Zucchini på fyra sätt

11 augusti, 2019

 

De flesta hobbyodlare känner nog igen känslan – vad ska jag hitta på att laga av zucchini idag? Har man ett par plantor så blir man fullkomligen överöst av stora, fina frukter. Lyckligtvis går det att laga och baka nästan vad som helst av dem. Det blir nästan som en sport, att lyckas peta in zucchini i varenda måltid. Min favoritfrukost är knäckebröd med kokt, skivat ägg på, och så säsongens grönsaker över. Nu är det givetvis hyvlad zucchini och dill på toppen.

Tycker det är fantastiskt – zucchini går att både riva, stekas, ugnsbakas eller blandas med ägg och mjöl till biffar. Ett favoritupplägg för mig är att göra en liten minibuffe av zucchinirätter. Här kommer fyra små rätter (eller kanske snarare tre rätter och en sås.) som passar ypperligt att ätas tillsammans.

Se det här som en inspiration till hur man kan göra ungefär, och inte ett exakt recept eftersom jag inte skrivit några exakta mängder. Tänker att det här är typisk ”man tager vad man haver-mat” och då använder man det som finns i trädgården eller kylen. Så hör gör jag på ett ungefär.

Smet till omeletten

Zucchiniomelett med chili och fetaost.

En riven medelstor zucchini

En gul lök

två ägg

några matskedar mjöl

en chilifrukt

Ost, t.ex. feta.

Vispa ihop äggen med lite mjöl och låt stå. Riv zucchini och krama ur all vätska ur den. Låt den rinna av ytterligare i ett durkslag. Hacka löken och chilin och blanda det med zucchinin och rör ner i äggblandningen. Smula ner ost efter tycke. Salta och peppra. Värm upp en stekpanna och häll i olja.  Klicka i några små omeletter eller ”biffar” och stek tills de är gyllenbruna på båda sidor.

Det här rätten går att variera på så sätt att man kan göra en fastare smet och steka ”biffar” av smeten, eller använda mer ägg och göra den till en slags omelett.

Citron- och honungsfräst zucchini och svartkål

Den här rätten går att variera och använda de grönsaker man råkar ha i trädgården. Mangold och spenat är gott i, och det går att använda både svartkål, grönkål eller t.ex. savoykål. Är supergott både som tillbehör eller huvudrätt. Går att sleva i sig det här vill jag lova. Särskilt gott till någon annan rätt med vitlök i.

Skiva zucchini tunt. Strimla svartkål (eller annan kål)  och de bladgrönsaker som ska vara med. Lite finhackad gul lök kan också vara gott i. Fräs i olja i en stekpanna tills bladgrönsakerna ”smält”.  Riv citronzest och pressa lite citronsaft över. Häll lite honung i blandningen och fräs någon minut. Smaka av med salt och peppar och servera med valnötter på toppen.

Zucchini-Tzatsiki

Zucchini

En eller ett par vitlöksklyftor beroende på smak

Gräddfil eller creme fraîche

Salt och peppar

Riv zucchinin grovt och krama ur så mycket vätska som möjligt. Låt den rinna av i durkslag. Blanda zucchinin med gräddfil till en lagom tjock sås, och pressa i vitlök efter tycke. Smaka av med salt och peppar.

Ugnsrostade rotsaker och zucchini

Ta de rotsaker du har i trädgården eller kylen. Potatis, morötter, rödbetor, palsternacka till exempel. Dela större rotsaker i klyftor, och skiva zucchini i lite tjockare skivor. Sprid ut på en plåt, ringla över rapsolja och tillaga i ugnen på 225 grader tills bitarna fått lagom med färg. Ca 20-25 minuter. Strö över lite flingsalt.

Supersmarrigt. Och vackert!

Här hittar ni två andra smarriga zucchinirecept som jag bloggat om tidigare . Jossans pastasås, och en saftig kaka till kaffet.

Hönor på vift
Hemma hos dahliorna