på odling och grönsaker är jag inne i ny epok och vill få in blomster både i köksträdgården och i den övriga trädgården. Jag vill gärna fortsätta att odla året runt men också få till medelhavsväxter i köksträdgården och en mångfald i bärodlingen

Facebook Bondjäntan  & Instagram Bondjäntan

*****************************************************************************

Ekologisk odling och matproduktion?
Q&A: Tål tomater kyla?