Bygg en pizzaugn

11 september, 2018
Kategori:
pizzaugn

Varken trädgården eller våra middagar har varit sig lika sedan vi byggde pizzaugn. Den här modellen av ugn passar perfekt till napolitanska pizzabak. Enkelt och snabb att bygga, och inte så farligt dyr, kolla in våra tips och bygg en pizzaugn du med.

Vi har haft en del planer på att mura en pizzaugn i trädgården i några år men inte riktigt kommit till skott. Det finns ju så mycket annat som man måste prioritera när man är i färd med att renovera huset och så känns det lite nördigt med en stor murad ugn i trädgården. Efter att våra grannar berättat om en mobil pizzaugn nere på Österlen fick vi den briljanta idén att bygga en pizzaugn tillsamman. En pizzaugn som vi kan flytta mellan husen på hjul, vi tänker delningsekonomiskt.

Att få tag på ett underrede som var stabilt och hade hjul krävde lite tankekraft. Efter att ha spanat in blocket hittade vi en annons med en kundvagn från ett företag som sålde sina – perfekt. Själva pizzaugnen skulle vi bygga av ett tomfat, inte heller det svårt att hitta på blocket. En inköpstur till brädgården resulterade i leca-sten, eldfast tegel och bruk samt en skorsten. Sen var det bara att sätta på sig blåstället och börja arbeta.

Luckan och hål för skorsten skars ut med hjälp av en vinkelslip, för att få rätt temperatur i ugnen är avståndet mellan teglet och taket helt avgörande, vi körde med ett avstånd på 34 cm. Även bredden på luckan är viktig. Är luckan för bred kommer det att läcka för mycket värme. Här ska man utgå från pizzaspadens bredd och plus 7 cm, i vårt fall innebar det 42 cm, höjden satte vi till 16 cm. Luftningshål behövs inte, syret kommer in genom luckan på framsidan, går via elden längst in i tunnan och för med sig lågorna genom ugnen till skorstenen.

Utsidan isoleras med stenull som najas fast med hjälp av hönsnät. Stenullen isolerar och gör att temperaturen blir högre inne i ugnen samt att ugnens utsida inte blir riktigt lika varm. Men tänk på att ugnen kommer att bli het även på utsidan, så var försiktig och ha alltid vatten och brandsläckare beredd när du eldar.

För att få till en plan yta att grädda pizzan på började vi med att lägga in en rad med lekablock. Sidorna fylldes med lecakulor och sen murade vi det eldfasta teglet direkt ovanpå med eldfast bruk.

Skorstenen poppnitade vi fast i tunnan och skarven tätades med pannkitt. Efter att bruket brunnit var pizzaugnen funktionsduglig. Glädjen vid premiärbaket när första pizzan får centimeterhöga kanter efter en halv minut är i nivå med att bli pappa, vinna på lotto eller bli utsedd till skolans Lucia. Helt enkelt enorm.

Men man vill ju att ugnen ska vara snygg. Vi täckte utsidan med korrugerad plåt och en liten trevlig träskiva på framsidan. Som en blandning mellan Citroen H van och ett ånglok.

Pizzaugnen och sommaren har mentalt förvandlat oss till halvitalienare som går runt och smuttar på primotivoviner redan till lunch. Vi kommer inte bli särskilt förvånade om barnen plötsligt pratar flytande italienska eller om det en dag står en get i trädgården, som det är i Italien är det i vår trädgård. Bygg en pizzaugn du med och baka de godaste pizzorna någonsin.

bygg en pizzaugn

 

Honung - den första skörden
Vi har blivit biodlare