DIY – stor självvattnande kruka

13 augusti, 2018

Lite knasigt uttryckt med självvattnande krukor? Jo jag tycker nog det men har inte något bättre ord som passar och eftersom det används så får jag ställa mig i kören tills jag kommit med något bättre själv.

På önskemål ska berätta hur jag gjorde mina självvattnande krukor till dahliorna som du ser på bilden. Det var faktiskt inte alls svårt, du behöver inte vara värst händig för att fixa detta. Du behöver:

 • Hink eller murarbalja
 • Lecakulor
 • Täck/odlingväv
 • Rör
 • Borr att göra hål med

Börja med att utse vilka kärl du vill ha till dina självvattnande krukor. För mig blev det ganska lätt, det var svårt att hitta något annat som var tillräckligt stort som murarbalja.

Sedan borrar du hål en bit upp på kärlet, mät gärna så att varje hål blir lika högt upp som det andra. Utrymmet upp till hålen fungerar som vattenreservoar.

Nästa steg blir att fylla kärlet med lecakulor ända upp till hålen.

Jag tog odlingsväv som jag har använt tidigare och även rören är återbruk. Hade jag haft svarta hade jag föredragit dem men dessa går även om det inte är snyggt. Det är bra om rören är tillräckligt stora så att det blir lätt att vattna med vattenkanna eller slang.

När du har fyllt kärlet med leca upp till hålen som är till för avrinning så att inte växterna drunknar är det dags att lägga på duken och trycka ner röret. Duken är till för att skilja på lecakulorna och jorden. Röret är till för att du ska kunna fylla på med vatten. Nu är det dags att fylla på med jord.

Fyll på med jord och plantera. Nu kan du vattna din ”självvattnande kruka” och behöver inte alls vattna så ofta som du skulle behöva utan vattenreservoaren längst ner.

Ja sa ju, inte alls svårt!

 

Vi hörs snart igen!

Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer

Mina dahlior: Arabian night

13 augusti, 2018

Tidigt i våras började jag leta efter dahlior som skulle få vår trädgård att blomma. Jag hade blivit väldigt förtjust i mörkröda dahlior i stora sjok, och bestämde mig för att det skulle pryda framsidan av Oasen som är ett växthus eller orangeri det enklaste laget.

Jag beställde nio knölar som jag faktiskt tog sticklingar ifrån när de hade börjat växa. Några tog sig och andra dog, antagligen ruttnade. Här kan du läsa mitt första inlägg om just detta:

Dahliaträsket? Jag? Nja? Kanske… jo…

Jag skriver och drömmer om en dahliaskog framför växthuset under hela våren och det kan nog liknas vid dahlia-feber så här i efterhand. En riktig knepig basilusk som faktiskt inte har lämnat mig än idag även om jag kanske inte drömmer om dem natt och dag. Det andra inlägget om dahliorna kan du läsa här:

Drömmar om dahliadjungel

Knölarna och sticklingarna fick växa till sig i krukor, först inomhus i Vita huset som är ett litet hus, så kallat odlingshus ”potting shed”. Sedan fick de bo i odlingstunneln ett tag tills det blev för trångt där och då fick de flytta till Oasen i sina krukor.

Jag drömde om stora fina krukor, vintunnor hade varit snyggt. Jag löste det med ett alternativ som jag hade råd med och det blev murarbaljor av en större storlek som jag borrade hål i. I botten ligger lecakulor, en bit täckduk som avkiljare mellan jorden och lecakulorna och sist men inte minst en egenblandad jord till dahliorna. Här kan du läsa hur jag tillverkade krukorna:

DIY – Stor självvattnande kruka

Dahliorna växte fort i Oasen, troligen för gynnsamt läge med värme och gödsel. Det var en fröjd att se hur de växte, hur fina de var. Gissa vad glad jag var när första blomman slog ut?! Det var helt magiskt!

I slutet av juli när vi hade fått markarbete gjort och plattor på plats utanför Oasen fick alla tre murarbaljorna flytta ut. De behövde lite omvårdnad, klippas och bindas upp för att de hade vuxit utan styrning. Efter en vecka såg jag att jag behövde även läsa på om ohyra, specifikt om tvestjärtar som ska älska dahlior. Här kan du läsa om hur jag tillverkar tvestjärtsfälla:

Tvestjärtar – nyttodjur eller skadedjur?

Jag är så himla nöjd med mitt första dahlia år att det är svårt att beskriva i ord. Jag som aldrig riktigt hade förstått tjusningen med blommor över huvudtaget är nu helt dahliafrälst! Även om jag har flera dahlior som jag självklart kommer berätta mer om så är nog mina första kärlekar;  Arabian Night!

Vi ses snart igen!

Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer

Utflyktsmål: Julita gård

11 augusti, 2018

Här om veckan gjorde jag och min man en dagsutflykt till Julita gård som har bland annat utställningarna Nordiska museets lantbrukssamling, Julita trädgård under 500 år och Fyra sekler, Fyra årstider som visar lantbrukens årstider under historiens gång.

