Vad kostar ett badrum i lera?

4 mars, 2021

Jag får många frågor om det är billigt att bygga ett lerbadrum i jämförelse med ett vanlig badrum med tätskikt. När jag var på kurs med Johannes Riesterer i somras var hans svar på den frågan att det nog kostar ungefär lika mycket.

Vi har inte gjort en slutsummering av notan än, eftersom det inte är klart. Men om man drar bort att vi gjorde en utbyggnad för tvättstugan och badrummet (som såklart kostar med än att göra badrum i redan befintligt rum) landar vi nog ändå under 200 000, vilket verkar vara en cirka-summa för att göra ”vanligt badrum” med tätskikt och kakel och stämmer bra överens med våra tidigare erfarenheter. Utbyggnaden är på totalt 15 kvadratmeter och innehåller förutom toalett och dusch även tvättstuga.

Sååå: lite billigare än ”standardbadrummet”?

 

Här ser man utbyggnadens tvättstugedel.

Man sparar såklart pengar på att inte kakla, det kakel och stengolv vi ville ha från början kostade nästan 50 000 bara det. Men man behöver ju inte göra ett så påkostat badrum heller förstås. Å andra sidan går det ju också bra att kakla ett lerbadrum om man vill det.

Om man gör mycket jobb själv? Jo, det kan man ju. Helt själv? Nja, beror väl på vem du är. Vi skulle inte ge oss på att bygga lerbadrum själva utan hjälp. Lerklina väggar och golv gör vi i övriga huset själva utan problem, men det här känns betydligt mer avancerat. Speciellt första gången. Skulle vi göra om det skulle vi säkert klara att göra ännu mer själva.

Men det finns mycket kunskap och erfarenheter bakom det här hantverket. Bara att få till BRA lerblandningar för just dina lokala lerförutsättningar är en vetenskap, sen är det inte många rörmokare som arbetat med det här tidigare, att ha en lerbyggare som även är röris har varit fantastiskt bra. De flesta lägger dessutom in vägg- och/eller golvvärme så då ska man ju ha rätt kunskap för det också.

Men man kan ju välja en mellanväg, där man betalar någon kunnig för att göra de svåra delarna och gör mycket själva. I vårt fall murade t ex Patrik upp alla väggar, satte in fönster/dörr, beställde och la ut hasopor, oljade badrummet typ fyra gånger och drog lite el själv. Nu målar vi själva, det sparar man ju pengar på. Speciellt om man målar om en extra gång hehe… 🙄

Här har vi bara hunnit måla tvättstugan med en grundfärg från Av Jord.Är allt gammalt fint?
Har begått krönika