Tagetes i köksträdgården

25 juni, 2018

I vintras när jag planerade årets odlingar hade jag ju bestämt att jag skulle även odla blommor och inte bara grönsaker i köksträdgården. Ett dilemma som kommer då är att det vore tråkigt att täcka odlingar med fiberduk eller finmaskigt nät där jag odlar kål för då syns ju inte blommorna. Jag har tidigare odlat kål utan nät med ett medel som heter Turex och används ofta av ekologiska yrkesodlare och som fungerar bra. Dock började jag fundera på om man kan nyttja blommornas egenskaper och doft för att avskräcka kålfjärilen? Kunde man slå två flugor i en smäll?

Sagt och gjort, fram med frökataloger och googling var och vartannat utan att hitta några klockrena träffar. Tillslut bestämde jag mig för blommor som jag vet är bra och håller undan vissa insekter och nematoder i jorden. Jag beställde två sorters tagetes utifrån färg och höjd, Linnétagetes och Kryddtagetes Signet Lemon. Nu är jag inte någon tagetsfantast och trodde kanske inte att jag skulle ha några tagetes i min trädgård men jag är väl inte sämre än att jag kan ändra mig?!

Nu har jag planterat ut mina kryddtagetes Signet Lemon som jag har drivit upp från frön under våren. Gissa om det är en berusande citrusdoft i köksträdgården när man rör lite försiktigt med handen på blommorna. Tanken är att de ska förvirra insekter som annars hittar till grönsaksplantorna. Signet Lemons blommor och flikiga blad ska vara fin att använda i maten och det passar mig finfint. Jag gillar när man kan använda blommorna i maten och att de ger lite smak också.

Min tanke var ju att förvirra kålfjärilen och nu så här i slutet av juni ser det ut att ha lyckats. I allafall än så länge! Jag har två planteringar med kål och jag tittar till dem minst en gång varje dag för att se om jag hittar några tecken på angrepp eller någon kålfjärilslarv som sitter och smaskar på mina kålplantor.

Linnétagetes Burning Embers är lite högre än andra med sina 50-70 cm och passar bra som mellanblomma i planteringar med olika kålsorter. Rödkålen här är fin tillsammans med dessa vackra blommor men också Linnétagetesens vinröda stjälk utmärker sig. I kvällsljuset blir det en riktigt fin kombo.

Vad gäller sniglar så ska det visst vara så att sniglar älskar tagetes. Så det går inte att skydda sig mot snigelangrepp genom att odla tagetes om man inte tänker som Elin Unnes. Hon skriver i sin bok The secret gardener; Tagetes älskas av sniglar, så du kan även använda den på samma sätt som mc-gäng använder målvakter: för att ta smällen när ryktet sprids om vad du egentligen håller på med. Lysande och rolig beskrivning på hur du faktiskt kan använda tagetes som grindvakt.

Även vitkålen och svartkålen som planterades ut i maj tillsammans med tagetes ser ut att må bra utan några angrepp. Jag har även flyttat frösådda plantor av ringblommor till kålplanteringar som jag tänker ska förvirra med sin speciella doft. Ja och så tror jag att de också kommer matcha planteringarna fint med sina orangea färger tillsammans med tagetesen. Tänk om det faktiskt är så att det fungerar?!

Om inte annat så har jag en otroligt vacker och blommande köksträdgård i allafall med citrusdoft som är nästan domnande härlig. Jag ser fram emot höstkanten för att kunna se om det hjälpte men framförallt när allt har vuxit till sig och förhoppningsvis blommar blommorna med stor entusiasm.

 

Vi hörs snart igen! //Johnna a.k.a Bondjäntan

 

0 kommentarer

Att skapa nytt – arbete pågår i trädgården!

18 juni, 2018

Köksträdgården

Den som har följt mig ett tag vet att jag håller på att skapa nytt i trädgården efter att jag har flyttat köksträdgården till andra sidan om grusgången för två år sedan. Jag är otroligt nöjd med nya köksträdgården och det känns som det var rätt beslut även om det medförde mycket jobb.

