Helgens uppdrag – måla golv

24 januari, 2020

Vad gör ni i helgen? Har ni listor för alla era helgprojekt? Jag kan verkligen se ironin i att ha med ”skriva lista” på min lista! Men det hjälper mig att sortera. På vår att göra-lista står:

 

  • Börja skrapa köksdörren
  • Börja måla ett snyggt mönster på en av plattorna framför köksspis/kakelugn
  • Skriva prioriteringslista på vad som ska göras i huset i vår
  • Boka in arbetsdagar när vi har barnvakt och kan jobba
  • Ta bort överblivna julgrejer (!)
  • Laga matlådor…
  • Vika tvätt…

 

Har ni några tips på fina mönster som jag skulle kunna använda mig av som mall när jag målar? Jag har boken Målade golv från Gysinge och där finns massor av inspiration, men jag vill se fler exempel!

Vårt hus är från 1905 och eftersom jag har lyxen att jobba på Byggnadsvårdsföreningen frågade jag min chef Stephan Fickler (känd från podden Husesyn med Ulla Skoog!) om vad jag egentligen borde måla. Han tyckte att jag skulle måla något jugend-inspirerat, i en bottenfärg som passar rummets toner och sedan med en sirlig slinga i ytterkanten.

Jag är inte helt säker på att jag skulle klara detta på frihand. Eller, jag är helt säker på att jag INTE skulle klara detta på frihand, så jag ska försöka få tag på en snygg schablon. Vi får se hur det här går!

Jag använder mig alltid av linoljefärg. Dels för att den är miljövänlig (jag målar utan lösningsmedel) och traditionell. Men framför allt för att jag är lat. Det är mycket enklare att måla med linoljefärg än plastfärgen. Man har lång tid på sig att rätta till sina misstag (målar man fel är det dessutom bara att torka bort med såpa på en fuktig trasa). Det luktar gott och gör man rätt och målar tunt blir ytan väldigt snygg och slitstark.

Ännu en fördel är att man inte behöver tvätta penslarna, vi låter dem faktiskt bara stå i rå linolja. Det var väldigt praktiskt när jag var föräldraledig och målade när bäbisen sov. Dels hann jag utnyttja korta stunder till att faktiskt m å l a istället för att tvätta penslar, och dels slapp jag förgifta ungarna.

Jag skulle säga att det är en färg som är himla förlåtande för de som är som jag: lite lata och rätt så tidspressade!

PS. Jo, trasor med linolja på kan självantända, så lägg dem i blöt när du är klar.

 

 

Byggnadsvård - inte skilsmässa
Det här är vi!