Färga hönsfjädrar till påskriset
Vi brukar inte ha fjädrar i påskriset, eller alltså sådan där vanliga köpefjädrar, eftersom det är ytterst osäkert vilka fjädrar som kommer från djur som haft det bra och inte plågats. Däremot har jag ju satt i lite fjädrar som jag plockar i vårt hönshus ibland, bara så där som de är. Jag har tänkt en massa gånger att jag ska testa att färga, men det har inte blivit av förrän nu. Googlar man på att färga fjädrar så är träffarna faktiskt ganska så få, och det är nog därför jag inte testat tidigare. Jag tänkte helt enkelt att det var för bökigt. Men så såg vi på ”Mera om oss barn i Bullerbyn” häromkvällen, och när de färgade fjädrar i en gryta på gården till påsk bestämde jag mig för att testa ändå. Igår dukade jag upp till experimentverkstad.
De flesta fjädrarna samlade jag ihop i höstas efter att vi slaktat en tupp som var bråkig. Han hade många fina vita fjädrar, och de kändes ju perfekta för det här ändamålet. Resten av fjädrarna är sådana som hönorna ruggar, alltså tappar av sig själva. När jag plockat fjädrarna i höstas fick de ligga i en påse i frysen några veckor för att få bort eventuell ohyra.
Eftersom jag inte visste riktigt vad som skulle funka så testade jag olika. Vattenbad med karamellfärg, och vattenbad med lökskal. Den röda och den blå är karamellfärg, och den gula lökskal. Till alla baden kokade jag upp vatten, och till den gula fick lökskalet koka en stund för att få ut så mycket färg som möjligt. I alla tre baden hällde jag i en skvätt ättika också eftersom jag har för mig att det gör att färgen sätter sig bättre. Sedan lade ja i fjädrar och såg till att trycka ned dem ordentligt.
När jag ändå var igång så rotade jag fram en bit ull jag kardat från de vita fåren vi hade tidigare. Det var ingen stor bit, men jag delade upp den och la i färgbad också. Ska man färga ull som ska användas till kläder behöver men läsa på och göra lite mer ordentligt, men den här tänkte jag använda till påskpynt, och eftersom färgen då inte behöver tåla att tvättas så tänkte jag att det borde funka lika bra med karamellfärg också.
En och en halv timme hade jag tålamod att vänta på fjädrarna. Men sedan var jag för nyfiken och fiskade upp dem. De fick ligga och torka till litegrann på tidningspapper och såg sannerligen inte så mycket ut för världen. Som små blöta fiskar på torra land.
Men så plockade jag fram hårtorken och torkade små buketter av fjädrar samtidigt som jag försökte fluffa till dem. Och titta! De gula fjädrarna som färgades med lökskal blev verkligen finast tycker jag.
En hel skål full. Jag hade verkligen inte höga förhoppningar om det här experimentet, så jag blev så alldeles nöjd och glad över att det funkade. Färgerna blev fina, och det tog inte ens särkilt lång tid att få färgen att sätta sig.
Blir så sugen på att färga fler, så jag får nog gå och samla fler vita fjädrar i hönshuset.
Så roligt att ha ett ”klassiskt” påskris med färgglada fjädrar som man vet var de kommer ifrån. Inga stackars hönor som blivit plågade och haft det eländigt.
De mörkare fjädrarna gjorde jag små ståltrådsbuketter av, så de kan också få sitta i något ris. Så länge får de hänga här. Ganska fint det med.
Och ullen då? Den fick ligga kvar ett litet tag till, och ett par timmar senare såg den ut så här! Nu ska jag bara klura ut vad jag ska göra för påskigt med den. Lökfärgningen blev ju onekligen väldigt kycklinggul…
0 kommentarer