Sakta men säkert börjar planen att göra om den gamla delen av köksträdgården att verkställas även om det kommer lite sidoprojekt här och där som stör rytmen. Ni vet, det är som ett sånt där pussel med nio bitar som man ska flytta så att de landar i ordning, flyttar man den ena biten behöver man flytta nästa och så vidare.

Fjärilsrabatterna

Som till exempel här, rabatterna bredvid grusgången som jag kallar för fjärilsrabatterna helt fulla med ogräs av den värsta sorten, nämligen kvickrot. Dessa två långa rabatter har sonen nu grävt ur helt och hållet och så har vi lagt i markduk och fyllt på med ny jord!

Här kan ni se till vänster köksträdgården och till höger där den gamla köksträdgården låg som ska få sig en stor makeover. Grusgången ska ju också fräschas till, det syns knappt att det är en grusgång ens samt grinden som är fallfärdig så ja, pussel skulle en kunna säga. Men det är bara ta en sak i taget.

Några nya växter har jag köpt in till fjärilsrabatterna men jag skulle behöva dubbelt upp för att det ska se bra ut. Rabatterna slukar men än man kan tro, de är 6, 5 meter långa och dryga metern breda. Färgerna på växterna i fjärilsrabatterna kommer vara mörkt rost eller brons, aprikos, mörk vinrött, silver och vitt.

Här ser du en mörkbladig smällspirea som är supersnygg och planterad i början av lådorna. Jag vill nog komplettera och köpa in så att jag har i båda ändorna dessa snygga buskar. Tillsammans med dem ska mina dahhlior som jag har drivit upp under våren dansa i harmoni är det tänkt. Jag kommer återkomma med ett helt eget inlägg om fjärilsrabatterna och växtlista vad det lider. Tror att det kommer bli superfint när de får växa upp.

Mellan fjärilsrabatten (grusgången) och Oasen (växthuset) så är det kaos efter gamla köksträdgården. Maken har börjat gräva ur för hand (!) hela området samt ta bort några stora fläderbuskar som har varit insyns och vindskydd. Området är inte jättestort men tillräckligt för att det ska vara mödosamt att gräva ur då det är tung lerjord och nässlor, kvickrot och skräppa som dominerar vad gäller växtlighet.

Så här var ursprungliga planen uppritad och kanske har den ändrats något även om huvuddragen är kvar. Hade tänkt olika buskar klippta som klot mellan blivande gräsmattan och växthuset som vi nu har döpt till Oasen. Kanske blir det klot eller så blir det inte. Vi får se när gräsmattan är på plats och plattor framför Oasen är lagda. Efter denna ritning har jag ju planer med mina nya dahlior i mörkaste rött i tre stora krukor som ska stå framför Oasen…

Om man står på grusgången och tittar mot Oasen  ser det ut så här just nu och urgrävning är påbörjad. Framför Oasen har jag tänkt att vi ska likadana plattor som vi har inne växthuset, det blev lite plattor över från golvläggningen som vi kan använda. Det är både snyggt och lätt att hålla rent från ogräs.

Där, på dessa plattor vill jag krukor med stora vackra blommor, mina vackra dahlior som jag just nu har inne i Oasen så att de växer till sig ordentligt! Det har till och med börjat komma knoppar på dem och jag är som ett litet barn på julafton. Hur roligt är inte detta? Det är mitt första år med dahlior och jag kan nog säga att det är ett ordentligt virus jag har drabbats av!

Jag klurar också på vad jag ska kalla platsen med gräsmatta och nya rabatter… Jag gillar att dela in trädgården i områden och namn för att det förenklar för mig när jag talar om den.  Platsen ska handla om återhämtning och inspiration, vara någon form av upplevelseträdgård. Ofta är det lätt att hitta ett namn som passar men nu behöver jag nog fundera lite till. Kanske faller det på plats när det börjar se ut som det ska?!

Det är roligt med alla förebilder och självklart kommer det att komma efterbilder också när vi kommer så långt. Det är en himla process och mycket jobb att förändra en yta så mycket om den dessutom är i dåligt skick innan. Fördelen är att det kommer bli stor skillnad med detta utgångsläge!

Ny vecka och nya möten, vi ses snart igen!

 

0 kommentarer

Vem är jag?