Det behövs helt klart en heldag för att kunna besöka alla delar av Julita gård som har 27 olika sevärdheter enligt kartan som du får vid entrén. Är du intresserad av äpplen är Julita gård ett måste! Jag är där mest för det som odlas men vi börjar med godset och byggnaderna.

Här kan du se hur ett storgods fungerar i början av 1900-talet. Huset på bilden kallas för Stora huset och där kan du få guidad visning. Sista privata ägaren hette Arthur Bäckström och kan donerade godset till Nordiska museet 1941.

Runt storgodset finns en mycket välvårdad herrgårdspark att strosa runt i. Med start 2015 bedrivs här ett treårigt projekt med fokus på skötsel av gräs- och grusytor och det märktes tydligt trots årets utmaningar med torka så var det välvårdat och grönt.

Till Stora huset hör det till flera byggnader, vagnsflygel och livstallet. Här visar de vagnar till häst från tidigt 1900-tal och hästarnas ”husrum”. Tidigare, mellan 1200-talet och 1500-talet har det funnits ett kloster på denna plats och det finns några lämningar kvar bland annat i ena flygeln i källarvåningen.

Det finns också ett miniatyr Skansen, Julita skans att besöka. Du kan gå in i flera av byggnaderna och se hur husen var inredda. Här kan du läsa mer om dem, Julita skans, ett storsamlande i tidens anda.

Det finns en enorm fruktträdgård på ca 290 fruktträd som tillhör godsets park. Det växter mest fruktsorter som har sitt ursprung i Mälardalen. Men det finns även sorter med okänt ursprung och sorter från andra delar av Europa som har lång odlingstradition i Sverige.

Det fanns flera skyltar med att man skulle inte gå under äppelträden då de var så tunga av all frukt. Ett tips: ladda ner Nordiska museets ”äppelappen” och få hjälp med sortbestämning eller lära dig mer om äppelodling.

Varje år har Julita gård äppeldagar som är otroligt populärt. Då finns stor äppelutställning, information och sortbestämning av äpplen och päron och försäljning av grönsaker och äppelträd. I år är äppeldagarna 15-16 september, en stor skördefest med äpplet i centrum!

Mellan fruktträdgården och  köksträdgården ligger en mindre trädgårdshandel att köpa växter ifrån. Här fanns det en hel del roligt att titta på.

Här fanns det många äppelsorter att köpa samt humle! Det finns ju också en humleträdgård att besöka…

Vid planthandel finns ett växthus fullt med gamla pelargoner och trädgårdsbutik med utställning. Om pelargonsamlingen och sortlista kan du läsa mer om här: Pelargonsamlingen på Julita.   Ser du det lilla trädet i kruka som har en bollform? Det är faktiskt en pelargon!

I köksträdgården odlar de grönsaker som är vanliga under sekelskiftet 1900. Jag köpte faktiskt en bok som heter Vi odlade till husbehov. Det finns även en örtagård med krydd- och medicinalväxter i köksträdgården. 

När vi var där hade de precis skördat löken. Ibland kan det enkla vara så vackert…

Julita gård har en humletrådgård som är lite unik. De är humleklonarkivsvärdar för 24 unika humlekloner. Det betyder att de ska odla dessa 24 kloner för all framtid! Tufft uppdrag må jag säga.

Julita gård erbjuder också en upplevelse för barn med Pettson och Findus. Jo kanske även för några vuxna som har läst Pettson och Findus för sina barn. Pettson och Findus leker med barnen och läser saga, de kan få mata höns också…

”Gården är uppbyggd tillsammans med Sven Nordqvist och han har även tillverkat möbler och lustiga redskap åt Pettson. Gården är utförd i 2/3 skala för att barn ska kunna känna sig som vuxna i huset.”  Pettson och Findus 18 juni–12 augusti.

Sist men inte minst, köttbulleodlingen hos Pettson och Findus!

Här kan du hitta information om entré och öppettider samt vägbeskrivning om du önskar besöka Julita gård. Jag kommer helt klart besöka stället igen!

/Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer

Sådd under högsommar?

31 juli, 2018

Jag brukar dela upp mina sådder efter månader men denna sommar liknar inte tidigare somrar och jag tror att min månadsplanering får bli en högsommarplanering med fokus på höst och vinterodling. Normalt sår jag med jämna intervaller men det ska erkännas att jag inte har sått så mycket under juni och juli i år. En ofrivillig såddpaus på grund av värme och faktiskt rädslan för vattenbrist.

Jag försår en hel del för att senare plantera ut i mina odlingslådor och till odlingstunneln. Jag försår gärna i mina pluggbrätten och i krukor för att underlätta utplanteringen. Så här sent på året är försådderna till för att förlänga säsongen så långt som möjligt och även till kommande vinterodling. Jag kommer nog dela upp sådderna till en omgång i början av augusti och en i slutet av augusti.

