Check på självhushållningslistan

28 november, 2022

 

Ni som hängt med länge här vet att när jag och Jonas köpte Kulla var det en mjölkgård, och vi bedrev mjölkproduktion ända fram till 2015 när vi lade om till nötköttsproduktion. Fram till dess drack vi såklart vår egen mjölk, och jag minns när Edith och Sixten var några år gamla och förvånat frågade vad mjölkpaketet på bordet framför dem var för något. Mjölk hämtade vi ju i tanken i lagården och våra bonnungar hade knappt sett hur ett mjölkpaket såg ut.

Sedan mina självhushållningsambitioner ökat de senaste åren har jag sagt många gånger att vi borde ta någon av våra köttras-kor och vänja vid att mjölka. Det har känts så märkligt att ha gården full av kor, men ändå åka till affären för att köpa mjölk. Köttkor har ju givetvis också mjölk, även om de oftast inte ger samma mängder mjölk som en mjölkrasko. Men det där mjölkande har inte blivit av pågrund av att jag inte orkat eller haft tid att ta tag i det. Det är trots allt lite omständigt, särskilt att vänja kon vid att mjölkas när hon inte varit med om det tidigare.

Men nu, utan att jag kan ta åt mig någon som helst ära, tog vår dräng Darius tag i saken. Alla djur har gått ute på bete fram till härom veckan. Nu har de flyttat in i ladugården för vintern, och alla tjurkalvar som gått med sina mammor hela våren, sommaren och hösten har sålts. En sådan mammako får nu specialbehandling i egen box, och har nu i drygt en vecka gett oss många liter mjölk både morgon och kväll.

Jag blir alldeles pirrig av att tänka på alla mjölkpaket jag slipper åka till affären och köpa, och känslan av att bocka av ännu stor punkt på självhushållningslistan känns riktigt bra i magen. Nu har vi både mjölk, kött, potatis, ägg och kål året runt, och resten av året äter vi de grönsaker som är i säsong. Alltid finns det något. Himmel vad det känns bra.

Nio dagar med egen mjölk har vi nu haft, och det märks. Inte minst i återvinningen där knappt några pappkartonger hamnar längre. Jag har satt flera omgångar med fil, gjort smör och skummat grädde. Just nu står en omgång med ostkaka i ugnen. Jag känner mig rikast i världen!

Är så glad i mitt lilla hemma-mejeri i köket, så det här kommer ni definitivt få höra mer om. Fortsättning följer!

 

Filbunke - gör egen fil (och sedan vill du aldrig äta något annat)
Papperstjärnor, granar och pynt till advent - stora julpysselinlägget