5 juni, 2018
Bild Björn Östman

Jag får ofta frågor om både det ena och det andra så jag bestämde mig för att låta er fråga i sociala medier det ni önskade få svar på. Det finns många föreställningar om vem jag är och det är nog inte så konstigt, alla skapar sig en bild av den informationen som finns tillhanda. Dock är det ju så att jag inte lever hela mitt liv på sociala medier och då kan det bli lite skev bild om vem jag är. Till exempel tror många att jag är pensionär eller ”riktig bonde” men så är ju inte fallet. Det är nog en av de vanligaste frågorna, om jag förvärvsarbetar eller om jag är hemma om dagarna.

Vad arbetar du med? 

Jag arbetar som skolledare på en grundskola och jag gillar verkligen mitt jobb. Tillsammans med lärare, sjukvårdspersonal och räddningstjänst är rektorsuppdraget viktigt uppdrag och möjliggör det samhälle vi önskar. Inte lätt men viktigt!

Har du familj?

Ja, jag har en man och två vuxna barn. Dessutom har jag så kallade ”bonusbarn” som vår familj har haft äran att lära känna som kontakt och stödfamilj, 3 extra familjemedlemmar blir det.

Är din familj lika intresserad av odling som du och får du mycket hjälp av dem?

Näe, ingen i familjen är intresserad av odling, dock hjälps det till när jag ber om det. Förhoppningsvis kommer mina barn så småningom utveckla ett intresse för odling precis som skogspromenader. När barnen var små gick vi på skogspromenader och nu många år senare går de på sina egna skogspromenader utan tjat från sina föräldrar.

Jag undrar om du alltid varit biten av odling – eller när du blev det och anledningarna bakom ditt intresse. Odlade du redan som liten? 

Nja, jag vet inte när det riktigt när mitt odlingsintresse startade men jag kommer ihåg att jag tyckte om min mormors trädgård och hennes köksland när jag var liten. Något som har slagit mig på senare år är att kanske är det mitt intresse för konst som har också väckt mitt intresse för trädgård?

I skolan utvecklade jag mitt måleri och än idag gillar jag måla även jag inte gör det så ofta. Då på bildlektionerna härmade jag kända konstnärers motiv, både trädgård och landskapsmotiv och var riktigt duktig på det. Jag brukar också prata om att jag målar dukar i min trädgård så det finns ett tema eller ett föreställning om att måla fram min trädgård.

Grundar sig intresset av att du gillar att påta i jorden eller av att laga mat med bra råvaror? Har hållbarhetsintresset kommit med odlingen eller tvärtom? 

Återigen svårt att svara på vad som är hönan och vad som är ägget. Jag gick kockutbildning på gymnasiet och klart att det påverkar att jag vill ha bra kvalitet på mina råvaror. Och hållbarhet, ja det måste nog vara grundläggande. Hur kan man inte vara intresserad av hållbarhet?

Odlar du något nytt i år som du inte testat förut?

Ja, jag odlar en rosa stjälkselleri som jag inte har odlat tidigare! Och så några nya tomatsorter så klart, det gör jag varje år.

Hur mycket odlar du? Är du självförsörjande på grönsaker?

Nja, näe eller ibland. Det är en fråga som får olika svar på vilken tid av säsongen du frågar och hur mycket jag har att göra på mitt arbete. Men om vi tittar på hela året så är svaret nej, då är jag inte självförsörjande på grönsaker.

Vilka är de tio personer som mest influerat ditt trädgårdsintresse och din odling?

Det var en svår fråga men jag får väl säga att mina tomatvänner är högt i topp så klart! Flera av tomatvännerna är stora inspiratörer och är mycket skickliga med vad de håller på med, alltifrån odling till matlagning.

Och så Piet Oudolf och Ulf Nordfjell som är briljanta trädgårdskonstnärer eller landskapsarkitekter och skapar de mest fantastiska trädgårdar.

Monet och Van Gough har också inspirerat med sina fantastiska målningar. Kanske någon gång i framtiden så kan man se avtryck från deras målningar i min trädgård, jag menar nu börjar jag ju att odla blommor också.

 

Ja det var några snabba svar på flera av frågorna. Det kommer mera… Fler svar hittar du också i podden Odlarna som jag har medverkat i. Där utvecklar jag lite svar om intresset av att odla grönsaker…

Vi ses snart igen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

 

0 kommentarer

Gödsel till dina tomater!