Många av de grönsaker som jag sår nu har en sak gemensamt, att de är köldtåliga och har ofta bra lagringskapacitet.

Vad sår jag nu då?

Jag försår i pluggbrätten följande:

Salladskål Kasumi  F1 Ger fina jämnstora huvuden, ca 2mån efter sådd och är lämplig för lagring.

Sötfänkål  Fino, Jag älskar fänkålens smak och blandar gärna unga plantor i sallad.

Grönkål Curly Scarlet

Svartkål Nero di Toscana,

Purpurkål Redbor,  purpurröda färgen kvar efter kokning, något köldtålig.

Kålrabbi både vit Olivia F1 och lila Ballot F1

Broccolirybs  Quarantina, Kålväxt som är släkt med rybs och rova, snabbväxande.

Sprouting broccoli Summer purple

Asiatisk kål  Hon Tsai Tai, kålväxt som odlas för blomskotten.

Brukale  Petit Posy, Brukale är en korsning mellan brysselkål och grönkål. Mycket frosttålig.

Tsatsoi, vacker, vitaminrik och köldtålig

Salladssenap  Yukina Savoy, pepprig smak med dragning åt pepparrot. Köldtålig.

Pak choi, egna frön, köldtålig

Salladslök Idunn

Betor – röda, gula, vita och polka

Daikon Misato Roseblir bäst vid sensommarsådd, tål en del frost på hösten och kan lagras till långt fram på våren.

Rättika Black Spanish Round, en s.k vinterrättika med svart skal och ett mört, vitt kött, som har tydlig, stark rättiksmak. Går bra att lagra. 

Majrova Petrowski, Rysk sort, vitgula rötter med söt smak.

Majrova Purple Top W Globegoda blad och kan lagras några månader i källare. Uppskattad till syrning.

Rädisa Hilds blauer Herbest und Winter, rädisorna kan sås sent på säsongen och lagras flera veckor i sand på sval plats.

Ruccola

Mangold – gul och röd

Spenat Merlo nero

Persilja Verta, krusbladig

Vintersallat (Maché) Cambrai Tål kyla otroligt bra och klarar kalla vintrar. Små runda blad med en mycket mild smak. 

Vintersallat (Maché) Ortolani Tål kyla otroligt bra och klarar kalla vintrar

Cikoria/fältsallat Grumolo, resistent sort. Tål både höga temperaturer och låga temperaturer.

Ärtor

Morotssådd i odlingsbädden i köksträdgården.

I odlingslådorna i köksträdgården – direktsådd

Morötter Grace f1

Morötter Deep purple f1

Morötter Harlequin f1 mix av färger

Rädisor

Vintersallat (Maché)

Sallat (sår i låda och ställer i källaren där det är svalt för att den ska gro)

Betor – röda, gula, vita och polka

Rocquencourt – gul vaxböna

I odlingslådorna i odlingstunneln – direktsådd

Bönor Rocquencourt, första gången jag prövar att så bönor sent för att få färska bönor långt in på säsongen. Min favorit böna och egna frön.

Basilika, storbladig

Ärtor

Spenat Merlo nero

Spenat Medania Extra stora mörkgröna blad

Salladsportlak Golden Purslane Högt innehåll av A och C-vitamin

 

Mer om höst- och vinterodling?

Om du vill fördjupa dig mer i höst- och vinterodling kan jag varmt rekommendera Charles Dowding som har skrivit flera böcker om ämnet. Han har också många you-tube-klipp som du kan kika på. Dessutom kommer Sara Bäckmo – Skillnadens trädgård snart ut med sin senaste bok som heter just Vinterodling – skörda när det är kallt.

Bondjäntan på Instagram

Sociala medier

Och du, glöm inte bort att Bondjäntan finns på facebook där en oftast kan diskutera och få svar på sina frågor. Just nu pågår för fullt en diskussion om olika missöden i odlingen. Jag finns även på Instagram som Bondjäntan, där lägger jag upp nästan varje dag vad jag skördar, sår och donar med i trädgården. Framför allt så finns det många bilder på hur jag gör om i trädgården och odlar mina dahlior. En och annan bild på höns och kycklingar så klart. Välkommen!

Nu ska jag sortera bland mina fröpåsar och förbereda för sådd!

Vänligen

Johnna a.k.a Bondjäntan

2 kommentarer

Tvestjärtar – nyttodjur eller skadedjur?

29 juli, 2018

Visst har jag haft tvestjärtar i mina odlingar och framförallt bland vissa grönsaker. Du kan hitta dem i sallad eller andra grönsaker som de kan gömma sig i. Ingen fara, de går att skölja bort har jag alltid tänkt, ända till nu när jag har börjat med dahlior.

Tvestjärtarna gömmer sig på dagarna i ett mörkt och trångt skrymsle, alltifrån dahlians blomknopp till springor i jorden. På kvällen och i skymningen är de aktiva och är så kallade allätare och jag kan se att de har ätit på mina dahlior som jag har haft i växthuset. Så jag började läsa in mig på dessa små rackare som gillar mina dahlior!

