Recept på den veganska chilin!
Det var många olika matviljor på fredagens middag och det allra viktigaste kravet var att det skulle va köttfritt. Min kompis Lina tipsade om en svingod chili som hon hade uppfunnit som till och med är vegansk!
Man köper en massa bönor, både mjöliga och fasta sorter. Jag köpte kidney, vita bönor och bondbönor. Sen fasta svarta bönor. En burk av varje av de mjöliga, tre burkar svarta.
Koka bönorna med tre gula lökar, två hela vitlökar, tre röda paprikor, en zucchini, koriander, två burkar tomatkross och cola. Jag körde faktiskt light-cola, det gick bra och blev nästan för sött, så häll inte i mer än ett par burkar. (Man fräser såklart löken, paprikorna och zucchinin i olja innan man tillsätter bönorna.)
Sen mixar man en halv burk anchorchili i adobo-sås (letade över halva stan, till slut hittade Maja en burk på Hemköp i Hornstull av märket Garant, anchorchili är det samma som chipotle om jag förstått allt rätt) tillsammans med en burk jalapenos. I med smeten i grytan.
Koka en timme och mosa ihop hjälpligt med en sån gammal potatisstomp. När det är en bra konsistens (det ska va ”bitigt” fortfarande) så i med de svarta bönorna. Smaka av med lime och salt och sånt, det behöver jag ju inte berätta för er. Klart! Lätt och gott och passar alla.
Servera med stekta majstortillas, picklade rödlök, gräddfil och majs som du stekt med chili och honung.
Sagt om maten i fredags:
”Den var jättegod och krämig.” – Joanna Rask
”För stark!” – Kakan Hermansson
”Nästan lika god som din laxlasagne.” – Carl Jernberg
”Inte nog med att den var pissgod, som älskare av aspartam är jag så glad att jag äntligen får implementera detta sötningsmedel även i fast föda.” – Linnea Wikblad, aka Killmaterskan
0 kommentarer