28 maj, 2018

För att dina tomater ska bli fina och producera många goda tomater kan det vara bra att ge dem lite gödsel. Tomater är ganska näringskrävande och om du ger dem lite kärlek i form av gödsel kommer de kärlek tillbaka genom en stor skörd av härliga näringsfyllda tomater!

Antingen köper du färdig näring i affären som du blandar ut med vatten och vattnar eller så gör du ditt eget gödsel och tar hand om jordens resurser samtidigt som du sparar en slant. Det där med att göra sitt eget gödsel behöver dessutom inte vara så avancerat utan räcker faktiskt med en hink eller potta. Jag rekommenderar verkligen användning av kissvatten eller guldvatten som gemene man säger men även vallört och gräsklipp är dunder för tomater!

Kissvatten

Kissvatten är ypperlig för tomater! Urin som gödsel utspädd 1:10 har ungefär samma näringsinnehåll som blomsternäring på flaska från affären. Håkan Jönsson som är professor i miljöteknik vid SLU säger att gödsla med urin ger två till tre gånger högre skörd, ibland ända upp till sju gånger högre jämfört med att inte gödsla.

Kissa i en hink eller potta, blanda med vatten 1:10 och så har du ett gödsel som är både näringsrikt och gratis. Ett litet varningens finger kan jag väl komma med och det är att spara urin en lång tid för det luktar inte särskilt gott. Näringsämnena är kvar men det luktar ganska starkt och illa vid lagring.

Vallörtsvatten

Vallört är precis som nässlor sprängda med näringsämnen och lämpar sig mycket bra till gödsel för tomater vid fruktsättning. Vallört innehåller en stor del kalium som stimulerar blommor och fruktsättning så vallörtsgödning passar till tomater, aubergine, paprika och chili och andra fruktgrönsaker. Här kan du läsa mer om hur du får fram tre sorters gödning med Vallört: Gödsla med vallört

Gräsklipp

Gräsklipp är en underskattad produkt som borde alltid tas hand om. Antingen gödslar du gräsmattan genom att låta klippet ligga kvar eller så använder du gräsklippet i odlingarna. Att kasta gräsklipp på hög i utkanten av trädgården eller i kompost är faktiskt slöseri med resurser. Fördelen med att gödsla med gräsklipp är förutom att det är god näring till tomater att om du lägger 10 cm gräsklipp runt tomaterna så behåller du fukten i jorden.

Glöm inte att vattningen är A och O för att du ska få fina plantor som producerar härliga tomater!

Tomater mår bra av jämn befattning, tyvärr spricker tomater lätt om de får ojämnt med vatten. Med täckodling blir fuktigheten i jorden mer stabil och du får färre tomater som spricker.

Nu är det dags för mig att gå ut och vattna!

Vi ses snart igen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

 

2 kommentarer

Gödsla med vallört!

24 maj, 2018

Jag har ett favoritämne och det är gödsel och jord. Jag skulle kunna prata om gödsel och jord både på inandning och utandning för det är bland det viktigaste för hållbar odling och för en hållbar planet. Vallört är utmärkt gödsel för dina växter och odlingar tillika hållbart!

Jag har något som kallas uppländsk vallört som är en blandning mellan äkta vallört och fodervallört. Den är ganska vanlig och faktiskt ses den allra oftast som ogräs som man inte vill ha i sin trädgård. Den är så kallad invasiv och sprider sig av egen kraft om du inte håller efter så du bör tänka en och två gånger om du vill ha in den i din trädgård.

Jag tycker att den mer än gärna får vara i min trädgård men så klart på anpassad plats så som en skogsdunge eller i kanten av trädgården. Men jag har även den under äppelträd och där mår den prima. Bin och humlor tycker om den så den hjälper till att nyttoinsekter som pollinerare trivs i trädgården. Det finns en steril variant som heter Bocking 14 som en kan odla istället om du är rädd för spridning men vill ha vallört i din trädgård som nyttoväxt.

För nyttoväxt är det verkligen!

