Fänkåls- och betsallad med skirat smör

15 april, 2018

ska%cc%88rmavbild-2018-04-15-kl-19-09-17

En ljummen fänkåls- och betsallad på olika betor med skirat smör är en ljuvlig förrätt eller fint tillbehör till en huvudrätt. Jag kokar betorna separat medan fänkålen får tillredas i ugnen tillsammans med rödlöken.

För 4 personer – smårätter/förrätter

  • En fänkål
  • 4-5 stora betor eller fler mindre. Gärna olika sorter även om det går med en variant.
  • 1 rödlök
  • 1 knippe ruccola
  • Smör

Skär fänkålen i bitar, klyftor med rotdelen kvar så att de håller ihop. Lägg i en ugnsform tillsammans med lite rapsolja och baka tillsammans rödlök som också är skuren i klyftor. 30 minuter 200 °C

Koka betorna i lättsaltat vatten 15-20 minuter, gärna så att de har tuggmotstånd kvar. Skala betorna för hand genom att trycka bort skalet lite försiktigt. Klyfta betorna.

Smält smör för att hälla på grönsakerna vid servering.

Lägg ruccola i botten av tallrik eller skål. Lägg betorna, fänkåls och rödlölksklyftorna ovan på ruccolan och sist häller du på smält smör vid servering.

 

Ibland är det enklaste gott nog! Noom noom…

 

Carpaccio på polkabetor
Dags att så rödbetor!