Så tar du debatten. Del 2 i opinionskolan
Här kommer del 2 i opinionskolan som bland annat handlar om hur man tar debatten. Vi minns alla hur vi uppfattade pajkastningar och oförskämdheter i förra valrörelsen. Det leder ingen vart och minskar enbart intresset och trovärdigheten. Styrkan i att jag hade en mycket fri roll kan inte underskattas. Jag företrädde och talade ur ett medborgarperspektiv vilket uppskattades av alla. Folkligt och demokratiskt. Vilken politiker eller journalist vill inte lyssna på det perspektivet i frågor som annars mest rör sig kring Rosenbad.
4. Ta fram och visa på fakta, exempelvis vad ett arbetstillfälle är värt.
När målsättningen är klar och du har hittat lierade som vill samma sak som du, gäller det att ta reda på vad som ligger bakom beslutet du vill ändra på. Får man göra så här? Vad säger lagar och förordningar? Har informationen kommit i tid? Hur påverkas orten av beslutet? Vad kommer det att kosta? Vad är prislappen på ett arbetstillfälle? Leta i underlag och lyft fram fel och brister som har begåtts. Med fakta kan ni påverka och i slutändan kan det bli debattartiklar och konkreta samtal med berörda.
5. Så tar du debatten
Med opinionsbildning följer debatt. Tänk på vem du företräder och håll dig till sakfrågan.
• Dela gärna med dig av känslor som har med sakfrågan att göra, om du tror att andra drabbade känner likadant.
• Var konstruktiv i debatten. Låt andra komma till tals. Var öppen för andras åsikter, lyssna, formulera om och var konstruktiv.
• Se till att föra fram fakta och undvik personangrepp. Diskutera inte vad som har varit utan hur du vill ha det framåt. Vad blir det för konsekvenser? Kan politikerna verkligen acceptera att konsekvenserna blir sådana?
• Akta dig för att skapa polarisering, det sköter politikerna så bra själva. Det är viktigt att påverka den som har makten nu, men snart kan det vara någon annan. Se till att hålla sakfrågan i fokus.
6. Upptäck organisationerna
Fundera över vilka organisationer som berörs av din opinionsfråga och försök att hitta samarbetspartners inom sakområdet. Handlar det om lantbruk, kanske LRF är intresserade. Handlar det om vindkraft, tänk t ex på miljörörelsen. Handlar det om jakt, är jägareförbundet säkert en intressent, och så vidare. Är ni fler, har ni större chans att påverka. Med organisationerna följer fler nätverk och bredare kunskap i frågan.
Imorgon kommer de 3 kvarvarande tipsen. Hoppas ni har glädje av dem.
0 kommentarer