Du kan använda den på minst 3 olika sätt som gödsel i din trädgård;

Vallörtskoncentrat

Ta ett större kärl som en stor hink eller tunna och borra några hål i botten på kärlet. Ställ kärlet ovanpå någon som kan samla upp vätskan från tunnan. Fyll på med vallörtsblad och låt stå. Vallörtsbladen förmultnar förvånansvärt snabbt och avger vätska. Näringslösningen spär du med 15-20 delar vatten beroende på vad du ska gödsla.

Vallörtste

Samla vallört i tunna eller hink och fyll på med vatten. Låt stå och det börjar ruttna och lukta nåt förfärligt. Ställ gärna ditt kärl en bit bort så att den inte står precis vid din uteplats för det luktar inte mumma. Jag blandar gärna med åkerfräken och nässlor när jag har tillgång till dem. Vallörtste späder du 1:10 och vattnar dina växter med.

Täckodla med vallört

Kanske är det enklaste sättet att gödsla med vallört att skära av vallörtsplantan och använda den i täckodling om det är möjligt. Att täcka med vallörtsblad är perfekt för den bryts ner snabbt och du får näring på några dagar till dina odlingar.

Ibland brukar jag göra ett avkok på vallört och åkerfräken som medicin eller växtvårdsmedel till mina odlingar, vallört har mycket kalium och åkerfräken kisel. Jag kokar vallört och åkerfräken och sprutar i förebyggande syfte mot svamp och mjöldagg. Har jag fått bladlusangrepp på växter sprutar jag på dem med detta och kanske hjälper det, jag vill gärna tro det men jag har inga vetenskapliga bevis för det.

I England är vallört en mycket populär växt för just gödsling på grund av att den är så näringsrik. Vi borde nog följa dem på den punkten då den är anspråkslös och tillgänglig, lätt att använda och bra för jorden. Det är även en mycket populär växt inom alternativmedicin.

Du kan skörda en vallörtsplanta 3-4 gånger under en säsong och sedan behöver den vila för att återhämta sig. Har du vallört du vill bli av med så behöver du vara ihärdig, kapa och kapa så att den inte orkar återhämta sig.

Yes, så ut och skörda lite vallört och gör ditt eget gödsel!

Med hopp om friska och härliga odlingar //Johnna a.k.a Bondjäntan

 

0 kommentarer

Återbruk som blir perfekta odlingskärl!

20 maj, 2018

Jag har både bra krukor och pluggbrätten för odling men jag har också burkar och krukor som jag har fått eller tiggt till mig. Eftersom jag tycker att det är viktigt att vi återanvänder så mycket som det går och jag vet att det finns bra föremål att återanvända i odling så kommer mina bästa tips här!

Vi börjar med små krukor som kommer med att vi köper vår- och sommarblommor för att plantera ut. Dessa krukor är egentligen ganska mycket slit och slängkrukor men går absolut att återanvända 2-3 säsonger innan de är fullständigt trasiga. Jag brukar tigga från grannar och vänner och de ger gärna bort dem för då slipper de slänga när de har köpt blommor.

Småkrukorna har jag använt i både tomat- och chiliuppdragning i många år innan jag fick råd att köpa lite bättre krukor till dem. Nu använder jag dem till snabbsådder när jag drar upp plantor till köksträdgården, fungerar alldeles utmärkt!

Gamla plasttråg från grönsaker och frukt är också bra odlingslådor. Vindruvor och tomater brukar finnas i plastlådor med lock under höst och vintersäsong, säkert är det fler grönsaker som paketeras liknande. Spara dem när ni köper grönsaker och använd som odlingslådor (ej med på bild) perfekta för sallad, basilika och annat grönt.

Begagnade godislådor är min absoluta favorit! De går att hitta i nästan vilken affär som helst som säljer lösgodis och det gör ju de flesta mataffärer i allafall. Be butikspersonalen att spara några till dig och de brukar komma med en hel trave! Diska ur och använd till det mesta för sådder.

Jag brukar använda dem för att bredså grönsaker och det fungerar alldeles utmärkt med så som sallader, basilika och andra örter, spenat, olika sorters lök och så vidare. I år har jag ju även bresått lite sommarblommor som till exempel tagetes och det har gått alldeles utmärkt.