Jag skulle precis plantera om en dahlia och vad smög fram då? Jo en tvestjärt och det blev bråttom att fotografera den med mobilkamera därav suddig bild.

Frågan är då om tvestjärtar gör någon nytta förutom äta på mina nya vänner dahliorna? Som jag nämnde så är de allätare och gör faktiskt en insats i trädgården. Du hittar dem ofta i fruktträd och i bärbuskar där de äter andra skadedjur. Tvestjärtarna äter ibland på frukten, på äpplen äter de där äpplet redan har en skada.

Några skadedjur som tvestjärten gärna äter är

 • bladlöss
 • bladloppor
 • ägg och små larver av fjärilar
 • kvalster

Visste du att en enda tvestjärt kan äta tusentals bladlöss under sitt liv så nog måste jag medge att det är ett nyttodjur i det sammanhanget.

Även om tvestjärten är ett nyttodjur och äter andra skadedjur så vill jag ju att de lämnar mina dahlior i fred. Jag ser inga andra skadedjur på dahliorna som de skulle behöva räddas ifrån… Det finns olika förslag på hur man blir av med tvestjärtar, några handlar om bekämpningsmedel så som myrr och radar. Det är däremot inte intressant för mig med kemiska gifter om jag kan undvika.

Andra förslag på åtgärder är

 • Vitlök, pressa i vatten och spruta på plantan eller vitlöksklyftor nära stammen på blomman.
 • Upp och nervänd kruka med halm eller träull  som sitter på en pinne nära plantan eller i trädgårdslandet.
 • Svarta plastpåsar med små hål i som tvestjärtarna kan krypa in i. Påsarna är fyllda med halm, tidningspapper eller liknande och hänger från träden nära stammen eller på pinne nära stjälken.
 • Ihoprullad wellpapp som hänger från plantan, trädet eller är fastsatt på en pinne.

Jag ska prova wellpapp-fällan på mina dahlior som nyligen har flyttat ut från växthuset som vi kallar för Oasen. Det var på dessa dahlior som jag kunde se spår av tvestjärtar. De hade gnagt på bladen och det vill jag ju inte.

Jag har tagit en bit wellpapp som jag rullat i hop och bundit med ett enkelt snöre. Stoppar i en pinne och sedan placerar jag flera stycken i varje kruka intill dahlians stjälk. Det är viktigt att man ”vittrar sina fällor” varje morgon för att avlägsna tvestjärtarna. Jag tänker lägga dem på komposten eftersom de också äter saker som håller på att förmultna förutom andra skadedjur. Det borde vara en perfekt kombo, tvestjärtar och kompost!

 

Har du några bra knep som håller tvestjärtarna på avstånd? Berätta gärna! //Bondjäntan

0 kommentarer

Spara vatten?!

18 juli, 2018

Vi är vana i Sverige att ha fritt tillgång till vatten på de allra flesta håll. I och med denna varma och torra sommar har vi fått känna på att det kanske inte alltid är så, många delar av Sverige har bevattningsförbud och du uppmanas att vara restriktiv med vattenförbrukningen oavsett. Och vem vet hur framtiden kommer att se ut, kanske behöver vi tänka igenom hur vi använder vatten?

Bevattningsförbud innebär oftast att man inte får vattna gräsmattan, använda vattenspridare och fylla poolen. Det ser olika ut och Mats Lindberg, Va-chef på Nyköpings vatten säger att ”man måste få göra undantag ibland och det är ju inte meningen att din nya gräsmatta eller blommorna i rabatten ska dö”.

Dock finns det ju en anledning till varför kommuner inför bevattningsförbud och man bör ta hänsyn till rådande vattenbrist och grundvattennivåerna. På SGU, Sveriges geologiska undersökning kan du läsa mer om grundvattennivåer.

Jag har vattnat i köksträdgården och tomaterna i Glädjehuset för jag odlar min mat och då behöver man vattna. Jag har faktiskt också (sparsamt) vattnat mina två fjärilsrabatter som är nyplanterade,  jag tycker att det vore synd om det gick åt skogen med dem och mina dahlior.

Jag har egen brunn men jag har inte oändligt med vatten utan måste tänka till hur jag använder vårt vatten. Tyvärr forsätter värmen och torkan och jag börjar inse att jag behöver nog vattna i lunden också om växterna ska överleva. Hittills har jag undvikit det men jag ser att lite växter har dött och tror att inom kort är det illa och växter för 1000-lappar dör i värmen. Så hur gör jag då för att ha tillräckligt med vatten?

Redan nu så stänger jag av vattnet när jag schamponerar håret och sätter på det igen när jag ska skölja håret. Samma gör jag när jag borstar tänderna, vattnet behöver inte rinna medan jag borstar tänderna. Flera sådan små saker sparar också några liter vatten och det är bra, alla bäckar små ni vet!

