Lampfrågor
Det händer ganska så ofta antingen här eller på instagram att jag får frågor om var olika grejer kommer ifrån. Tyvärr är ju inte svaret särskilt ofta att de köpts nyligen i nån särskild affär, utan det mesta är ju gamla grejer eller saker jag knåpat ihop själv.
Lampor frågar ni särskilt mycket om tycker jag, så här kommer ett helt eget lampinlägg om hur jag fixat till mina lampor.
Lampan i Ediths rum (Som nu faktiskt blivit sovrum åt båda barnen. De VILL absolut INTE sova i varsitt rum, och därför har rummet som var tänkt åt Sixten blivit ett gemensamt lekrum åt dem istället. Himla mysigt. Dock ingen ny tapet på väggarna än, så bilder dröjer lite…) är jag särskilt nöjd med. En ganska så vanlig lampstomme som satt på en golvlampa jag köpte på Erikshjälpen en gång. Efter att jag strippat den på tyg tog jag en gammal rosa tyllgardin jag hittat i mormor och morfars källare och satte igång att klippa remsor. Jag gjorde dem ca 2-3 cm breda och lite mer än dubbelt så långa som själva lampskärmen. Sen fäste jag dem helt enkelt om den övre ringen på lampskärmen och knöt ändarna runt den nedre ringen. Voilá! En fluffig balettkjolslampa hur lätt som helst. Ingen symaskin, bara en sax och lite tyll behövs förutom lampskärmsstomme.
Lampan jag får flest frågor om är nog ändå vår kökslampa. Den har gjort comeback nu i veckan efter att legat i en garderob över jul.
Den var vit från början och hängde här i huset när vi köpte det. Jag tror det är en plåtlampa från Ikea, typ början av 2000-talet nångång. Kanske till och med finns liknande fortfarande? I alla fall en rätt vanlig plåtlampa och sprayfärg. Jag behöver ju förstås inte säga till er att inte spraya insidan grön också. Ni är nog aningen smartare än jag. Det blev rätt sliskigt när man tände lampan på kvällen och hela köket färgades illgrönt. Sådär. Insidan blev vit snabbare än kvickt och jag gillar den skarpt nu.
Lamporna i tv-rummet är lampstommar som jag faktiskt hittade på vår vind. Har man inga på vinden så finns det ju såklart liknande på loppis, och massor på tradera. Eller hemma hos nån släkting i ett förråd kanske. Överdraget syr man som en tub med kanaler för resår uppe och nere. Vill man ha mycket tyg och lite böljigt liksom, så tar man minst dubbelt så mycket tyg som lampans omkrets där den är tjockast. Det har jag gjort med de här vita.
0 kommentarer