De är mycket hållbara, vissa av mina godislådor är nog inne på sitt 7-8 år utan att jag överdriver. Jag är mycket förtjust i dessa godislådor och de fungerar faktiskt lika bra som köpta tråg om inte bättre. Så vad gäller lådor för förodling i mindre storlek köper jag faktiskt inte alls några utan använder uteslutande godislådor!

De svarta hinkarna är blomsterhinkar, även de från vanlig mataffär. De flesta mataffärer säljer snittblommor och de står svarta hinkar som för det mesta slängs. Det går alldeles utmärkt att fråga om du får köpa för en billig peng och allra oftast får en det utan några problem. Vissa affärer skänker bort och några tar en symbolisk summa som är väl värt att lägga ut om en behöver odlingshinkar.

I år har jag använt mina svarta blomhinkar som har några år på nacken till ett tulpanprojekt men annars odlar jag grönsaker i dem. Jag brukar framför allt odla chili och paprika i dem eftersom jag odlar dem i kärl och inte i bäddar. Sedan brukar även aubergine som jag drivit upp från frö trivas i blomhinken om jag kommer ihåg att vattna ordentligt. Jag tror även att dem passar bra att odla tomater i om en vill, bara komma ihåg att vattna och gödsla.

Det är dags för mig att fråga om nya blomhinkar då de är upptagna med tulpanlökarna och jag behöver plantera om fler chilisar, paprikor och aubergineplantor som står i odlingstunneln. De bara väntar på få nya krukor så att de kan växa på.

Har du några bra tips på återbruk för odling som du vill dela med dig? Jag vill ju ha fler bra tips och idéer som kan stötta i ett hållbart arbete med ett hållbart samhälle där återbruk är en viktig del. Skriv gärna en rad med dina bästa tips!

 

Väl mött! Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer

3 systrar; majs, bönor och squash

14 maj, 2018

Nu är det hög tid att börja förså de tre systrarna; majs, bönor och squash. Ja det beror på var du bor i landet förstås men hos mig är det dags, i zon 3. Jag gissar på att längst ner i Sverige så har du kunnat så dem redan för några veckor sedan och högt upp i Sverige så får du vänta lite till. Rimligt är att så dem 4 veckor innan beräknad utplantering om du försår dem i krukor eller pluggbrätten.

Varför kallas de för tre systrar?

Denna odlingsteknik sägs komma ursprungligen från Syd och Nordamerika och deras ursprungsbefolkning. Tre viktiga grödor för överlevnad och kanske därför som de är ”tre systrar”. Eller så har det med samodling att göra, att dessa tre grödor ska vara bra för varandra och öka produktionen. Nu vet jag dock inte om det stämmer och har inte läst egentligen några större forskningsresultat för att just samodlingen mellan majs, bönor och squash skulle vara optimalt och ges större skördar.

MEN, majs är bra klätterstöd för bönor, bönor fixerar kväve och gödslar jorden och squash brer ut sig och skyddar jorden. Att de fungerar tillsammans utifrån sina förutsättningar är bra och dessutom är det bättre för jorden att odla utifrån mångkultur och undvika monokultur.

Alla tre, behöver jord som är ordentligt uppvärmd för att de ska trivas. Minst 15 grader°C  gärna något varmare, annars ruttnar fröna bort istället för att gro. För mig är de tre systrar för att jag alltid förodlar dem vid samma tid på året eftersom de har liknande behov vid sådd. Jag förodlar både för att det är lättare att få upp värmen på jorden i odlingstunnel eller inomhus än bäddarna under våren men också för att säkra sådden.

Det finns flera anledningar att säkra sådden men en av dem är faktiskt att fåglar älskar de små späda skotten av ärtor, bönor och majs. Helt hopplöst förtjusta och snabba är fåglarna, så från den ena dagen att de har kommit upp kan de faktiskt vara som bortblåsta nästa dag. Du kan också säkra upp med odlingsväv eller kompostgaller för att fåglarna inte ska komma åt dina sådder.

En annan anledning är att om du försår har du möjlighet plantera ut dem exakt där du vill ha dem. Sår du några extra har du dessutom några extra plantor som reserv om inte alla gror. Gror alla har du plantor att ge bort som otroligt uppskattad present! En fördel med detta är också att du behöver inte gallra och sparar både tid och tråkigt arbete.

