Välkomna till glöggfabriken!

5 december 2015
Kategori:

Igår kokades sammanlagt åtta flaskor glögg i Jonas kök på Söder. Vi fick sån jävla feeling!

Jag har haft fem liter självplockade lingon i frysen i kanske.. fyra år? Jag älskar skogens skafferi lika mycket som the next guy, men jag har väldigt svårt för att få tummen ur och använda det i matlagningen. Tog således min jättepåse med lingon och åkte hem till Jonas igår, vi skulle ha något slags julmys och hade högtflygande planer på både glögg, inlagd sill och pepparkakshus. Nu blev det bara glögg. Men det blev glögg för ett helt kompani. Det var Jonas, Maja och jag. Vi turades om att skrapa etiketterna av vinflaskor, sila lingon som kokats med glöggkryddor, och att med imponerande precision hälla fulvodka i flaskor utan tratt.

IMG_0807 2IMG_0805

Några små råd på vägen om ni ska koka egen glögg:

Snåla ej med kryddor (kardemumma, kanel, nejlikor) eller apelsin.

Späd med ganska mycket vin. Annars blir det ganska mycket varm grogg över det hela.

Snåla ej heller med spriten. Man vill ju bli lite knockad av att lukta på glöggen, am I right?

Lägg lite krut på fina etiketter.

Sen har ni, med ganska lite ansträngning men rätt mycket Systembolagskvitton, världens bästa julklapp. Så imponerande att ha gjort sin egen glögg på egenplockare lingon.

Vi hittade även en gammal flaska rabarbersaft i Jonas kylskåp och HELVETE vad gott det blev med glöggkryddorna och ett svindyrt Alsacevin som blivit över efter Jonas bröllop. Vi hade ingen ingefära hemma men om vi hade haft det så hade den åkt ner ögonaböj! Vilka är era bästa glöggtips? Nu vill jag bara att riktigt initierade personer hör av sig. Tack.

Sista kvällen med köket
Smågoa småsaker