Att laga mat en fredagskväll, ihop med någon

5 februari 2016
Kategori:

Ikväll kom Linnea över och räddade hela min tillvaro.Hon skulle käkat middag med sin familj men det blev inställt och då lagade vi mat ihop och det är fan det mysigaste som finns. Jag har inte så höga krav på livet egentligen. Någon att stå vid spisen med en fredagskväll, med ett glas vin i handen och lite goa program på teven att se fram emot. HIMMELRIKET.

Linnea Wikblad (”Wikan”, ”@killmaterskan”) är den, förutom kanske min kompis Jonas, enda människa i min närhet som jag litar fullkomligt på när det gäller matlagning. Eller litar och litar, jag bugar mig i hennes närhet, rycker i hennes förkläde och ber: lär mig! Visa mig! Sätt mig på att hacka lök! Jag är din ödmjuka undersåte i mitt eget kök.

Linnea och jag bestämde oss för att laga egen bearnaisesås och entrecote och helvete vad ödmjuk jag blev när Linnea drog igång. Hon gjorde en ”fusk-bea”, genom att finhacka en charlottenlök och blanda den med två äggulor och en tesked rödvinsvinäger, två tre teskedar torkad dragon i en glasskål som hon sen satte över ett vattenbad. Sen hackade hon upp kylskåpskallt smör i ganska rejält tilltagna kuber och började vispa i en och en. Cirka 300 gram smör blev det allt som allt.

IMG_0422

När sen bean såg ut som en riktig bea smakade jag av med färsk persilja, vinäger, salt och peppar.

Sen visade Linnea hur man ska steka kött. Lyssna nu noga.

  1. köp ett riktigt bra kött. Torka det TORRT. Alltså lägg det på hushållspapper och tryck till, gör hur ni vill men det ska va torrt, inget vatten, inget blod, inget slem. Torrt.
  2. hetta upp matolja i en stekpanna tills det börjar ryka lite. Ej olivolja. Viktigt. Olivolja bränns.
  3. Ner med köttet, som du saltat och pepprat på ena sidan, låt det ligga i ett par minuter. Det ska bli rejält brynt och frasigt.
  4. Salta och peppra ovansidan och vänd. I med en kub riktigt smör, en krossad vitlöksklyfta och lite timjan. Börja ösa det goa smöret över biffen. Ös och ös i typ tre minuter.
  5. Ta upp och låt vila i kanske fem minuter, gör sen vad du vill med det. Man kan till exempel skiva upp det.

IMG_0425-2

Ja herremingud. Va gott det blev. Till detta en enkel tomatsallad med charlottenlök, persilja och vinegrette. Och sen På spåret och nu tittar vi på Skavlan. Och röker inomhus.

IMG_0426

 

 

Själsligt utmattande homestyling och en ursäkt
Nästan klart, och lugnt och skönt