Husbil – En ny förälskelse

1 augusti, 2022
Kategori:

Vi har köpt en husbil. En hobby 600 från 1987. Med ett fordon på sex meter och med 67 hästkrafter märks det knappt på hastighetsmätaren när man trycker plattan i mattan. Men om man lyckas komma upp i 90-kilometer i timmen på motorvägen känns det som att man kör i 140. Vi kallar den kort och gott – Raketen!

husbil

Men för att börja från början. Visst har det funnits en dröm om ett mobilt boende rätt länge. Det finns ju ett häftigt skimmer över folk som bor så, som 90-talsklassikerna Mac gyver och Snoken som bor på sina husbåtar, eller en mer nutida referens som Torsten Flink som bor i en husbil. Men husbåt har alltid känts för stort och husbil för småborgerligt. Sen har vi ju både hus, sommarstuga och båt att ta hand om. Och dessutom en viss avsaknad av likvida medel.

Vårt sommarhus är ett pågående bygge och fram till att huset är klart så vi bor i ett underbart men kallt tält när vi är där. Och vår semester är ju till stor del ungarnas barndom. Därför brukar vi ha någon vecka på semesterns när vi gör såna där vanliga semestergrejer som att ligga på stranden och spela minigolf. I år siktade vi på att hyra hus på Gotland. 10 000 kr kostar det att hyra ett hus en vecka och 5 000 kr för att åka färjan över. Plötsligt är det vrålbilligt med husbil.

Vi vet inget om varken bilar eller husbilar, och när vi spontanhandlar kör vi mer på magkänsla en förnuft. Bilen är, trots en del synlig rost och fuktskadat chassi, riktigt fräsch. Säljaren Kjelle, känns också som en legend. Enligt uppgift så är det mest Kjelles morsa som åkt runt i Sverige med husbilen, Kjelle har som längst åkt till Gotland. Efter ett ihärdigt prutande landade vi i en affär på 49 000 kr, säkert alldeles för mycket, men vi är sjukt nöjda.

Vi har redan hunnit besöka Kalmars slott, Hällevik och en campingparkering i Gränna (campa inte i Gränna). Ett helt fantastiskt sätt att resa, men också ett extra rum i huset när den står parkerad på parkeringen hemma. Vi har både bjudit på kaffe och serverat förrätt i bilens salong. Dessutom sover vi som gudar, både barn, hundar och vuxna.  

husbil

Och nästa sommar har vi börjat planera en längre resa till Bretagne. Oj vad mycket bilder vi kommer ta när vi gör yoga i badkläder på olika sanddyner. Yes 2023 kommer vara året när vi går totalt bananaz på #vanlife!

Päronchips - så här gör du
Blåbärskaka i sommarvärmen