Zucchini, zucchini – Jossans pastasås och saftigaste kakan

27 juli, 2018
Kategori:

Nyvaken och okammad med morgonens zucchinifångst.

Zucchiniplantorna slutar inte att förvåna mig. Jag har inte vattnat det minsta sista veckorna, och ändå producerar de zucchini som om det inte fanns någon morgondag. Fyra plantor har jag, och måste plocka frukter nästintill varje dag för att de inte ska bli förvuxna. Zucchini känns lätt som det bästa jag odlat det här torra året. Mat i mängder. En sån ynnest.

Vi skulle få lunchgäster den här stekheta julitorsdagen. 33 grader har termometern visat, och det var inte en tanke på att sitta utomhus. Däremot var maten given. Zucchini. Min kompis Jossans zucchini- och halloumipasta, och sedan zucchinikaka till efterrätt.

Tvärdrag överallt i värmen. Och flugfönster. Jag dukade  med Flora och Lila fasan. Och blommor från trädgården. Tänk att några fortfarande hänger i trots torkan och hettan. Sedan kom gästerna och vi åt zucchini för fulla muggar. Den här fantastiska pastasåsen fick jag hos min kompis Jossan förra veckan, och jag har redan hunnit laga den tre gånger hemma sedan dess. Kommer bli många fler gånger. Lättlagad och snabb sommarmat!

Jossans zucchinisås med halloumi, ca 6 portioner

En stor zucchini

 

Ca 500 g tomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Rapsolja

2 dl grädde

200 g halloumi

salt och peppar

Hacka den gula löken. Skiva zucchini och dela tomaterna i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna där allt får plats och fräs grönsakerna och löken i olja. Låt puttra tills allt är mjukt och såsigt. Pressa i vitlöksklyftorna och häll på grädde och låt koka ihop. Skiva hallouimin och lägg i såsen. Låt puttra tills halloumin har mjuknat lite grann. Smaka av med salt och peppar. Servera med spaghetti!

Sedan gick vi på efterrätten. Drömkaka. Googlade fram ett par recept och gjorde sedan en variant på zucchinikaka med valnötter och Cream cheese-frosting. Lite som en morotskaka, men nästan ännu saftigare. Ursprungsreceptet hittade jag här, men har gjort lite små ändringar.

Zucchinikaka med valnötter och Cream cheese-frosting

12 bitar

 

3 ägg

3 dl socker

2 tsk vanillinsocker

3 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk mald kardemumma

1/2 tsk mald ingefära

1 1/2 dl matolja

4 dl riven zucchini

2 dl valnötter

100 g mörk choklad

 

100 g cream cheese

65 g mjukt smör

1 tsk vanillinsocker

4 dl florsocker

Vispa ägg, socker och vanillinsocker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll i zucchini, hackade nötter och hackad choklad och blanda. Häll i en rund, bröad form med löstagbar kant och grädda i ugnen på 150 grader i ca 55 minuter. Låt svalna, och blanda sedan ihop ingredienserna till frostingen och bred på kakan.

Med takten som zucchinin växer behöver jag många fler zucchinirecept. Tips mottages tacksamt! Vad brukar ni laga?

Den trasiga Emman och en nygammal postsortering
Sommarens loppisskörd