En annan sak som Mats Lindeberg lyfter fram är att om 50 000 människor sparar 10 liter var så blir det stora mängder vatten. Det är där jag tror att vi kan göra skillnaden, om alla sparar lite mer än tidigare så blir det stor skillnad.

Ett av de vanligaste sättet att spara vatten är att samla regnvatten. Denna sommar har det inte gått så bra i och med att det inte har regnat så mycket men annars är den med på listan hos oss för att spara vatten. Det andra som vi gör hemma hos oss är att vi täckodlar, det vill säga täcker alla odlingar med gräs och ogräs. Det medför att vattnet avdunstar inte i lika stor utsträckning och jorden håller sig fuktig mycket längre.

För att spara vatten och kunna vattna i lunden ska vi prova hemma hos oss:

I köket

 • Använda en diskbalja i diskhon som samlar upp vatten som används till exempel om du sköljer av grönsaker eller disken.
 • När du spolar vatten för att få kallt vatten eller varmvatten i kranen så kan du spola i en kanna eller balja och fylla en vattenkanna för att vattna med.
 • När du har kokat något till exempel potatis, grönsaker eller ägg sparar du vattnet till vattning.

I badrummet

 • Att stå i en badbalja och duscha för att samla upp duschvattnet till att vattna med. Jag ska ha en badbalja både i inomhusduschen och till den nyinförskaffade utomshusduschen.
 • Samla duschvatten och spola på toaletten med duschvattnet och spara på spolvatten.
 • Om du inte har en balja så ställ en hink i duschen som du kan spara vatten i, spara vattnet som du spolar fram när du väntar på att vattnet ska bli varmt för att duscha.
 • Fylla tvättmaskinen full innan du tvättar.

WC

 • Kissa i hink! Det här gör vi redan men tål att spridas. Det är en Win-Win grej, du sparar på spolvatten OCH du får det bästa gödningsmedlet som är helt gratis.
 • Om du inte vill eller kan kissa i hink så är det helt klart bra att använda den ”lilla knappen” vid spolning som sparar lite vatten förutsatt att du har en toalett med två knappar.

 

Vad har du för bra tips på att spara vatten och öka hållbart leverne?

4 kommentarer

Köksträdgården blommar!

17 juli, 2018

Det är otroligt varmt som de flesta säkert har noterat vid det här laget. Det är en utmaning att odla och få till en jämn bevattning just nu måste jag erkänna. Många grönsaker spricker eller drabbas av olika åkommor om du inte får till en hyfsad jämn bevattning. Jag försöker täckodla i största möjliga mån för att minska vattenavdunstningen så mycket som möjligt och få till en mer jämn fuktighet i jorden.

I år har jag ju valt att odla grönsaker och blommor tillsammans i större utsträckning än tidigare. Förutom att det är vackert och drar till sig insekter och bin så är det också de som först slokar i värmen som en fingervisning om att det är dags att vattna. Nackdelen är att denna sommar så slokar de nästan jämt mitt på dagen när det är som varmast.

Jag har fyra avlånga upphöjda bäddar som jag proppat med blommor och grönsaker, alltifrån olika sorters kål till mangold och rotselleri. Högt och lågt har jag blandat, vissa grönsaker som tar lång tid på sig med grönsaker som går fort. Här nedan kommer en liten sortlista på blommorna i de fyra bäddarna. Jag har faktiskt gjort det lite lätt för mig genom att ha samma sorts blommor i bädd 1 och 3, samma gäller bädd 2 och 4.

Bädd 1

Tillsammans med mangold, bönor, rotselleri så växer det gul kryddtagetes och ljusgul rosenskära. Kryddtagetesen heter Signet Lemon och har premierats med Fleuroselect Kvalitetsutmärkelse. Jag har valt denna tagetes för den doftar något helt underbart när du rör vid den. Bladen doftar starkt citrus och både blad och blommor går att äta, vilket piffar upp vilken sallad som helst! 

Rosenskäran heter Sunset Yellow är helt ny för mig. Den går från ljusgult till nästan limefärgat i varierande styrka och i ett visst ljussken är den nästan vit. Den har inte kommit igång än riktigt ordentligt och det kan bero på att jag glömde lite bort den i våras. Den har haft en tuff uppväxt och fått lite dåligt med vatten och bott trångt i pluggbrätten en lång tid men det kommer nog igång snart!

Några orangea prickar finns också och det är vildsådd ringblomma och den får mer än gärna vara i denna bädd. Passar bra i hela köksträdgården faktiskt!

Bädd 2

I bädd två samsas gräslök, rödkål, bondbönor och kålrabbi tillsammans med den magnifika Linnétagetesen Burning Embers och vildsådda ringblommor. Sorten härstammar från Linnés Hammarby och är en kulturarvsort från 1920-talet. Den är helt underbar och den står som eldflammor i solens sken. 

