Vilken trädgårdsvecka!

22 april, 2018

ro%cc%88dbetor

Jag har påbörjat en helt ny serie Från frö till tallrik och först ut var betorna som jag sådde förra helgen. Denna helg har de små rackarna kommit upp och först ut var faktiskt rödbetorna – gulbetorna och polkabetorna kommer nog också under kommande vecka.

Tanken bakom serien Från frö till tallrik är att presentera några recept till det jag odlar för att du ska få både tips och inspiration, att ta hand om din skörd. Och kanske odla lite till! Till betorna har jag lagt upp följande recept denna vecka:

Fänkål- och betsallad med skirat smör

Carpaccio på polkabetor

Underbara rödbetspuckar 

 

Dessutom har jag startat en helt ny grupp på facebook som heter SPISA grönt!

– gruppen där vi pratar om hur vi tillagar och tar hand om våra skördar! Denna grupp är till för att entusiasmera, sprida kunskap och dela erfarenheter!

Här inspirerar vi till gröna recept och tips på hur vi tillagar de grönsaker, bär, frukt och svamp vi odlar eller plockar från naturens skafferi. Från det enklaste rätten till festmåltider, sidorätter till huvudrätter. You name it! Här delar vi också erfarenheter av lagring och förvaring av grönsaker, frukt, bär och svamp. Goda tips är alltid välkommet!

oasen

I fredags städade jag ur gamla Glädjehuset som nu är döpt till Oasen. Jag har faktiskt köpt lite blommor för att pimpa Oasen, lite penseer i mörkaste blått. Här har vi pausat i helgen, både kaffepaus och lunchpaus har intagits här. Riktigt mysigt!

Hela veckan har jag försökt hinna med att plantera om tomaterna som är sådda i pluggbrätten. Idag har jag hunnit påbörja omskolning, kanske att jag har skolat om ett 40 tal tomatplantor i dag. På Bondjäntans tomater kan du läsa om hur jag gör: Omskolning av tomater! Jag har även skolat om några chilisar och även några paprikor. När jag är klar med tomaterna, så ska behöver auberginen nya krukor också. Oj oj…

vadringslucka

Maken har fortsatt sitt arbete med att bygga tunnel. Den här helgen blev det bland annat en vädringslucka på kortsidan. Här kan du läsa om del 2 i arbetet med odlingstunneln. Jag hoppas att kan få till automatöppning på dem, måste kolla runt lite vad som finns på marknaden.

Sist men inte minst så kommer det en Söndagsfilm från Glädjehuset på Bondjäntans Glädjehus! Om jag lyckas lägga upp den.

Vi ses snart igen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

Söndagsfilm igen
Omskolning av tomater