Byggnadsvård från A-Ö

29 juli, 2017
Kategori:

Listor är alltid bra! Listor är vad som får mitt liv att fungera, hjälpligt. Vi påbörjar en idag och fyller på allt eftersom.

Men vänta, vi behöver inte vara som alla andra, vi börjar på ¨L¨istället. ¨L¨är en bra bokstav. Det finns massor av bra byggnadsvårdsrelaterade ord på just ¨L¨. Vi struntar säkert i några andra bokstäver och kör flera ¨L¨istället. (Om jag ska vara heeeelt ärlig kom jag inte på ngt på ¨A¨just nu 😉 )

Här är första ¨L-et¨:

L

Linoljefärg. Denna gudomliga gåva till byggnadsvårdaren. En fantastisk färg. Härlig att måla med, vackert resultat. Det tar ett par dagar för den att torka, men varför ha bråttom? Den innehåller ingen otäck plast. Linoljefärgen låter underlaget andas till skillnad från vattenbaserade (plast-)färger. Jo, jag vet att när man står i färgaffären och expediten kör sitt säljsnack om vattenbaserade färger så låter det väldigt bra, men det är just det, det låter bra. Att måla ett hus med konventionell färg är ungefär som att du tar på dig ett par gummistövlar. Ja, de kanske skyddar mot fukten utifrån, men visst blir det ändå fuktigt inuti efter ett tag? Står du ut tillräckligt länge blir dina fötter till mosigt skrynkliga vita klumpar som mest liknar gröt. Detsamma händer med träet i huset.

Således, ska du måla ett hus så gör det med en färg som andas, förslagsvis linoljefärg (eller slamfärg, men det är fel bokstav så vi återkommer till just den färgen senare)

Jag tänkte utnämna ¨L¨till min favoritbokstav, men satte tangenterna i halsen då jag kom på att svärmors namn börjar med sagda bokstav. Ok, vi får komma på en annan favorit. Varför? Jo, man skulle väl kunna säga att jag och hon är lite olika. Lite som olja och vatten, eller Ajax och Linoljesåpa, eller rökning och giftfritt-liv, eller….. ja, du förstår säkert. Människan utsöndrar Ajax ur sina porer, trots goda försök att maskera det med parfym, och anser att naturen är ngt som bör hållas på avstånd medan jag har blåställ med bortglömda ägg i fickorna som spräcks när jag hukar mig för att titta på ngn intressant insekt. Således, ¨L¨får hamna lite på undantag.

Villa Villekulla?
VMA