Ringblommorna är transplanterade dit för att blanda sig mellan bondbönorna och kålrabbin och jag tycker att det blev ett lyckat resultat med blommorna och kålen. Riktigt nöjd!

Bädd 3

I den här bädden samsas mangold, fänkål och rotselleri tillsammans med kryddtagetes och ljusgul rosenskära precis som bädd nr 1. Dessutom har alla bäddar också någon sida med buskkrasse och den här bädden har buskkrasse på alla sidor utom en där kryddtagetesen huserar.

Bädd 4

Det här är en otroligt vacker bädd med spetskål, svartkål och vitkål. Vitkålen och spetskålen har jag tänkt skörda när de är färdiga medan svartkålen ska få fortsätta att växa tillsammans med Linnétagetesen Burning Embers och vildsådda ringblommor långt in på hösten. Förhoppningsvis blir svartkålen ståtlig och fin och blommora lyfter fram det snygga med svartkålen i höstdiset. Även denna bädd är kantad med buskkrasse på 3 av 4 sidor.

Här kan du läsa om Tagetes i köksträdgården som jag skrev tidigare i juni. Det är samma bäddar och där kan man jämföra hur det såg ut för knappt en månad sen.

Hittills är jag mycket nöjd över samplanteringarna med blommorna. Jag tror också att jag har valt rätt sorts blommor för en het sommar för de klarar lite torka utan problem, troligen tack vare täckodlingen. Jag återkommer i början av augusti med en ny rapport angående blommorna i köksträdgården.

 

Ta hand om dig i värmen!

Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer

Ett besök på Zetas

16 juli, 2018

Detta inlägg är inte sponsrat på något vis utan jag vill lyfta fram en handelsträdgård som har det där lilla extra. Jag önskar fler handelsträdgårdar som Zetas ~ Finsmakarens trädgård eller liknande och färre av monstervaruhusen i kedjor som poppar upp som ogräs i rabatten. Zetas har bra kvalitet på sina växter, de har kunnig personal och en helt underbar miljö till skillnad från kedjevaruhusen med växter.

Det finns en risk att det blir många bilder för att jag vill förmedla den vackra miljö som finns på Zetas. Det är inte så många närbilder utan jag har försökt fånga intrycken över den vackra och den stora handelsträdgården, alla olika områden och platser.

Här om dagen när jag var där var det supermycket folk men det märktes inte på samma sätt som i andra handelsträdgårdar. Jag vet inte om det beror på mig eller om det är omgivningarna som gör det. Vid ingången hade de möblerat fint med rosor i vitt och gult tillsammans med rölleka. Jag är ju inte någon större entusiast av rosor men nu blev jag helt tagen av den gula rosen, så vacker. Dock fick den stå kvar. De har en jättestor rosavdelning för den intresserade.

För mig blev det istället två nya dahlior som är min nya passion. De hade ställt dahlior lite här och där i grupper och det var supersvårt att motstå. Dahliorna ska få varsin stor kruka och smycka altanen för i år har jag inte så mycket sommarblommor där.

Zetas är uppbyggt i avdelningar och mitt på torget står det massor av sommarblommor koordinerade i färger och det är alltid fina och fräscha blommor. I slutet av torget finns det även grönsaksplantor och kryddväxter.

På många ställen i handelsträdgården så finns det växter uppställda på ett snyggt sätt, nästan som det vore ett konstverk. Installationerna är inspirerande och är en stor del av varför jag gillar Zetas. Jag förstår att de är till för att sälja växter men det är roligt när proffs har sammanfogat växtkombinationer som en själv inte hade kommit på.

Bakom här är det massor av växter för skugga och ett stort bord med hostor. Har har jag suktat många gånger må ni tro, alltid är det nåt som skulle passa i lunden…

Självklart finns det en stor avdelning för perenner som i de flesta handelsträdgårdar. Jag är absolut ingen expert men jag upplever att utbudet är stort och du kan hitta både vanliga perenner och lite ovanliga.

Härifrån har jag köpt de flesta av mina buskar och träd. Utbudet är stort och som sagt, personalen kunnig.

Även om jag tycker om utbudet och kvalité på växterna så är faktiskt miljön som lockar till stor del. Zetas är uppbyggd i en sluttning och de har verkligen lyckats utnyttja terrängen till sin fördel. Olika öar med olika växtkombinationer får delar av området att verka som en park eller trädgård. Här kan jag sitta och bara njuta av utsikten.

Framför Gröna rummet finns det olika gräs och innanför gröna rummet finns det bambu, lite lönnar och buxbom. Det finns flera växter men jag kommer inte ihåg om det var azaleor och annat tjusigt…

Ovan ifrån – perennavdelningen. Nu kommer jag ihåg att jag skulle köpa några fler solhattar till mina fjärilsrabatter men kom helt av mig när jag hittade dahliorna. Stackars mig, det betyder att jag behöver åka dit igen inom snar framtid…

Högst upp finns Zetas café som serverar urgoda mackor, enklare lunchrätter och hembakade småkakor och mjuka kakor. Rekommenderas varmt om man är lite sugen eller hungrig, här finns alla möjligheter att få sig en go-fika!

