Livets frukost, och recept på egen majonnäs

30 mars, 2020
Kategori:

 

Här hörrni ska ni få tips om något som sätter guldkant på tillvaron. Åtminstone på mina frukostar. Min vanligaste frukost har länge varit knäckebröd med skivat kokt ägg på, och så kaffe förstås. Sedan surdegsbakandet tog fart är knäckemackorna dock oftast utbytta mot surdegsskivor, och beroende på säsong så toppar jag med något grönt. Nu oftast gräslök från frysen. MEN. Det bästa. Hemgjord majonnäs på äggen. Alltså, majonnäs som man gör själv går inte att jämföra med sån där på tub i affären. Det är överhuvudtaget inte samma grej. Numera har jag nästan alltid en burk med gyllengul, blank och smakrik majonnäs som jag fixat själv i kylen, och förutom att ha den på äggen är den suverän i kalla såser av alla de slag.

Jag tror jag har varit lite smårädd för att göra majonnäs, eftersom det låter som att det ska vara så svårt att få den att inte skära sig, men mitt knix är mixern. Jag kör den i mixern, som en smoothie. Det går såklart att göra med vanlig visp också, eller med en stavmixer till exempel. Grejen är att den ska vispas, eller mixas, snabbt och stadigt. Ett annat tips är också att försöka ha alla ingredienserna rumsvarma, och att ABSOLUT INTE hälla i oljan för snabbt. En droppe i taget i början, och sedan bara en tunn, tunn stråle medan mixern går för fullt tills majonnäsen är tjock, blank och slät.

Skulle det skita sig ändå (för det gör det ibland) så är det ändå inte kört. Har den skurit sig behöver man inte slänga alltihop, utan häll av den skurna majonnäsen i en kanna, börja om i mixern med en ny äggula, någon matsked iskallt vatten och lite till vitvinsvinäger. Mixa ihop det och börja sedan droppa i den skurna majonnäsen, en droppe i taget. Lovar att det funkar till slut.

Jaja, nu får vi ta det från början. Så här gör jag min majonnäs.

Två äggulor

1 tsk senap

1 tsk vitvinsvinäger

2 dl rapsolja 

salt

peppar

Börja med att mixa, eller vispa, ihop äggulorna med senap och vitvinsvinägern. Droppa sedan oljan LÅNGSAMT i medan du mixar (eller vispar för allt vad du är värd) blandningen. Det är verkligen en droppe i taget som gäller i början, och efter ett litet tag en TUNN stråle olja. SAKTA. Vill den inte gå ihop, eller om den skär sig mot slutet så gör du som jag skrev tidigare. Räddar upp den med mer äggula och iskallt vatten. Har på riktigt funkat varje gång här. Smaka av med salt och peppar, och förvara i glasburk i kylen.

Sedan kan man krydda, eller inte krydda, som man vill. Gräslök är jättegott, och jag gissar att ramslök skulle vara toppen. Har man i lite dragon blir det som en kall bearnaise.

Helt enkelt en oumbärlig sås att ha i kylen, och ärligt talat inte svårare att göra själv än att åka till affären och köpa.

Livets frukost. Surdegsbröd, gyllengula mjukkokta ägg, lite majonnäs och så klippt gräslök. Ni kommer aldrig vilja äta något annat till frukost igen. Varsågoda för tips!

Färga hönsfjädrar till påskriset
Påskpyssel - Hönor i papier maché