Koltrastar i påskriset – påskpyssel av papier maché

2 april, 2023
Kategori:

 

Papier maché har blivit en påsktradition här hemma hos oss. Egentligen är det ju ett superpyssel året om, och så lätt att göra både enkla och lite svårare grejer med. Tidningspapper, tapetklister och kanske lite färg är allt som behövs. Har man inte tapetklister hemma går det ju dessutom att göra själv av vatten och potatismjöl.

För några år sedan gjorde jag det här lilla gulliga hönsgänget, och de har blivit viktiga att plocka fram till påsk.

Igår var det dags för stora papier maché-dagen för denna påsken, och den här gången ville jag göra koltrastar!

Britta klädde in gamla påskägg med tidningspapper och lim. Idag har hon målat dem.

Mina koltrastar (som skulle kunna vara vilken fågel som helst) gjorde jag med en bit folie i mitten som jag formade lite fågellikt.

Sedan är det bara att bygga på med små tidningsbitar och massor av lim. Ska figurerna hängas upp som de här får man passa på att med hjälp av en nål trä igenom en tråd genom det blöta tidningspappret. När pappret torkat är det för hårt.

De gick fort att göra, så det fick bli ett helt litet gäng.

När pappret torkat går det att måla! I morse hittade jag först ingen svart färg och fick ändra planen och måla dem vita. Sedan kom jag på var det fanns, och koltrastarna fick bli koltrastar! Eller kajor, som Britta säger att de ser ut som. Jaja. Fåglar som fåglar, men koltrastar känns ju lite trevligare. De sjunger för fullt här ute i skogen nu, trots att snön ligger djup. Rara i påskriset blev de också tycker jag!

Surdegsgrund på rågmjöl