Det finns också en inomhusdel som jag är så förtjust i. Mellan varven gör de om och varje gång är det spännande se förändringen. Nu har de även möbler till salu förutom växter, porslin, glasvaser, fröpåsar med mera.

Ofta har de olika vackra och tilltalande installationer, personalen är mycket duktiga på utsmyckningar och får miljön att bli extra fin.

En annan sak som jag gillar med Zetas är att de återanvänder eller ”återbrukar”, disken med hyllorna du ser i bakgrunden på bilden har varit en installation i Zetas monter på Nordiska trädgårdsmässan. Samma gäller även Gröna rummets torn.

Det händer faktiskt, även om det är ovanligt, att jag inte handlar något på Zetas. Ibland är jag där bara för att njuta av atmosfären om ni förstår vad jag menar. Zetas är så mycket mer än bara en handelsträdgård.

Zetas ligger strax utanför Stockholm i Huddinge, i Kungens kurva. De har även en innehållsrik hemsida som du hittar här; Zetas ~ Finsmakarens trädgård. 

 

På återseende!

Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer

Utflyktsmål: Ytterjärna Trädgårdspark

8 juli, 2018

Varje år, oftast på sensommaren åker jag och min man till Trädgårdsparken i Ytterjärna för att gå en härlig stillsam trädgårdspromenad. Framför allt är det den vänstra sidan om vägen av trädgårdsparken som lockar med den gamla fruktträdgården, reningsdammarna och vattnet med sin lilla stuga för utkik. Även köksträdgården och växthuset med örtagården är en härlig upplevelse.

Det är fritt inträde i trädgårdsparken. Trädgårdens skötsel och underhåll bekostas av verksamheterna på platsen samt med gåvor. De erbjuder visningar av trädgårdsparken och utför även externa uppdrag som rådgivning, skötsel eller trädgårdsdesign. De tar gärna emot praktikanter och det finns möjligheter till volontärinsatser.

Den gamla fruktträdgården är en av favoritplatserna och det är det första man kommer in i om man besöker Trädgårdsparken på vänster sida om vägen. Den ligger direkt efter den stora parkeringen på vänster sida som det är gratis att parkera sin bil på. Om jag har förstått det rätt så är det under mjölkgrosshandlares Nils Erik Nilssons tid i mitten av 1900-talet som fruktträden planterades. När han dog 1961 växte parken igen och återskapades och utvecklades när Arne Klingborg tog över från 1964.

Än idag kan du se Arne Klingborgs specifika karaktär – det vilda i harmoni med det kultiverade. Överallt finns det olika konstellationer med mindre vildängar och olika sittplatser. Sittplatserna är ovanliga, unika i sitt slag och oftast placerade för att kunna vila ögonen på väl valt ställe.

Längst ner i parken kommer en ner till vattnet och där finns en liten pir att gå ut på. Här kan jag sitta länge och bara njuta av stillheten och vattnet med de öppna vidderna.

Från den lilla udden kan en också se det lilla huset som jag kallar för utkikshuset. Ett hus med pyttetlitet inglasat rum som du kan ta skydd i om det skulle regna eller blåsa.

Huset är byggd i samma anda som många andra byggnader och konstellationer i Trädgårdsparken. På varje sida om det glasade lilla rummet finns det bänkar att sitta på. En helt magnifik plats att sitta på och vila ögon och ladda energi.

Vi brukar fortsätta att vandra mellan träden och de biologiska reningsdammarna som är en stor del av parken. Här kan du följa småfåglar och även vattenfåglar på nära håll. Sitta och lyssna på naturen när den talar till dig.

Flera stora reningsdammar finns i parken som är otroligt vackra och långt ifrån ett traditionellt reningsverk.

Även här kan en se spår av den torra vår och sommar vi har, vattennivån är lägre än vad det brukar vara.

Här kan jag vara i timmar utan problem, många olika delar att uppleva runt de biologiska reningsdammarna. Det finns flera olika modeller och storlekar av vattentrappor till dammarna som skapar en speciell stämning med sitt porlande.

Det är absolut ingen bra ide att leka med vattnet eftersom det är avloppsvatten. Det finns skyltar så påminner om det. Vattentrapporna är designade och byggda utifrån Rudolf Steiners tankar om levande och rörligt vatten.

Om vi forsätter vandringen landar vi vid köksträdgård och komposter. Efter det kommer en till örtagården och tillhörande växthus! Eller är det växthus med tillhörande örtagård?  Oavsett är det helt underbart att gå runt här bland blommor och örter. Ovan kan ni se den speciella blåa spaljén som är byggd runt den lilla örtagården vid växthuset. Dessa spaljéer är typiska för Trädgårdsparken och som du hittar lite varstans.

