Fönsterfunderingar

19 juli 2016
Kategori:

Dagarna går och mammas södergavel står fortfarande omålad, som den har gjort i sex sju år snart. Den är alltså målad nån gång på 90-talet men tar extra mycket stryk av väder och vind och behöver verkligen målas om, men det blir inte gjort för härute drömmer vi mycket om allt vi ska göra en vacker dag men de vackra dagarna kommer hela tiden utan att vi märker det.

Därför tänker jag på mina fönster. Jag köpte dem förra året. 13 stycken fina spröjsade, likadana som redan sitter i huset men en decimeter högre. Alla fönster ska bytas ut i mitt hus. Och de gamla fönstren ska sättas in i fågelhuset, och då kommer hela stället ha likadana fönster och bara det är värt så mycket. Men fönstren står i mitt gamla pysselrum och väntar på att bli målade. Mamma har målat några, det har hon, men det ska liksom till ett datum då snickaren kommer för att sätta in dem för att det äntligen ska bli klart.

Eftersom boken verkar sälja som smör så tänker jag att jag har råd att engagera nån pålitlig hantverkare att göra detta under hösten. Jag tänker inte vara där och övervaka, det ska bara vara gjort nästa gång jag kommer ut med mina kompisar för att ha en sån där mysigt ruggig höstweekend med svampsoppa och skräckfilm. Jag ska öppna dörren och kliva in och där ska fönstren sitta, på rätt ställe, och smakfullt ska det vara.

Men jag behöver hjälp att planera det här. Exakt var ska de sitta? Vad för slags foder ska de ha? Det handlar lika mycket om konstruktion som utseende, var passar det att ha fönstren och var kan jag sätta dem utan att huset rasar ihop? Exakt vilken kulör ska jag ha på spröjsen? Ja ni fattar.

Vart vänder jag mig då? Till nån arkitekt? Eller någon som kan byggnadsvård? Eller bara har bra smak i allmänhet. Jag snackade lite med min kompis Carls föräldrar om det när vi var på besök i Hällefors, för de hade tagit hjälp av nån arkitekt som kunde massa om att restaurera gamla byggnader, alltså ner på detaljnivå, som exakt hur många procent grön umbra som man skulle blanda ner i linoljefärgen.

Nu har jag chansen att göra det ordentligt, en gång för alla. Jag har huset, jag har fönstren, jag har cashen. Vem ringer jag?

Älskade lyx
Två riktiga madrasser