Fönsterrenoveringens dag 30 maj

12 maj, 2020

Den 30 maj är det Fönsterrenoveringens dag i hela landet (och faktiskt i några andra nordiska länder med). Dagen är till för att uppmärksamma hemägare, av olika slag, på att det inte är så dumt att behålla sina gamla träfönster som kan hålla sig fina i flera hundra år, istället för att köpa nya, ”underhållsfria”.

Anledningen till att jag skriver ”underhållsfria” inom arga och ironiska citationstecken är att underhållsfritt per definition betyder att fönstren inte går att underhålla. Efter x antal år (vissa säger 20, andra 30-40) slänger man istället hela fönstret och köper ett nytt. Miljön gråter. Det är så dumt och otidsenligt att jag blir alldeles arg. Och nu sitter jag här framför datorn och slänger mig med arga hartassar. För vad annars ska jag göra? (Jo, renovera mina fönster förstås!)

Ett fönster från ett rivet hus som vi tog tillvara och satte in i köket. Foto: Jessica Silversaga/Historiska hem

Jag jobbar ju på Svenska byggnadsvårdsföreningen, som är en av arrangörerna till dagen. I år är allting väldigt speciellt på grund av Coronan. I vanliga fall listar vi arrangemang över hela Sverige som den 30 maj uppmärksammar fönsterrenovering. Det kan vara stadsvandringar, föreläsningar, fönsterkurser eller annat. I år är det, av uppenbara skäl, inte jättemånga arrangemang anmälda och vi diskuterande om vi skulle ställa in dagen.

Sen kom vi fram till att fönsterrenovering ändå är en ypperlig grej att göra när man är i karantän. Du är utomhus, fördriver tiden med något nyttigt, är inte alltför nära andra människor och kan passa på att lyssna på en bra podd eller peppig musik under tiden du jobbar. Win-win för både dig och samhället. Miljön hälsar också och tackar!

Är du nyfiken på varför man ska renovera sina fönster hittar du bra argument här!

Ett annat fönster gjorde vi ett köksskåp av. Foto: Jessica Silversaga/Historiska hem.
Om att flytta
Lata byggnadsvårdarens bästa fönsterrenoveringstips