Filbunke – gör egen fil (och sedan vill du aldrig äta något annat)

29 november, 2022
Kategori:

Oj, så mycket fin respons jag fick på inlägget om vår mjölkko igår. Det verkar vara många som längtar efter att få göra sin egen mat och självhushålla, och jag tror inte att det är en trend som kommer försvinna!

Nu experimenterar jag för fullt här hemma och gör diverse mejeriprodukter. Visste ni att det inte är särskilt svårt alls att göra sin egen fil? Att göra filbunke är en gammal metod för att ta till vara på mjölken och ge den längre hållbarhet genom att syra den. Det fungerar på samma sätt som med till exempel surdeg eller kombucha. De naturliga bakterierna får föröka sig och hjälper till att syra maten, i det här fallet mjölken.

Just filbunke tror jag många tänker på som sommarmat, men det går såklart att äta året om. Jag är en riktig filmänniska, och äter i princip alltid filmjölk till frukost. Filbunke känns som en extra god och lyxig variant av filmjölk, och när jag vet att jag har en laddning filbunke som väntar på mig längtar jag till frukostbordet. Filbunken blir fastare i konsistensen är filmjölk, är friskare och mer syrlig och bubblar och sticker i munnen. Som en kolsyrad filpudding skulle jag säga. Och det är så mycket godare än det låter! Jag äter den med müsli eller granola på, men ska den serveras till mellanmål är det godast att bryta en pepparkaka i småbitar och smula över. Filbunke med pepparkaka skulle helt klart även kunna kvala in som efterrätt! Jag tycker verkligen att ni ska prova!

Nog med snack – så här gör man:

6 portioner 

1 liter mjölk ( Jag använder opastöriserad mjölk med grädden kvar, men det går såklart med köpemjölk. Då blir det bäst med standardmjölk!)

2 dl filmjölk. Första gången behövs filmjölk från affären, men sedan går det bra att spara lite filbunke efter varje sats och använda som startvätska.

Häll i mjölken i en kastrull och värm den till 85 grader. Låt svalna till rumstemperatur! OBS, fuska inte här. Har inte mjölken svalnat ordentligt när filmjölken rörs i så tar man kål på de bakterier som ska göra mjölken till fil. Rör i filen när mjölken svalnat. Häll upp i portionsskålar och täck. Jag brukar täcka med tefat över tallrikarna. Låt stå i rumstemperatur i cirka ett dygn. När bunken har stelnat och fått en puddingkonsistens är det klart! Ställ in i kylen så filbunken är kall när du ska äta den. Den håller i kylen cirka tre dagar.

Så här ser filbunken ut när den är klar. Fast, och med ett gräddlager och lite bubblor på toppen. Glöm inte att spara ett par deciliter till en ny omgång!

Toppa med något gott, och njut av bubblig, god och nyttig fil. Jag skojar inte – det här är så galet gott och jag vill helst aldrig äta vanlig fil igen!

Reportage från Kulla och erbjudande från Land
Check på självhushållningslistan