F(el)en i gamla hus
Åh, jag ställde ju frågan om saker som är jobbiga med gamla hus och jag fick så många svar att jag antagligen borde överväga att köpa mig ett nybygge! Men nej, jag hänger i och håller fast vid att gamla hus är ärliga i sina material och att den största fördelen med dem är att de faktiskt går att reparera.
När någonting kallas ”underhållsfritt” är det ju för att det per definition inte går att reparera. När det är trasigt ska man istället byta ut det mot något nytt. Känns ju inte så modernt, tänker jag! Vilken tankeloop förresten, att det är modernt att vara gammaldags nu för tiden. Byta ut delar som är trasiga, reparera, skrapa av gammal färg och ge nytt liv. Det är en rätt fin känsla.
Någon skrev om gamla rör och gammal el, som nackdelar med gamla hus (som vi förstås borde definiera, vad är ”gamla hus”? För min egen del pratar jag om hus byggda innan 1970-talet.) Men bra ämne! Elen, hur har vi tänkt där?
När vi flyttade in i huset bytte vi all el. Vissa ledningar var spröda och tunna och föll isär när man tog i dem, det kändes inte toppen. Vi satte också in en jordfelsbrytare och nya elcentraler. Jag hade önskat att vi kunnat behålla delar av den gamla elutustningen, kulodosorna i porslin var ju till exempel riktigt vackra om man jämför med dagens klumpiga grejer. Men vår elektriker var passionerat ointresserad av att börja mecka med våra gamla porslinsdosor och rekommenderade nya grejer. Och vi hade inte riktigt tid att byta elektriker eller bråka, så det blev som det blev.
Var det dyrt att byta all el? Ja det var det. Blev det snyggare, nej det blev det sannerligen inte. Men säkrare! Det finns en uppsjö av elpryttlar som ska efterlikna gamla saker, vissa är bättre och andra sämre. Vi valde Renova i vårt hus, mest för att det var de som just vår elektriker rekommenderade, och vi var osäkra på vad som egentligen var bra.
Vi satte strömbrytare i den höjd där de satt när vi flyttade in, högre än man gör idag. Vi valde också den svarta varianten, eftersom vi hittade ett par sådana i huset och tyckte att de var fina. Är vi nöjda? Tja, de är finare än de vanliga vita i plast. Men om vi gör om kanske vi ändå väljer att spara ihop till grejer i porslin. Även fast de är fasligt dyra!
Är det inte konstigt förresten, att saker var vackrare när de började tillverkas, än hundra år senare? Borde man inte göra saker både bättre och snyggare, inte tvärtom, nu när man haft så lång tid på sig att öva?
Här är en kul artikel om belysning som jag hittade på Byggnadsvårdsföreningens hemsida när jag sökte på elektricitet. Visste ni att det var vid två sågverk, Näs i Dalarna och Marma i Hälsingland, som elektrisk belysning användes första gången i Sverige? Året var 1876. Här tändes starkt lysande elektriska båglampor, nästan som strålkastare. Tack vare det ljuset kunde arbetsdagen förlängas. Inte så dumt!
Vackra strömbrytare hade de säkert också, lyckostarna.
1 kommentarer