Jag tror inte många skulle skatta mig som lat men jag är väldigt mån om att lägga tid på rätt saker och därmed brukar jag också gilla smarta och enkla lösningar. Dit hör varken gallring eller regelrätt ogräsrensning. För att minska ogräs runt nysådder och nyutplanteringar täckodlar jag oftast och därför kan odlingsbäddarna se lite stökiga ut om du är van vid bar jord. Förutom att du minimerar ogräsrensning så skapar du ett bra mikroklimat i jorden med täckodling.

Inom kort kommer jag skriva mer om vilka sorter jag sår av vardera gröda om en är nyfiken. Det kommer också komma ett inlägg om en helt ny odlingsbädd för i år just för de tre systrarna! Hur jag bygger upp en ny galet lång odlingsbädd som avgränsning och vem ska de tre systrarna samsas med?!

Vi ses snart igen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

 

0 kommentarer

Tulpaner i hinkar

12 maj, 2018

Kommer ni ihåg mina bortglömda tulpanlökar som jag bestämde mig för att göra ett experiment med? De hade legat på altanen under hela vintern, dock under tak men ändå utan ett lager med skydd av jord.

Jag planterade dem i blomsterhinkar som en kan få från affärer helt gratis eller till en billig peng. Jag brukar odla aubergine, paprika och chili i mina tiggda blomsterhinkar men nu får de vara med i tulpanexperimentet. De är inte de vackraste ytterkrukorna men jag tror att det kan fungera ändå, blommar de så kommer inte fokus vara på krukan i alla fall!

Jag ställde dem i odlingstunneln under ett bräde med frösådder för att vänta och se hur det skulle gå. Det var trång om utrymmet men det var tvunget att gå, det fick samsas kort och gott. Jag vattnade varannan dag eftersom det har varit ganska varmt så jag var lite rädd att de skulle torka ut. Detta var i slutet av april, 3:e helgen i april tror jag att det faktiskt var.

Nu har nästan alla hinkar visat livstecken och lite till. Jag är helt förundrad över att tulpanlökarna skjuter upp blad och gissa om jag hoppas på att de även ska blomma. Måste ju säga att jag var tveksam till en början men nu börjar hoppet öka, ju mer grönt desto större hopp. Den observante ser att det är något mer än tuplanlökar på gång, det är faktiskt vit allium, vita bollar stora som tennisbollar! Den ser också fin ut!

Jag tror att snart får de flytta ut och ställa sig på trappen som det var tänkt. Kommer bli superläckert, särskilt om de blommar. Vi får se hur det blir men jag tror på det här experimentet.

Och se där, blomknoppar!

De ska absolut få flytta ut och ställa sig på trappen upp till huset! Förutom att jag behöver platsen under pluggbrättena till dahliorna så passar det nu med tulpaner på trappen och altanen. Vi håller på för fullt att vårstäda uterummen och då tror jag att det blir både fint och välkomnande med tulpaner.

Ni ska se, jag kommer bli en riktig blom-tant vad det lider! /Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer

Bondbönor – ett nödvändigt ont!

6 maj, 2018

Hur kan en leva utan bondbönor? Ja inte vet jag, jag vill nog säga att de är en av de bättre grödor att odla, de är goda, supernyttiga, mättande, kan odlas tidigt, vackra och otroligt häftiga. I år odlar jag några sorter och i flera omgångar. Om du sår i fler omgångar med några veckors mellanrum så ökar du skördeperioden markant. Dessutom så kan du så dem på flera ställen och din jord kommer vara tacksam eftersom de är nyttiga för jorden också.

 

Jag har några olika favoritsorter som jag alltid försöker så;

Super Aquadulce, Express,  Karmazyn och de senaste åren även en som heter Double red. 

Jag försår mina bondbönor i pluggbrätten, ett frö i varje ficka. Till bondbönor har jag djupa pluggbrätten för att de ska få utveckla sina rötter ordentligt, hela 7,5 cm djupa är dem. Riktigt bra för plantor som mår bra av djup vid förodling. Jag vet att jag tjatar om pluggbrätten men de är verkligen användbara vid försådd.

