Sommarlovets sista helg
Visst känns det som sensommar i luften? Det är inte lika varmt och vädret är både regnigare och blåsigare här. Solen skiner emellanåt, men luften är högre, och lite söt av trädens mogna frukter. Plommon och äpplen börjar mogna. Snart päronen.
Helgen som gick var sommarlovets sista dagar för våra barn som nu har fritids och förskola tills skolan börjar nästa vecka. Det var fina sista sommarlovsdagar. Vi brukar inte ha jättemycket ledig tid tillsammans hela familjen på sommaren eftersom det är årets mest arbetsintensiva period som lantbrukare, men emellanåt är det lugnare. Och den här sommaren när jag varit sjuk har Jonas ordnat så han haft lite lugnare än vanligt. En väldig lyx att få till tid tillsammans allihop och bara vara hemma. Och jag säger att vi är lediga, men ändå måste ju djur ses till och lite småjobb göras. Men allt som går att göra tillsammans i lugn takt känns som ledighet!
Helgen började fint, med nyplockad dahliabukett på köksbordet. Igen. En sådan ynnest! Jag vet hur jag kommer stirra på de här bilderna i snöslasket i mars och sukta efter färg i trädgården.
I lördags morse hämtade Jonas hem det här gänget som han köpt. Två kor och två kvigkalvar. Förmiddagen var regnig, men vi gick ut för att bekanta oss med dem.
Så vackra. Och tänk vad grönt och lummigt det är fortfarande. Förra året fanns inte mycket löv och grönska kvar efter torkan. Då såg det verkligen ut som höst.
Regnkläder på, och vetekross i spannen som lockbete.
Så lugna och fina. Och så vår egna Emil i Lönneberga. Alldeles vit i håret, och lika snäll, påhittig och bra med djur som Emil är vår Sixten.
Så blev det lunchdags, och vi värmde rester av laxsoppa med tomat, saffran och dill (och zucchini, surprise!). Finns väl inte något bättre än att äta soppa när det regnar?
Efter lunch bestämde vi oss för att ge oss ut på svampjakt kombinerat med att se till djuren i ett bete längre bort från gården. Jonas hade varit där och lagat stängsel några dagar tidigare och sett att där fanns kantareller. Han sa att det nog var ”ganska mycket” svamp, så jag tog i och tog med hela två svampkorgar. Det visade sig vara så mycket kantareller att när vi plockat korgarna fulla fick Jonas springa tillbaka till bilen och hämta en blå Ikeakasse som låg i bagaget. Jag har väl aldrig varit med om liknande svamplycka.
Ikeakassen fylldes ganska bra den med. Efter svampturen räknade vi kor i betet och kikade på de fina kalvarna innan vi åkte hemåt.
Lördagskvällen ägnades åt… svamprensning! Och förvällning. Rensade inte det sista förrän idag på förmiddagen även om många liter gavs bort till min syster och mamma och svärmor. Nu ligger fina påsar med förvälld svamp i frysen och väntar på att bli stuvning, pajer och grytor i vinter. Att få fylla frysen och förråden med mat inför vintern – bästa känslan!
Söndagsförmiddagen ägnades åt getflytt. Det var nämligen dags för våra fyra getter att komma hem igen efter att ha varit på jobb i en månad. Ät-jobb. Getterna är världens bästa röjare och äter sly, löv och småträd i en rasande fart. Nu var betet slut och jobbet färdigt, så nu flyttades gethus och getter hem till gethagen på gården igen. Deras lilla hus har en ögla i taket och går lätt att flytta med traktorn. Getterna åker bak i djurvagnen.
På plats.
Anna längst fram i bild. Och i bakgrunden tackan Poppy och hennes lamm DJ. Vi bestämde oss i sommar för att inte ha kvar fåren längre. Vi har ju mest haft dem för att det var roligt att testa. Det är ju egentligen kor och nötköttsproduktion vi sysslar med. Nu behövde vi lite paus från hobbyprojekt som får, men Poppy och DJ är barnens älsklingar och tama som två hundar, så de fick stanna kvar och bor nu med getterna.
Jag var lite nervös över att släppa ihop getterna och fåren ifall de inte skulle gilla varandra. Men det gick fint! De nosar lite på varandra emellanåt, men bryr sig inte nåt nämnvärt om de andra.
Och så tackade vi av sommarlovet med våfflor till kvällsmat. Och ännu en dahliabukett på bordet.
0 kommentarer