Lerbadrum

28 januari, 2022
Kategori:

Vi byggde vårt lerbadrum och tvättstuga i en utbyggnad. Tanken var, att om vi skulle få en vattenläcka, skulle skadorna inte bli så stora om vattnet bara rann ner i marken. Visst kan du bygga ett eget lerbadrum om du är händig och känner att du vet du håller på med. Vi kände oss inte tillräckligt säkra för att göra det, så vi anlitade hantverkare.

Att ”känna sin lera” låter kanske flummigt, men det är en absolut nödvändighet för att få ett bra resultat. Lera är olika fet på olika platser i landet, vilket påverkar lerblandningen.

Likt en bagare behöver man erfarenhet för att förstå när det behövs mer av det ena eller det andra i degen. Fast ingredienserna är förstås lite annorlunda än i bulldeg: behövs mer hästbajs? Lite mer sand? Varför blir det sprickor när det torkar? En duktig hantverkare ser det direkt. En jätteduktig hantverkare lär dig dessutom hur du själv kan reparera eventuella framtida skador.

Billigt badrum?
Jag får många frågor om det är billigt att bygga ett lerbadrum i jämförelse med ett vanligt badrum med tätskikt. På en kurs på Sörmlands museum, om naturliga badrum, sa kursledarna att det nog kostar ungefär lika mycket som ett ”vanligt” badrum. Och det stämmer med våra erfarenheter.

Man kan förstås välja en mellanväg för att kapa kostnader: betala någon kunnig för att göra de svåra delarna och göra det enkla jobbet själv. I vårt fall murade till exempel vi själva upp alla väggar i leca, satte in fönster och dörrar, la ut grus och hasopor, oljade, målade och drog tomrör för el. Man sparar mycket pengar på att inte kakla, å andra sidan går det ju också bra att kakla ett lerbadrum om man skulle vilja det.

Vill man veta mer om lerbadrum kan man köpa ett lösnummer av Byggnadskultur. Där ger jag kostnadsexempel, berättar om vårt bygge, vår lerblandning och presenterar för- och nackdelar med att bygga badrum i lera. Löp och köp!

Föräldragodis