Hönsliv

24 september, 2017
Kategori:

dsc_9277

Det finaste man har, det sätter man på bordet… Och ibland råkar det vara både kycklingar, ungar och trädgårdens sista blommor.

dsc_9298

Kycklingarna kläcktes för ett par veckor sedan och hör till den fjärde kullen vi kläckt i äggkläckningsmaskin i år. Jag håller på att bygga upp min lilla hönsbesättning och hoppas på att nästa år få så pass mycket ägg att vi kan sälja lite mer. De här kycklingarna är maraner, som är en ganska tung och köttig ras som lägger vackra, mörkt bruna ägg. Tidigare har jag bara haft höns av lantrasen Kindahöns men nu har jag satsat på flera sorter för att få lite olika färger på äggen och större variation i hönsgården.

dsc_9334

Några dagar brukar kycklingarna få bo i en liten låda på vårt köksgolv när de är nykläckta. Under värmelampa förstås, när de inte har någon mamma som värmer dem. Efter några dagar får de flytta ut i sin lilla låda till hönshuset istället. Då brukar det nämligen bli för svettigt för mig att hålla katterna borta från köket..!

dsc_9342

Våra hönor tar varje chans de får till att sprätta runt fritt på gården. Allra helst mitt på ladugårdsplanen. Häromdagen slutade dock utevistelsen tvärt och sorgligt när gammeltuppen Sven blev tagen av en jakthund på väg hem från skogen. Hönorna blev såklart chockade och två av dem så upprörda att de slutade ruva högen med ägg de legat på i drygt en vecka. Lyckligtvis märkte jag det och kunde snabbt starta äggkläckningsmaskinen igen. Jag hade tänkt att marankycklingarna var årets sista kull i maskinen, men förhoppningsvis får vi alltså ett gäng Kindakycklingar så småningom också…

dsc_9349

De här damerna har vuxit ordentligt sedan de kläcktes i våras. De är av rasen Isbar, och kommer förhoppningsvis värpa mängder med fina, gröna ägg åt oss efter vintern.

Nu har vi hönor av raserna Kinda, Lohman, Isbar, Maran, Cream Legbar och Wyandotte. Ska bli spännande i vår att få plocka in både vita, bruna, ljusbruna, krämfärgade, gröna och turkosa ägg. Vilken lycka!

dsc_9344

Min lille dräng. När storasyrran är på simskolan vill minsann han också hitta på roliga saker säger han. Senaste gången tjatade han sig till att få städa hönshuset. Gissar att jag får njuta så länge barnen ser det som ett nöje att få mocka skit…

Höstpysselfavoriter
Fixa hallmöbel av sockerlådan