Idébank för zucchiniskörden – era recept!

15 augusti, 2019

 

När jag postade det förra inlägget med recept på en liten zucchinibuffé så passade jag på att be om era bästa rätter med zucchini på instagram. Och vad många roliga rätter och bakverk ni tipsade om! Kan inte sitta inne på all denna inspiration själv, så här kommer en helt fantastisk idébank för zucchiniskörden. Allt från sylt och marmelad till ”sill”.

@jellebecka – ”Jag kokar sylt på hälften svartvinbär och hälften zucchini. Blir supergott och lite mildare än vanlig svartvinbärssylt. Bara att följa ett vanligt syltrecept och använda zucchini istället för bär.”

@wonderingsanna – ” Jag gör ”inte sill” på antingen zucchini eller squash, funkar lika bra vilket som. Jag skär en frukt i 3-4 stora skivor på längden (skalet kvar på), kokar upp dessa i saltat vatten, tar upp och svalnar med hjälp av kallvatten, skär i sill-lagom bitar. Sen använder jag veganiserade versioner på recept på senapssill och skärgårdssill.

@tittiberlin – ”Fyllda/gratinerade squash, antingen med köttfärs eller t.ex. linsröra och så ost förstås! Bara steka skivor av zucchini i olivolja med svartpeppar och salt är också gott, gärna så de blir välstekta och får lite fin yta!”

@olaodlar – ”Har gjort zucchinimarmelad med ingefära. Funkar fint till osten!”

@isse1976 – ”Zucchiniplättar med morot, halloumi och vitlök till rökt lax och limesås.”

@zarine83 – ”Färsfylld squash och squashostkaka är favoriter här. Båda med recept från Runåbergs fröer.”

@jindalonzon – ”Sockerfri zucchinikaka med mandelmjöl i, och färskost som frosting. Lite som morotskaka.”

@regenerativehomegarden – ”Mitt favoritrecept är @farbrorgron.se ´s tomat- och zucchinisoppa. Så god!”

@a_lass_in_wonderland – ”Zucchini risotto (with or without bacon or chicken.).”

@karroa83 – ”Zucchiniplättar med fetaost och dill är supergoda.”

@sofiasbod – ”Plättar! Supergott med stekt bacon och lingonsylt!”

@sannacorneliab – ”Kyckling- och zucchinipaj!”

@b_torpet – ”@skillnadens snålröra med squash och tomat är en favorit, använder den i köttfärssåsen och på pizza.”

@istorpanna – ”Och får en ändå zucchini över så går det utmärkt att riva, krama ur vätskan och frysa till senare användning.”

Tusen, tusen tack för inspirationen! Så mycket gott man kan laga av denna användbara grönsak (som väl egentligen är en frukt?). Särskilt sugen blir jag på att testa att göra sylt och marmelad, det hade jag aldrig hört talas om innan.

Hoppas ni också hittar nya receptfavoriter här!

Den sabla utmattningen
Sommarlovets sista helg