Snickra ett långbord

9 september, 2021
Kategori:

Att snickra ett långbord är kul. Hammare, spik, såg och en himla massa plankor är det enda som behövs. Och så klart lite gott humör.

Vi behöver ett långbord på landet för det ska man ha. Ett sånt där kraftigt robust som är så långt att alla alltid får plats oavsett hur många man är på kräftskivan eller midsommarlunchen. Och så ska det såklart gå att dansa på, annars är det inte ett riktigt långbord.

Vår definition av ett långbord är att det är byggt med plank (4-5 cm tjocka) och såklart väldigt långa. Tur att hela källaren är full med gamla plank och reglar.

snickra ett långbord

En bra start när man ska snickra ett långbord är att bestämma måtten på bordet, för vår del blev utbudet av plank i källaren styrande. 70 cm brett och 340 cm lång. Det kunde kanske vara både lite bredare och längre, men man får vara glad för det lilla.

Ett inte helt lätt beslut är hur ytbehandlingen ska vara. Snyggast vore att behålla det grånade träet, men hur fräscht är det? Det får bli en hyvelsession, lite sandpapper och ganska mycket linolja. Träet grånar ju med tiden och det här bordet kommer vi ju ha i några årtionden.

Det finns lite olika lösningar för hur man gör bordsbenen, mest klassiskt är såklart kryssbenen. Men vi ville få ett annat uttryck, lite mer shaker och äng. Efter lite bildgoogling i ämnet landet vi i en I-lösning. En enkel lösning där varje kortända på bordet har ett tjockare ben som sticker ned. Längst ned en horisontell planka fastskruvad och samma sak upptill på benet. Benen skruvas fast och förses med en längsgående regel nedtill så att det blir stabilt även på längden.

snickra ett långbord

Vi älskar vårt nya bord och visst känns det som början på en lång vänskap. Lite kompisar skulle bordet behöva i form av några långbänkar. Men det tar vi nästa år, vi har börjat skissa på lite olika varianter som känns rätt lovande.

 

Bygga en grind
Äppelkaka med mandelmassa