För några veckor sedan sådde jag bondbönor och nu är det dags i veckan att plantera ut dem i köksträdgården. De är forfarande ganska små och kommer att behöva lite skydd av fiberduk på nätterna även om bondbönor tål kyligare väder mycket bättre än alla andra bönor.

Senare på säsongen när de har vuxit upp drabbas de ibland av svartlöss. Jag brukar spruta med kallt vatten för att få bort dem och toppa topparna. Att toppa plantorna påskyndar även på ”mogningen” av bönorna.

Den dära nykomlingen Double red som jag har odlat i 3 eller 4 år har nästan svarta frön när den är torkad. Själva bönan är knallröd när den är färsk, helt magisk. Den blommar också i mörkt purpurrött och är helt sagolikt vacker. Tyvärr har jag inga bra bilder men i sommar kommer jag försöka dokumentera med många vackra bilder!

Det kommer mer i avdelningen Bondbönor så klart, men snart även om andra bönor jag odlar detta år. I år kommer jag odla bönor även inne i odlingstunneln för att jämföra hur fort de mognar jämfört med utomhus.

Vi ses snart igen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer

Ordnat kaos i odlingstunneln

29 april, 2018

Eftersom jag jobbar på dagarna så sker det mesta på kvällstid och helger. Ni förstår hur glad jag blir när det är långhelg vad gäller arbete i trädgården, helt underbart om ni frågar mig! Här arbetas det på med odlingstunneln, sakta men säkert och det odlas för fullt i den även om den inte är klar. Alltifrån ombyggnad av odlingsbänkar till att fylla dem, bygga arbetsbord och vädringsluckor… ja det är många ting på en gång.

Det är ett ordnat kaos i odlingstunneln skulle man kunna säga. Mitt i tunneln är det fortfarande två stora jordhögar kvar från gamla odlingslådorna, den ena skymtar till vänster på bilden. Så fort jag orkar och hinner ska jag skyffla över den till den nybyggda odlingslådan på kortsidan.

För att skapa lite mer utrymme för mina sådder har jag tagit två gamla bockar och två brädor och ”byggt” mig en provisorisk odlingshylla att ställa mina pluggbrätten på. Under den kan ni se mina tulpanhinkar som jag hoppas ska leverera snart. Det är mina bortglömda tuplanlökar som jag gör experiment med.

Nu är också nästan alla odlingslådor på plats. På kortsidorna är det två nybyggda odlingslådor annars är det gamla odlingslådor som blir ombyggda för att platsa i odlingstunneln. Jag försöker alltid att återanvända det som går att återbruka, även om det inte blir så snyggt. Med lite färg kanske det till och med blir snyggt, vi får se.

Odlingslådorna fylls med jorden från de gamla kökslådorna och det är riktigt bra kvalité på den. Att bygga jord eller odla jord ligger varmt om hjärtat och jag blir så glad när jag märker att det fungerar bra. Alla borde arbeta med att bygga jord, det finns många sätt vill jag påstå!

En vädringslucka är uppe! Det ska byggas en vädringslucka till, i den andra kortändan så att luften kan cirkulera. Som ni kan se har den en manuell lösnings med ”arm” som håller den öppen. Jag tittar på automatiska armar som kanske skulle göra livet lite lättare, vi får se om det blir någon. Det fungerar faktiskt väldigt bra med den som är där nu så länge jag inte glömmer bort att öppna.

Jag har också återanvänt ett gammalt hemmabyggt trädgårdsbord som är 100 år gammalt. Nåja kanske inte hundra men det var nog det första vi byggde när vi flyttade hit för 15 år sedan. Jag har återanvänt själva bordsskivan och byggt till nya ben för att få rätt höjd för en arbetsbänk. Det är vid denna bänk jag står på kvällarna och sår och skolar om. Så himla bra! Den kommer ni nog få se många gånger framöver!

Här kan du läsa om det pågående arbete med odlingstunneln i köksträdgården:

del 1 Ny odlingstunnel till köksträdgården

del 2 Arbete pågår med den nya odlingstunneln

 

På återseende med hopp om en härlig trädgårdshelg!

/Johnna a.k.a Bondjäntan

0 kommentarer