Bygga en grind

30 september, 2021
Kategori:
Bygga en grind

Vissa projekt tenderar att dra ut på tiden. Som vårt projekt med att bygga en grind. Men nu, äntligen  sitter den som ett smeck mellan sina grindstolpar, som en symbol över all möda och slit vi lagt ned på den.

Det började så klart med en måttsatt skiss på en grind. För den grinden som fanns när vi flyttade in i huset för 8 år sen var helrutten och gick varken att öppna eller stänga. Skissen försvann rätt snabbt och det fanns lite andra renoveringsprojekt som vi prioriterade, som att byta fasad och tilläggsisolera.

En ny skiss togs fram, men den kändes inte heller helt rätt. Dessutom hade vi slängt ursprungsgrinden så det där med att hitta rätt mått fick vänta.

Tredje gången gillt, nästan ingen skiss, bara lite noteringar om måtten mellan grindstolparna och sen körde vi.

Principen för vår grind är ganska klassisk. Ramen består av två stående reglar och tre liggande, sen är det diverse utfyllnad mellan dessa.

Vi har lyxen att kunna hänga på ett snickeri och bygga. Lite lättare att snickra med bra verktyg och framförallt på stora ytor med bra bänkar.

Grinden är sammansatt med tappar och pluggar så att den ska bli riktigt hållbar.

Grinden blev ganska bra på snickeriet, men lite för stor när den kom hem visade det sig. Vi hade missat att gångjärnen och handtaget bygger ett antal centimeter.

Bygga en grind

Bara att plocka isär och kapa, tur att vi inte hade limmat. Efter att justerat bredden körde vi limm och plugg. Monterade gångjärn och handtag och konstaterade att den fortfarande var någon centimeter för bred – hoppla!

Efter det fick den åka ner i källaren, man kan ju inte ta hur många motgångar som helst. Tre år i källaren kan göra under. Så förra sommaren fick den komma upp, det gick rätt fort att fixa till bredden med en hyvel.

Det sista småfixet gick riktigt bra, grinden blev målad med linoljefärg, gångjärn och vred monterades och sen dess sitter den på plats. Slutet gott allting gott, men att bygga en grind gör vi fan aldrig om.

Langos - festivalmat till helgen
Snickra ett långbord