Så bygger du inte en pizzaugn

23 juli, 2022
Kategori:

Vi byggde en pizzaugn för några år sen. Med ett tomfat, en kundvagn och lite annat smått och gott. Det blev succé kan vi konstatera efter över 500 pizzor.

Men allt har ett slut. Att elda direkt i tunnan gör ju så att plåten blir glödgad varje gång vi bakar pizza och efter 3 år består pizzaugnen mest av hål och rost. Sista resan blev till Östberga ÅVC.

Dags att bygga en ny pizzaugn.

Trots att vi älskade vår pizzaugn så fanns några fel på den:

  • Den rostade. Att elda mot plåten gör ju att det rostar fort och det vill man undvika.
  • Ojämn temperatur. När pizzorna gräddas är det varmare längre in i ugnen än vid mynningen vilket resulterar i att pizzakanten inte får samma resning på alla sidor.
  • Tung som fan och dessutom ganska svårt att transportera på kundvagnens små hjul.

Det fanns ju en massa rätt på den också:

  • Billig och lätt att bygga.
  • Sjukt snygg med ”Junk-yard” känsla.
  • Leverade finfina pizzor.

Så nu gäller det att undvika felen på den nya men behålla det som blev rätt på den första.

Den nya ugnen inspireras till största del från vår första modell. Ett tomfat från blocket till ugn. Vi har hittat ett kit på Amazon med ugnslucka, fötter  samt en liten skorstensanslutning som är anpassade för att konvertera oljefat till ugnar. Så sjukt smidigt.

För att ta upp hålen hade vi premiär med plasmaskäraren. Ett fynd från Lidl för 1 500 kr. Går så klart bra med vinkelslip också men det är kul med hi-tech maskiner.

Botten gjuter vi med leca kulor och betong och ovanpå detta eldfast klinker i eldfast bruk. Klinkersen ska ligga i fiskbensmönster så pizzaspaden inte fastnar när man langar in pizzan.

Bygga pizzaugn

För att undvika rost kör vi isolering på insidan. Ena sidan av isoleringen marineras i eldfast bruk och rullas runt putsarmeringen. Korven trycks in genom öppningen och rullas ut och justeras för att följa oljefatets rundning.

Putsen behöver tjockas på så vi kör 2 efterputsningar, eller egentligen mer att vi geggar runt med putsen på insidan med hjälp av handen. Putsen måste ju täcka all isolering som måste täcka all plåt. Två veckors torktid så att putsen inte spricker och sen PREMIÄR.

För att göra en kort recension:

Ingen jätte succé. Ugnen tar nästan en timme att få varm, dåligt luftintag och för högt i tak. Den fina luckan i gjutjärn är för smal för pizzaspaden. Och luktar det lite bränt från isoleringen?

Men visst leverera den några små och ganska fina pizzor.

Men det vi gör mest är tomater med burrata i stekpannan, svingott och inte samma krav på hög och exakt ugnstemperatur som vid pizzabak.

Så vilka lärdomar kan vi ta av detta – Spoiler allert -Det är lättare att köpa en pizzaugn, lite dyrare men helt klart värt.

Och om att köpa en pizzaugn ska vi berätta mer om en annan gång.

Men är du en enveten gör-det-självare som ändå vill ge dig på ett eget bygga så är det den här du ska bygga,

Markarbete - grus och granit
Måla ägg och pimpa riset