Första helgen på landet

7 mars 2017

I fredags fattade jag ett djärvt beslut. Nej det var inte att säga upp mig från Sveriges största morgontidning, det var att ta ledigt från jobbet på radion på söndagen för att redan på lördagen åka med min plastbror och hans tjej ner till Karlstad från Stockholm. De hade bil, jag hade massa grejer. Jag sa ingenting till mamma för det är så roligt när hon inget vet.

Plingade på dörren på Konduktörsgatan strax efter nio på kvällen, först kom taxen, sen kom jag och en timme senare ungefär – mammas reaktion.

Jag hade verkligen passat på att utnyttja det faktum att jag har en nära släkting med kombi.

(ej i bild: jättestor ram, 30 kuddar och vaser inslagna i fårskinn)

img_0731

Lördagskvällen tillbringades sen framför mellon och jag började så smått övertala mamma att följa med mig ut till stugan på söndagen och sova över. Hon har en konstig egen bondepraktika inbyggd i kroppen, och den säger att man inte sover över ute på landet i mars. Först i april kan man börja övernatta där ute. Men av någon outgrundlig anledning sa hon ändå ja till slut.

På söndagen stannade vi till på Ikea så att jag kunde köpa med mig fyra stycken Ivar-skåp. Jag har fan aldrig varit så effektiv, det var in och ut på under en kvart.

img_0736

img_0732

Jag var nästan lika effektiv när det gällde att skruva ihop skåpen. Eftersom ”Hålet” ska bli ”bibliotek” så har jag ju bestämt att jag ska flytta bokhyllorna från vardagsrummet och bara det var ett fantastiskt lyft för det rummet. Men Ivar-skåpen är så anspråkslösa att de nästan inte syns, och när alla stod på plats kunde både mamma och jag konstatera att det var en succé! Det blev ett annat rum. Mycket större, ljusare, lugnare. Är ju inne i en period nu när jag vill plocka bort allting, bort med smågrejer och kuddar och skit. Så skönt att slippa se varenda dvd-film? Men jag fick ändå plats med min marina samling.

img_0754

Mamma och jag somnade med alla kläder på och vaknade lyckligtvis likadant kl sju på måndagsmorgonen. Då gick vi upp och kokade kaffe och fixade en brasa och det var så jävla mysigt att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Det var så vackert väder, men svinkallt, jag drack mitt kaffe samtidigt som jag svedde tårna på elden.

img_0760

Den jättestora kelimmattan i vardagsrummet fick flytta ut till gången vid poolen, där den passade perfekt, varför har jag inte tänkt på det tidigare? Sen skruvade jag upp en spegel där också. Älskar speglar. Jag har säkert tjugo stycken. Nej det är inte för att jag älskar mig själv, det är så jävla tacksamt att hänga upp en snygg spegel istället för en tavla. Tycker jag.

img_0750

Mamma och jag städade hela huset så det bara ska vara att åka ut nu när andan faller på till våren. Planerar till exempel att tillbringa påsken därute. När Göran kom och hämtade oss igår vid femsnåret var vi jättetrötta och ledbrutna och stank rök. Precis som det ska vara när man har varit på landet.

img_0749

Den där mattan är till salu förresten. Nån som är intresserad? Ska lägga på min röda äkta matta där istället.

Varning från Växtgäris
Sista krönikan i DN...