Bokashi – att odla sin jord

27 april, 2022

Hållbarhet

Nu mer än någonsin är det viktigt med hållbarhet och jord som du kan odla i. Dels för att vi har många olika val att göra för att skapa en hållbar framtid och ett ställningstagande. Hur vill vi leva och vad vill lämna över till nästa generation är frågor som jag hoppas fler och fler börjar tänka på. Och dels för att vi har en pyralidskandal som skapar ett problem med jord och gödsel för den vanliga trädgårdsintresserade odlaren. 

Läs mer här om pyralider

Så att bygga sin jord och att ”odla sin jord” är allra högsta grad relevant!

Jag glömmer aldrig när jag läste Stefan Sundströms ord om kompostering och att revolutionen börjar i grönsakslandet… eller nåt i den stilen. Ja men det är verkligen så för mig, att det är ett ställningstagande och jag tror att vi kan välja våra val aktivt. Och att vi måste!

Ibland skojas det eller raljeras det om bokashifolk och att vi är lite insönade men då tänker jag, det må så vara. Det är okej med mig.

Kan kompost vara vackert?!

Alltså att kompost kan vara vackert och i detta fall matavfall som är bokashikomposterat. Så här på vårkanten blir det så verkligt med hur man kan skapa sig en hållbar trädgård och hur man kan ta vara på det vi har och då är mitt bokashande en viktig del av att rusta jorden inför odlingssäsongen!

Jag tycker att bokashi är vackert och det beror nog på vad det innebär för mig. Den handlar om att vara i samklang med framtiden och skapa framtidstro, så visst är det viktigt och vackert!

Du kan odla din jord på flera sätt och ett sätt är att ta hand om dina matrester och skapa god näringsrik jord av dem. Jag har inte så mycket bokashirester men jag brukar spara hela vintern så att jag kan ladda mina odlingsbäddar och krukor på våren. Guld värt!

I odlingstunneln

I odlingstunneln brukar jag ha jordfabriker som jag senare tömmer i odlingslådorna för att skapa en god odlingsjord med levande mikroorganismer och ökat näringsvärde i jorden. Mina grönsaker växer som aldrig förr sedan jag började att gödsla med bokashijord. Och jag tycker mig se att kvalitén på jorden som jag odlar i blir bättre och bättre istället för att utarmas och utan att behöva tillsätta konstgödsel.

Jag får många frågor om vad saker och ting betyder gällande fermentering, bokashi och jordfabriker. Jag ska försöka förklara och göra en ordlista som förhoppningsvis förtydligar och kanske även inspirerar och den hittar du om du följer länken.

Vad betyder orden?

I köksträdgården

Jag brukar tömma bokashihinkarna i mina odlingslådor i köksträdgården och täcka. Ovanpå odlar jag oftast bladgrönsaker som har korta rötter under tiden som bokashi omförvandlas till jord som tar ca 2 veckor.

Om du bygger upp din jord med mull och näring så skapar du goda förutsättningar för att minimera förluster i odlingen. Täckodling är ett bra sätt att bygga upp din jord så även biokol och bokashijord som du får från bokashikompostering.

Bokshikompostering är en fermenteringsprocess som skapar en miljö där inte patogener eller skadliga svampar trivs. Man skulle kunna säga att det ger en sjukdomsbekämpade jord som innehåller bra näring. 

Mikroorganismer

Du kan bokasha både matreser och växtrester och använda dig av det fermenterade avfallet till jordförbättring och jordförstärkning. Jag ser det som att boosta jorden med extra allt, om ni förstår vad jag menar. Mikroorganisemerna i bokashijorden stöttar mykorrhiza, samspelet mellan växter och jordsvampar att växa bättre och ge växterna ökad motståndskraft. 

Till syvende och sist, jorden är som din kropp, den mår som du behandlar den. Om du tar hand om den, ger den näring, god mat och dryck, dansar med den och skrattar så ska du se att den levererar. Jag tror inte att du kan skämma bort dina jord för mycket, så ge allt du kan. Det här är ett sätt att bygga upp sin jord, det finns fler, det viktiga är att göra.

Jag gillar jord, jag gillar kompost, jag gillar bokashi!

Förresten, jag har ju ett tips också, något att lyssna på som jag tycker att du verkligen ska göra!

Det är Bokashipodden som du hittar där poddar finns och särskilt det senaste avsnittet är extra bra.

Må gott och så ses vi snart igen!!!

Johnna aka Bondjäntan

*****************************************************************************

Ni hittar mig på sociala medier:

Kolla in min facebooksida där jag skriver om om köksträdgården, hur jag odlar i odlingstunnel året runt och vårt kretsloppshus Glädjehuset med höns och tomater. Apropå tomater så kan du följa min passion om tomater och vilka sorter som odlas. 

Facebook Bondjäntan

Även på instagram lägger jag ut både bilder och förklaringar på vad jag gör. Från att haft fokus på odling och grönsaker är jag inne i ny epok och vill få in blomster både i köksträdgården och i den övriga trädgården. Jag vill gärna fortsätta att odla året runt men också få till medelhavsväxter i köksträdgården och en mångfald i bärodlingen

Instagram Bondjäntan

 

 

Gödsla med vallört!
Förebygg pistillröta på dina tomater nu!