Hembakade kanelbullar

2 oktober, 2018
Kategori:
hembakade kanelbullar

Hembakade kanelbullar är bland det godaste som finns. Kanelbullens dag närmar sig och vi har bakat. Kanelbullar är perfekta att förbereda några dagar i förväg och ha i frysen, de blir knäckigt goda när man värmer dem i ugnen. Det godaste receptet kommer här. Hembakade kanelbullar Du behöver: 150 g smör 5 dl mjölk 50 g jäst…

Läs mer

Hemgjord mozzarella – så gör du

27 september, 2018
Kategori:
hemgjord mozzarella

Hemgjord mozzarella är ett måste om du vill utöva magin som gör mjölk till ost, enkelt att göra och framför allt en sån sjukt skön känsla att bara ”äsch, det här är bara en mozzarellan som jag slängde ihop i eftermiddags”. Dessutom är det fantastiskt gott med hemgjord mozzarella, på pizzan, i salladen eller på…

Läs mer

Honung – den första skörden

20 september, 2018
Kategori:

Nu har vi äntligen skördat vår första egna honung. Endast en liten, halvt utbyggd ram tjuvade vi, resten får bina behålla till vinterfoder.I och med att vi inte räknat med att skörda någon honung i år har vi inte heller ordnat med någon slunga. Istället skar vi ut fyrkanter ur kakan och pressade ur honungen…

Läs mer

Bygg en pizzaugn

11 september, 2018
Kategori:
pizzaugn

Bygg en pizzaugn, det gjorde ju vi i somras. Varken trädgården eller våra middagar har varit sig lika sedan dess. Den här modellen av ugn passar perfekt till napolitanska pizzabak. Enkelt och snabb att bygga, och inte så farligt dyr, kolla in våra tips för grymmast pizzaugnen och bygg en pizzaugn du med. Vi har haft…

Läs mer

Vi har blivit biodlare

28 augusti, 2018
Kategori:
biodlare

Hurra, vi har äntligen blivit biodlare! Självförsörjande på honung och ägare av några tusen små kompisar som kan pollinera växterna i vår trädgård. Vi hörde ett rykte för ett år sen, att det bästa man kan göra för klimatet och den biologiska mångfalden är att skaffa bin. En ABF-kurs i biodling och några tusen kronor senare…

Läs mer

Napolitansk pizza

26 augusti, 2018
Kategori:
napolitansk pizza

Napolitansk pizza är ett världsarv enligt Unesco, vi förstår varför. Sedan midsommar har vi gräddat över 100 pizzor i vår hemmabyggda pizzaugn. Vi är kanske inte proffs än, det krävs ju 10 000 timmar innan man kan titulera sig det, men mycket har hänt i vårt pizzamedvetande. Det som är så bra med napolitansk pizza är…

Läs mer

Äppelkaka – den klassiska

19 augusti, 2018
Kategori:

Äntligen äppelkaka! Äpplena i vår trädgård börjar så sakta mogna och vår första äppelkakan för i år med egna äpplen har bakats. En klassisk, mjuk och saftig äppelkaka – lika god idag som imorgon, när den fått stå och gotta till sig. Så kommer indiansommaren, med kräftskivor, mörka kvällar och fullt med frukt och grönt…

Läs mer

Mjölksyrade grönsaker – gott och enkelt att göra själv

15 augusti, 2018
Kategori:
grönsaker

Mjölksyrade grönsaker är bland det godaste vi vet. Morötter, lök och bönor är favoriterna och de som hamnade i brukarna i år. Vi köpte ekologiska grönsaker i Järna, härligt att få välja bland nyskördade och närodlade läckerheter. Inläggningen smaksätts med pepparrot, senapsfrön och dillkronor, höstiga och goda smaker tillsammans. Det blev åtta stora burkar, om…

Läs mer

Sommarlovets sista suck

10 augusti, 2018
Kategori:

Så var sommarlovet till sist slut. Bästa sommaren på 200 år, eller i alla fall den varmaste. Tankar på bränder, bönder och vårt klimat i stort har funnits närvarande mellan grillning och bad. Efter att ha njutit av sol, glass och ledighet i evigheter känns det helt okej att börja jobba så smått. Vi har…

Läs mer

Snickra trappa till entrén

30 juli, 2018
Kategori:
trappa

Snickra trappa till entrén – enkel att bygga och perfekt att dricka morgonkaffet på. Vi har länge haft en provisorisk och vinglig trapp till verandan, ett tag var den så vinglig att vår rörmokare fick förbarma sig över den med ett antal långa skruv. Nu äntligen har vi snickrat en riktig trapp. En enkel modell…

Läs mer