Lata byggnadsvårdarens bästa fönsterrenoveringstips

3 maj, 2020

Jag tycker att fönsterrenovering ska vara kul. Patrik är lite mer lagd åt självplågerihållet. Kötta, liksom. Jag gillar kaffepauser, bra poddar, sol i ansiktet och lugn i själen när jag jobbar. Han gillar blodblåsor, fläckiga kläder och självhat. Om vi ska hårdra det hela. Vilket såklart är roligast!

Kaffepauserna har vi dock gemensamt, vilket kanske är tur, för när skulle vi annars ses? Här kommer mina bästa tips, lagom i tid till Fönsterrenoveringens dag 30 maj (jo, men om kanelbullen har en egen dag så)!

Mina bästa tips:

  1. Lägg ner lite extra tid på förberedelser, en bra och trevlig arbetsplats, stabila bockar och skarpa verktyg. Du kommer hata att skrapa om du gör det med en skrapa som är slö. Och man ser ut som en tönt när man tar i allt man kan, men ingen färg lossnar. För att inte tala om hur dum man känner sig.
  2. Spara några fönster till nästa sommar, man behöver faktiskt inte göra allt på en gång. Med allra största sannolikhet är det ingen som tar ifrån dig det härliga arbetet innan dess. Arbetet väntar på dig. Arbetet vet var du bor. Ta en kaffe! Ta två!
  3. Om rutorna behöver tas ut är det lite knepigt och man riskerar att ha sönder gamla, vackra (och svindyra) munblåsta rutor. En värmelampa som mjukar upp det gamla kittet underlättar. Vissa köper istället en billig terassvärmare har jag hört. Om det funkar är det ju supersmart. Jag har en kobra som vi köpte med rabattkod. Inte jättebillig, men en sorts investering, den är smidig!
  4. Har du barn? Låt dem för allt i världen inte delta i fönsterrenoverandet. De kommer göra dig vansinnig. Det är som den där idén om att baka med barn. Härligt på bild, vansinne irl. Skaffa barnvakt eller släng åt dem en padda/tablettask. Här gäller det att vara pragmatisk.
  5. Om träet är så dåligt att det behöver bytas och man inte är van att snickra (här slutar t ex mina egna kunskaper) så är det nog smart att anlita en fönsterhantverkare. Oftast är det bågens bottenstycke och kanske den nedersta delen på sidostyckena som behöver bytas.
  6. Det är överhuvudtaget ett bra tips – anlita en fönsterhantverkare som kommer hem till dig och hjälper till med en besiktning och åtgärdsförslag. Kanske kan hen göra de jobbigaste fönstren medan du själv gör de lite enklare. Sen kan du instagramma selfies på dig och dina proffsigt nykittade bågar på #fönsterrenoveringensdag. Jag lovar att inte skvallra!
Gulliga, ja. Tillgång under pågående fönsterrenovering? Absolut inte.

PS. Av någon anledning slutade länkarna just att fungera, men fönsterhantverkare finns här och Fönsterrenoveringens dag hittar du här!

 

Fönsterrenoveringens dag 30 maj
Fönsterrenovering för dummies