Omskolning av tomater

22 april, 2018

tomater-skolaom

Nu är det verkligen dags att plantera om mina tomater! Jag har försökt hela veckan men har faktiskt inte fått till det, ibland är det bara så. Som tur klarar sig tomater ganska bra i trånga utrymmen om de får näring även om tillväxten hämmas något.

Tomaterna bor nu i Vita huset, mitt potting shed, mitt lilla odlingshus som är ett litet gammalt torp på tomten. Det finns varken vatten eller avlopp där och elen har vi dragit in med en lång skarvsladd. Här vinterförvarar jag växter och drar upp mina tomater, chili, paprika och aubergine.

Jag sådde tomterna i pluggbrätten vilket jag nästan alltid gör. Ibland sår jag även i småkrukor men jag verkligen älskar mina pluggbrätten. Det sparar så mycket utrymme och de är också enkla att hantera om en ska flytta på dem.

tomater-skolaom-2

Nu när jag ska plantera om tomaterna trycker jag upp dem underifrån och får en hel klump upp. Jag särar försiktigt på dem och sedan skolar jag om de i enskilda krukor. Det är några saker som bra att tänka på när du skolar om tomater, som till exempel att skola om till lagom stor kruka. Om du tar för stor kruka så fokuserar tomatplantan på att fylla ut rotsystemet i krukan istället för tillväxt. Det betyder att tomatplantan växer i långsam takt men du får ett stor rotsystem och det behövs verkligen inte stödjas eftersom tomater får ändå väldigt lätt rötter.

Vid omskolning använder jag faktiskt oftast köpejord av bra kvalitet. Den ska innehålla bra med näring och en bra struktur. Köper du billig jord fattas det oftast näring och struktur eftersom det är en hög andel torv i dessa. Förutom att den billiga jorden är riktigt kass bör vi minimera vårt användande av torv utifrån miljöaspekten. Det tar långt tid för torv att bildas, och vi bryter slut på torven i den takt vi håller på med nu. Och i ett tidsperspektiv på upp till några hundra år visar studier att växthusgasutsläppen från torv motsvarar de från fossila bränslen.

tomat-ringla

Hur gör jag då vid själva omplanteringen? Jo så enkelt som möjligt! Jag fyller knappt halva krukan med jord och sedan planerar jag tomatplantan genom att ställa ner den i krukan och fylla på med jord. Om plantan är lång och ranglig så skruvar jag ner tomatplantan så att det mesta av stjälken hamnar ner i jorden. Ja skruvar lät kanske konstigt, ringlar eller böjer kanske är bättre förklaring.

Vattna och ställ för tillväxt!

tomater-3

Glöm inte att vattna kontinuerligt och tillföra näring efter ett tag. Direkt efter omplantering behöver du inte tillföra näring eftersom det finns i jorden. Det är dock viktigt med vattningen så att de får jämn tillång till vatten. Ojämn vattning hämmar tomatplantans tillväxt.

Efter några veckor är det dags att tillföra näring eller om bladen börjar bli gula. Jag förodrar kissvatten eller guldvatten som det också kallas till tomaterna, både för att det är bra näring och för att det gratis. Du spär 1:10 och vattnar med kissvatten en gång i veckan så kommer du få de finase tomatplantorna du kan önska dig!

Inget är som väntans tider och när de har vuxit till sig kommer de första blomknopparna! Det är så himla roligt när de börjar blomma för då vet man att snart är det tomatdags! Eller snart och snart men det är själva känslan.

Apropå snart, snart är det dags för en ny tomatvän igen! Den första maj kommer en ny tomatvän och just nu håller jag på med att redigera och fixa till texten. Jag är verkligen glad över mina tomatvänner som tillför både inspiration och kunskap om tomatodling. Dessutom är det härligt att visa på att vi kan göra på olika sätt. Mångfald berikar!

Vi ses snart igen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

Vilken trädgårdsvecka!
Underbara rödbetspuckar!