Dags att gjuta platta

27 juli, 2022
Kategori:

Dagen D, som i dags att gjuta platta.

Vi ska inte ljuga, att gjuta platta är rätt ångestladdat.

Ångestladdat för att vi gärna gör det själva men inte har någon koll på riktigt hur man gör. Men nu ligger den där, slät och len som sammet och stadig som urberget.

Det har också varit en resa. Från början skulle vi köpa in grunden, men när några bekanta (helt utan byggerfarenheter) sa att:

-Bygga hus är lätt, men att gjuta en platta är svårt, klart ni måste leja någon till detta!

Då blir man ju lite motvals. Tänk när man berättar för barnbarnen att man byggt huset själva och dom bara:

-Fast vem gjöt grunden?

Hur som, det fanns ingen som hade tid att göra det, och dessutom hade det ju blivit mycket dyrare.

Efter diverse markarbeten är ytan exemplariskt plan och det är dags att ställa ut kantelementen.

Sjukt smidigt och lite som att bygga med Lego. Kantelementen kapas med en vanlig fogsvans och sätts samman av medföljande plastkilar. Bra familjeaktivitet och en bubblande känsla i magen när man känner vart husen kommer att stå.

20 cm isolering under plattan och en himlens massa armering. En fantastisk känsla att naja kantelementens armering. Också så fint att få lära barnen hur man najar och varför man har armering i betongen.

Kvällen innan betongbilen kommer hetsjobbar vi till 23:30. Sista najningarna så att armeringenå sitter där de ska och en massa fyllning på utsidan av kantelementen så att de inte flyter iväg när betongen hälls på. Ångesten för att kantelementet inte ska hålla är påtaglig, sömnen fram till att klockan ringer 06:00 är väl sådär.

Gjuta platta – nu händer det

Betongbilen anlände 07:30 och världens bästa betongbilsleverantörer tar täten. 1 timme och 30 minuter senare har 12 kubik betong lämnat betongbilen och två plattor ligger släta och blanka på vårt lilla sommarnöje.

Det är inte utan att vi släpper en liten tår när sista betongbilen åker iväg över fältet och det är dags att gå och väcka barnen.

Kl 10:00 sitter vi i husbilen och äter en andra frukost. Plattorna är gjutna, nu kan själva huset börja byggas.

Blåbärskaka i sommarvärmen
Markarbete - grus och granit