Växthuset är sagolikt vackert och till höger om det står ett drivningshus. För min del hittar jag varje gång jag besöker stället något nytt att bli förtjust i. Det finns så många intryck och så mycket att uppleva så räkna med flera timmar till din trädgårdsvandring.

Om vi lämnar den vänstra sidan av trädgårdsparken och går över vägen till den högra sidan så finner du en affär Robygge, Kulturhuset och restaurang men framför allt en stor rosträdgård. Jag är inte superförtjust i rosor men även jag blir helt tagen av den tillrättalagda rosenträdgården. Gillar du rosor ska du definitivt besöka rosenträdgården med sina många rosor. När vi var där senast satt det några och målade akvareller av rosorna…

Den som har varit där tidigare lägger nog märke till att jag inte har visat så mycket bilder på byggnader. Jag har medvetet valt att visa växtligheten och inte de fantastiska husen som finns i parkområdet, det får bli ett helt eget inlägg så småningom. Men om du gillar byggnader så lär du inte bli besviken över husens design och utformning, färgerna och intrycken. De är liksom lite mer och lite mer spännande än traditionella hus. I say no more.

Om du vill uppleva stillhet och påfyllnad av energi är Trädgårdsparken i Ytterjärna ett perfekt utflyktsmål!

0 kommentarer

Tagetes i köksträdgården

25 juni, 2018

I vintras när jag planerade årets odlingar hade jag ju bestämt att jag skulle även odla blommor och inte bara grönsaker i köksträdgården. Ett dilemma som kommer då är att det vore tråkigt att täcka odlingar med fiberduk eller finmaskigt nät där jag odlar kål för då syns ju inte blommorna. Jag har tidigare odlat kål utan nät med ett medel som heter Turex och används ofta av ekologiska yrkesodlare och som fungerar bra. Dock började jag fundera på om man kan nyttja blommornas egenskaper och doft för att avskräcka kålfjärilen? Kunde man slå två flugor i en smäll?

Sagt och gjort, fram med frökataloger och googling var och vartannat utan att hitta några klockrena träffar. Tillslut bestämde jag mig för blommor som jag vet är bra och håller undan vissa insekter och nematoder i jorden. Jag beställde två sorters tagetes utifrån färg och höjd, Linnétagetes och Kryddtagetes Signet Lemon. Nu är jag inte någon tagetsfantast och trodde kanske inte att jag skulle ha några tagetes i min trädgård men jag är väl inte sämre än att jag kan ändra mig?!

Nu har jag planterat ut mina kryddtagetes Signet Lemon som jag har drivit upp från frön under våren. Gissa om det är en berusande citrusdoft i köksträdgården när man rör lite försiktigt med handen på blommorna. Tanken är att de ska förvirra insekter som annars hittar till grönsaksplantorna. Signet Lemons blommor och flikiga blad ska vara fin att använda i maten och det passar mig finfint. Jag gillar när man kan använda blommorna i maten och att de ger lite smak också.

Min tanke var ju att förvirra kålfjärilen och nu så här i slutet av juni ser det ut att ha lyckats. I allafall än så länge! Jag har två planteringar med kål och jag tittar till dem minst en gång varje dag för att se om jag hittar några tecken på angrepp eller någon kålfjärilslarv som sitter och smaskar på mina kålplantor.

Linnétagetes Burning Embers är lite högre än andra med sina 50-70 cm och passar bra som mellanblomma i planteringar med olika kålsorter. Rödkålen här är fin tillsammans med dessa vackra blommor men också Linnétagetesens vinröda stjälk utmärker sig. I kvällsljuset blir det en riktigt fin kombo.

Vad gäller sniglar så ska det visst vara så att sniglar älskar tagetes. Så det går inte att skydda sig mot snigelangrepp genom att odla tagetes om man inte tänker som Elin Unnes. Hon skriver i sin bok The secret gardener; Tagetes älskas av sniglar, så du kan även använda den på samma sätt som mc-gäng använder målvakter: för att ta smällen när ryktet sprids om vad du egentligen håller på med. Lysande och rolig beskrivning på hur du faktiskt kan använda tagetes som grindvakt.

Även vitkålen och svartkålen som planterades ut i maj tillsammans med tagetes ser ut att må bra utan några angrepp. Jag har även flyttat frösådda plantor av ringblommor till kålplanteringar som jag tänker ska förvirra med sin speciella doft. Ja och så tror jag att de också kommer matcha planteringarna fint med sina orangea färger tillsammans med tagetesen. Tänk om det faktiskt är så att det fungerar?!

Om inte annat så har jag en otroligt vacker och blommande köksträdgård i allafall med citrusdoft som är nästan domnande härlig. Jag ser fram emot höstkanten för att kunna se om det hjälpte men framförallt när allt har vuxit till sig och förhoppningsvis blommar blommorna med stor entusiasm.

 

Vi hörs snart igen! //Johnna a.k.a Bondjäntan

 

1 kommentarer