Provodlar jorden med ärtor

10 april, 2022

Förstörda plantor

Under två års tid har det varit ett problem för många odlare för att de har använt olika sorters jord och gödsel som har rester av olika sorters pryalider och förstört deras odlingar. Förstörda plantor och misslyckade skördar. Pyralider används för att ta död på ogräs på åkrarna och är i dagsläget lagliga.

Problemet med dessa ogräsgifter att de även tas upp av spannmål och rapsen. Hitintills har jag inte haft problem med växter och plantor som förstörs av pyralider för att jag sällan köper jord eller gödningsmedel. Men jag köper hönsmat och spannmål till hönsen och börjar bli lite orolig att jag kan ha fått in det i mina odlingar och då framför allt i Glädjehuset där hönsen är.

Glädjehuset och hönsen

Potatisväxter och baljväxter är särskilt känsliga och då jag odlar tomater i hönsgödselmylla behöver jag försäkra mig om att mina tomater inte drabbas. Det är väl klart att jag inte vill ha det någon annanstans i trädgården heller, jag vill ju ha ett hållbart odlande som tar hand om jorden.

Provodla jorden

I slutet av maj så är det tänkt att tomaterna ska flytta in Glädjehuset och då vill jag vara säker att tomatplantorna får det bra. Jag har bestämt mig för att provodla myllan med gula ärtor för att se om jag kan odla tomaterna i den. Om det visar sig att jag har ärtor som är missväxta så vet jag att kommer få problem med tomaterna. Jag hoppas verkligen att jag inte får några problem utan kan njuta av blivande ärtskott i stället.

Jag provodlar i några större kärl för att kunna plocka i dem i omgångar och ha grönt på bordet om det visar sig att det faktiskt är fritt fram. Det är ju himla gott med ärtskott och jag gillar dem i sallader. Jag fyller dem med jorden och vattnar igenom. Fyller på med ärtor och låter dem gro. Några inomhus och några i odlingstunneln som vara på vänt.

Du kan använda bönor också för att provodla för de är också känsliga för pyralider precis som ärtor. Jag gjorde det lätt för mig och köpte ett paket med gula ärtor för att de går bra att använda till ärtskott och se om jorden är odlingsbar. Win – win liksom.

Hållbarhet

Det går att undvika köpegödsel tills man är säker på att de inte skadar plantorna. Jag uppfattar ändå att marknaden försöker ta till sig problemen och försöker hitta olika lösningar. Om du vill välja ett säkert kort har jag skrivit här:

Gödsla rätt och lätt

Eftersom jag använder myllan från Glädjehuset till mina övriga odlingar efter tomatsäsongen så är det en ganska ”big deal” om det visar sig att myllan är förgiftad. Jag använder den som jordförbättrare i köksträdgården, bland bärbuskar, i min lilla lund ja ni förstår. Och helt ärligt, det vore en katastrof! För mig är det viktigt att vara jordproducerande och viktigt med ett hållbarhetstänk. Jag hoppas innerligt att det fortsätter så.

 

Om du är intresserad av läsa mer om bekämpningsmedlen så har du här lite information:

LRF: Viktigt att tänka på för dig som hanterar halm och gödsel

Växtskador av pyralider

Forsatta problem med bekämpningsmedel 

Pyralidstopp nu

Bondjäntepraktikan v 14
Tomater 2022 - vintertomater