Lata byggnadsvårdaren testar
Hur gör man egentligen mässingsluckorna på kakelugnen sådär blanka och fina igen? Jag tänkte att jag skulle testa! Först ut är två väldigt miljövänliga alternativ. Så miljövänliga att de går att äta faktiskt: citron och ketchup!
CITRON
SÅ GJORDE JAG: Skar en citron i två delar och gned fruktköttet mot luckorna (som jag tvättat av med diskmedel först).
RESULTAT: Resultatet blev sådär måste jag säga… Flammigt. Smutsen rinner av, men luckorna blir inte ett dugg glänsande, det är mer så att de inte är lika skitiga som förut. Skulle jag testa det igen? Näee. Jag gned och gned med den där citronen som blev lortigare och lortigare (och sablar vad det svider med citronsaft i vintertomma händer!) men det kändes inte riktigt som att det var mödan värt får jag säga. Citron är bra till mycket, men till kakelugnsluckor kan man nog hitta bättre alternativ.
BETYG: 1 kakelugn av 5 möjliga.
KETCHUP
SÅ GJORDE JAG: Jag smetade in luckorna i ketchup. Väntade en timme, gnuggade och sköljde.
RESULTAT: Åh vad jag vill att de här gamla husmorsknepen ska fungera bra! Så miljövänligt! Så enkelt och praktiskt (citron och ketchup har man ju rätt ofta hemma redan). Men jag är ledsen att behöva säga att ketchupen inte heller var något mirakelmedel. Luckorna blev snyggare, men de röda fläckarna är kvar hur jag än gnuggar. Testade i två omgångar, men det blev inte nämnvärt mycket bättre andra gången. Dessutom kändes det rätt äckligt att kladda runt med ketchupen (varför vet jag inte, jag brukar ju faktiskt äta det, men så var det i alla fall).
BETYG: Det gick bättre än med citronen, helt klart! Men riktigt bra blev det faktiskt inte. Nästan godkänt, 2 av 5 möjliga kakelugnar.
Nästa gång går jag på med det tunga och (antar jag) mindre miljövänliga alternativet mässingsputs. Jag fick även tips om på Instagram att prova ättika och bikarbonat. Återkommer med det när mina stackars nariga vinterhänder hämtat sig från detta experiment!
0 kommentarer