Påskpyssel – Hönor i papier maché

28 mars, 2020
Kategori:

 

Vi har påskpysslat för fullt senaste dagarna. Egentligen började det i ren desperation efter förra helgen när barnen varit hemma några dagar från skolan på grund av yttepyttelite förkylningssymtom, och de började klättra på väggarna. Jag lovade i en mycket svag stund att vi skulle bygga en trädkoja, men när vi kom ut blåste det isvindar och jag kände mig extremt osugen på att bygga något utomhus överhuvudtaget. Hjärnan gick på högvarv för att komma på något som kunde vara roligt att göra inomhus, och så flimrade bilder av papier maché fram för mina ögon. Jag tror inte jag har gjort det sedan i lekis så jag vet inte hur långt bak i hjärnan jag grävde, men vilken tur att jag gjorde det! Papier maché – en sån genialisk uppfinning. Enkelt, billigt och med oändliga möjligheter!

Det enda som behövs är egentligen tidningspapper och tapetklister. Vi råkade ha en halvfull bytta över sedan kökstapetseringen, men har man inte det går det enkelt att koka själv av vatten, potatismjöl och socker. Googla på ”koka tapetklister” så hittar ni garanterat bra recept.

Tekniken går helt enkelt på att doppa remsor av tidningspapper i tapetklister och ”bygga” med dem. Man behöver någon sorts stomme att klä in i papper och lim, och det går att använda lite vad som helst. Vi dukade upp ett pysselbord med ballonger, kartong, äggkartonger och tjock ståltråd och så gick vi loss. Barnen blåste upp ballonger som de klädde in i tidningsremsor för att göra påskägg och skålar. Och jag fick en vision om att göra en sådan där höna i fullstorlek som Pettson och Findus gör för att lura räven, ni vet. Det gick i ärlighetens namn sådär, och efter att ballongen jag hade som huvud till hönan smällt för tredje gången gav jag upp. Men framåt kvällen när barnen somnat fick jag lust att greja lite själv och började göra hönor i miniformat istället.

Och det var så himla roligt att jag fortsatte dagen efter, och ungefär så här gick jag till väga för att få till små hönor.

Först en bit tjock ståltråd (jag använder alltid stängseltråd till pyssel!) som böjs till ett bar ben.

Och sedan lite tidningspapper som doppas i klister och rullas till en boll som placeras i benen så här.

Sedan är det bara att börja ”bygga”. Små, små bitar av tidningspapper som blöts i klister och liksom gnuggas fast. Börja med att få fast pappersbollen runt ståltråden så här. Sedan är det bara att försöka skulptera fram hönan. Lite pilligt, men egentligen inte särskilt svårt.

Halvvägs. Man får testa sig fram. Rulla ihop små bollar och sedan klistra på och runtom där det behövs volym.

När man känner sig nöjd är det bara att låta dem torka. Efter någon dag är de helt torra och förvånansvärt hårda. Blir så fascinerad av den här tekniken, det går ju liksom att göra precis vad som helst.

Barnen målade sina ägg. Edits ägghalva ska hon ha påskgodis i säger hon, och det högra ägget är Brittas påsk-gris-ägg. Japp, ett grisägg. Frågor på det?

Så målade jag min lilla hönsflock.

Nu står de och pickar på köksbordet. Ganska gulliga, eller hur? Nu funderar jag på att göra små pytteägg att måla och hänga i påskriset också… Eller kanske kycklingar?

Livets frukost, och recept på egen majonnäs
Handla secondhand på nätet!